Erik Bye, 2003 (Foto: Cappelen.no)

Erik Bye lever videre

Minnet om Erik Bye lever i beste velgående. I går kveld var han hovedperson i TV-programmet ”Store Norske” på NRK1, der Bye sammen med Mari Boine representerer kunstnerne og musikerne i kåringen av tidenes nordmann. Samtidig gir Universal ut samleplaten ”Høvdingen. De aller beste 1958-2004 ”, der vi finner over 50 av Byes beste og mest folkekjære sanger. – Tittelen «høvdingen» hadde min far bare fnyst av. Ordet er altfor stort. Pappa hadde voldsom respekt for begrepet kunstner, og kalte seg journalist, fortalte datteren Anne Eriksdatter Bye til Aftenposten i går.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Erik Bye gikk ut av tiden i oktober i fjor, og ble som en siste æresbevisning begravd på statens bekostning, samtidig som alle landets skip og båter fløytet for hans ære.

Sammen med Mari Boine er Erik Bye i disse dager den eneste kunstneren som er aktuell til den store hedersbetegnelsen Tidenes nordmann. Dette er en ære som de to musikerne deler med blant annet Einar Gerhardsen, Thor Heyerdahl, Christian Michelsen, Fridtjof Nansen og Kong Olav V.

Nasjonalt samlingspunkt

Tirsdag kveld sendte NRK1 femte episode i serien ”Store Norske”. Det var Ole Paus som fikk presentere Erik Byes kandidatur.

— Jeg vet at Erik hadde oppfattet dette som fjollete, også fordi det i dette landet er en underskog av mennesker om ville fortjent slike titler, uttalte Paus i forkant av programmet.

Men han la også til at Erik Bye hadde en unik posisjon som nasjonalt samlingspunkt, og at han var ”en mye større kunstner enn det både samtiden og han selv ga uttrykk for”.

— På tross av at det ikke er lenge siden han gikk bort, skjønner vi hvor stor han er, mente Paus, som også legger vekt på Byes vilje til å legge hele sin personlighet, sitt hjertelag og sitt engasjement i den gode saks tjeneste.

Kan høre protesten

Aftenposten bragte i går et større intervju med Anne Eriksdatter Bye, som mente at ”pappa hadde fnyst av oppmerksomheten”.

— Jeg kan høre protesten hans, og kjenne lukta: «Nei, nei, nei, nei!» Pappa ville ha blitt brydd hvis han visste at han settes i klasse med kong Haakon og Nansen. Tittelen «Høvdingen» hadde han bare fnyst av. Ordet er altfor stort. Min far hadde voldsom respekt for begrepet kunstner. Han kalte seg journalist, sier Eriksdatter Bye.

”Høvdingen” er nettopp tittelen på den doble og 53 spors store utgivelsen som Universal Music denne uken har gitt ut med Erik Bye. Her finner vi en rekke av Byes mest kjente viser og sanger, slik som ”Vandringsvise”, ”Gå til onkel”, ”Anna Lovinda”, ”Hildringstimen” og ”Vår Herres klinkekule”. Samlingen har da fått undertittelen ”De aller beste 1958 – 2004”, og inneholder også Byes aller siste innspilling, sporet «Drøm” fra filmen ”Giganten”, som en svekket Erik Bye spilte inn på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, bare kort tid før han gikk bort.

Sterkere og svakere

— Pappa sang «Drøm» sittende i sengen, med musikerne på gulvet og i vinduet: Værelset var så lite. Alle i samme etasje på Diakonhjemmet hørte nok hva som foregikk. Pappa var i full jobb helt til slutt, omtrent. Han ble sterkere og sterkere jo svakere han ble, fortalte Eriksdatter Bye til Aftenposten i går.

— Teksten til «Drøm» er tilsynelatende enkel. Pappa arbeidet enormt med den. Underveis brast det for både ham og oss. Da gikk vi ut.

For bare få uker siden ble Erik Bye også hedret med hyllestalbumet ”En hildringstime” på Kirkelig Kulturverksted, der artister som Anne Grete Preus, Lars-Lillo Stenberg, Jan Eggum, Trond Granlund, Lillebjørn Nilsen, Henning Kvitnes, Odd Børretzen og D’Sound tolker hans sanger.

Hele intervjuet med Eriksdatter Bye kan du lese på denne lenken. Mer om TV-serien ”Store Norske” finner på denne siden fra NRK.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev