Rocky Horror Show

Gro Anita Schønn død

En av Norges mest populære popartister på 70-tallet, Gro Anita Schønn, døde tirsdag i forrige uke etter kort tids sykdom. Hun ga ut seks soloplater, og var også med på den bestselgende «Treff»-serien. På begynnelsen av 80-tallet trakk hun seg tilbake fra rampelyset. Det er for tiden planer om å gjenutgi musikken fra «Rocky Horror Show», som vakte stor oppsikt her hjemme på slutten av 70-tallet.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Folk flest vil antagelig huske Gro Anita Schønn best for store hits som «En enkel sang om frihet», «Er det underlig man lengter bort i blant?» og «Viva Espana». I løpet av 70-tallet var hun med på å selge rundt en million plater, både som soloartist, og som vokalist på den populære Treff-serien, sammen med Inger Lise Rypdal, Dag Spantel og Stein Ingebrigtsen. Denne plateserien, som for en stor del besto av norskspråklige utgaver av internasjonale slagere, kom ut på plateselskapet Talent i årene 1972-78, gjerne med opp til tre utgivelser i året.

Gro Anita Schønn debuterte på plate med «Put yourself in my place/That’s my desire» i 1966 med bandet Sandie & The Shakemen. Hun ble oppdaget av Arve Sigvaldsen i 1969, som ga ut albumet «Lutfattig læregutt» med henne. I 1972 startet Sigvaldsen Talent Produksjon AS, som i dag er et av de største rettighetsselskapene i Norge, med over 3000 låter i katalogen. Albumet «Treff 2000» kom ut på Talent i fjor, og var et nostalgisk tilbakeblikk, der Gro Anita Schønn sang «Macarthur Park».

Gro Anita Schønn vakte også oppsikt med den den gang kontroversielle oppsettingen av «Rocky Horror Show» på Oslo Nye Teater i 1977. Hun spilte her rollen som stuepiken Magenta, mot blant andre Knut Husebø, Ivar Nørve, Julie Ege, Per Elvis Granberg, Bjarne Bø og Jahn Teigen. Denne norske oppsettingen regnes av kjennere som en av de beste utgavene av musikkstykket. Mer informasjon finnes på rockymusic.org

Det er ellers også planer om å gjenutgi den opprinnelige plateutgaven av forestillingen på Talent.

Gro Anita Schønn levde et ganske tilbaketrukket liv etter 1981, og skal ha vært mye syk. Hun døde til sist av dobbeltsidig lungebetennelse – bare 51 år gammel.

Gro Anita Schønn var opprinnelig fra Røyken utenfor Drammen. I dag bisettes hun i Nedre Eiker kirke i Buskerud.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.