Agnes Buen Garnås og Halvor Håkanes (Foto: Jan Lothe Eriksen, NFD)

– En pris til folkemusikken

Agnes Buen Garnås mistet munn og mæle da hun forsto at hun hadde blitt tildelt Norsk kulturråds ærespris. – Jeg fikk et hint om at jeg kunne bli innstilt til prisen, men jeg hadde aldri vurdert det dit hen at jeg kunne nå opp, sier hun til Varden. Hun er også svært glad på folkemusikkens vegne i Norge, og lykkeønskningene strømmer på fra folkemusikkmiljøet.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Øyvind Holen

”Norsk kulturråd gir æresprisen for 2005 til folkemusikaren Agnes Buen Garnås. Garnås har gjennom fleire tiår stått i fremste rekkje som utøvar av norske kvedartradisjonar. Gjennom konsertar, kurs- og seminarverksemd har ho gjort ein eineståande innsats for norsk vokaltradisjon i folkemusikken”, heter det i begrunnelsen fra Norsk kulturråd. Den høyst respekterte folkemusikeren får 300 000 kroner og en bronseløve, og havner dermed i samme fine selskap som Jan Garbarek, Arne Nordheim og Liv Ullmann – for å nevne noen.

— Helt enormt! Til å bli stum av egentlig, sier hovedpersonen selv til lokalavisa Varden.

— Jeg fikk et hint om at jeg kunne bli innstilt til prisen, men jeg hadde aldri vurdert det dit hen at jeg kunne nå opp. Det gjør noe med deg når du får en slik tilbakemelding som dette. Det er en stor ære. Samtidig representerer prisen tillit knyttet til det jeg har arbeidet med. Akkurat det betyr mye for meg.

Hun understreker overfor avisa at hun er svært takknemlig for æresprisen – både på egne og folkemusikkens vegne.

— Jeg syns også det er flott at folkemusikken blir regnet med i en slik sammenheng som denne. At folkemusikken virkelig blir anerkjent som bra musikk. Det er det langt ifra alle som har skjønt – verken blant allmuen eller på de styrende nivåer i samfunnet, sier prisvinneren.

Allerede står gratulantene i kø for å hedre prisvinneren. Bø kommune gratulerer Agnes Buen Garnås, og skriver på sine hjemmesider: ”Agnes Buen Garnås sitt store engasjement innanfor folkemusikken, har mykje å seie for lokalt musikk- og kulturliv.”

Landslaget for spelemenn er også blant gratulantene, og melder følgende via sine nettsider. ”Norsk kulturråd har delt ut æresprisen sidan 1968. Mellom dei som har fått prisen før, finn vi berre ein folkemusikar, nemleg Sigbjørn Bernhoft-Osa, men dei er i godt selskap, for her er nokre andre mottakarar: Alf Prøysen, Harald Sæverud, Arne Skouen, Arne Nordheim, Synnøve Anker-Aurdal, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Erik Bye, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Finn Carling, Kjartan Slettemark, Edith Roger og Jon Fosse.”

Prisen blir delt ut under en seremoni i Oslo Konserthus mandag 12. desember 2005.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev