Erik Bye

EDVARD-prisfest for Erik Bye på Josefine

Da Tonos Jens Magnus fortalte Erik Bye at han hadde vunnet Edvard-prisen for sine tekster, smilte Bye fra sykesengen og utbrøt på sedvanlig vis: «Dette var jævlig hyggelig!». Planen var å dele ut prisen i samarbeid med Byes mangeårige samarbeidspartner NRK, men da Bye gikk bort 12. oktober 2004, ble det naturlig å legge det ferdige TV-programmet på is. I samråd med Byes familie skal kunstneren nå i stedet hedres posthumt, under en intimkonsert den 26. januar i viseklubben Josefine, der Bye var en flittig gjest mens han levde.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Informasjonssekretær i TONO, Jens Magnus, forteller at begge de to andre nominerte til prisen, Pål Helge Haugen og Ole Paus, har tidligere uttrykt at det var fint og riktig at Bye skulle få prisen.

Prisen deles nå ut til til en representant for den store dikterens nære familie, kan Jens Magnus fortelle:

— Juryens arbeid var ferdig allerede på sensommeren, men vi ville gjerne finne en arena som passet å dele ut prisen. NRK og Bye har jo hørt sammen i en mannsalder, så vi syntes det var riktig at han skulle få tildelt prisen på TV. Derfor satte vi straks igang arbeidet med å trekke inn en del interesserte navn for å gjøre dette ekstra seervennlig. Bye syntes det var stas å bli gjort krus på i en slik anledning, og som den direkte typen han var tok han meg i hånden og sa: – «Dette var jævlig hyggelig!»

Men to dager før programmet skulle på luften, intraff tragedien som lenge hadde truet: Om ettermiddagen den 12. oktober sovnet Erik Bye stille inn. For å unngå å sende et slikt program samtidig med bisettelsen, ble prosjektet lagt på is.

For å ære Bye på best mulig måte, har TONO har tatt kontakt med Viseklubben Josefine i Oslo, en klubb hvor Erik Bye var en kjær og flittig gjest. Dette miljøet har alltid visst å sette pris på dikterhøvdingens tekster.

Når han nå endelig skal få sin anerkjennelse fra EDVARD-juryen, er det Byes familie som møter opp og mottar prisen på hans vegne. Tildelingen skjer på Josefine onsdag 26. januar. Følgende artister vil benytte denne kvelden til å fremføre noen av Byes tekster: Willy Andresen, Annbjørg Lien, Hans Fredrik Jacobsen, Sigmund Groven, Ivar Anton Waagaard, Johannes Joner, Kari Svendsen, Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli. De tre sistnevnte er styret i Josefine.

— Alle på Josefine har lagt seg i selen for å skape en fin ramme om prisutdelingen, jeg tror dette kan bli en fin markering av tekstforfatteren erik bye. Hans arbeide kommer uansett til å leve videre i mange, mange år, sier Magnus, som ønsker alle venner av Erik Bye og den gode tekst velkommen til onsdagens tilstelning.

Vinnerteksten er «Men når regnet en gang kommer», tonsatt av Annbjørg Lien og Hans Fredrik Jacobsen.

Juryens begrunnelse for nominasjonen til EDVARD-prisen er som følger:

Ei klassisk historie om kjærleik, om to elskande som ikkje kan få kvarandre på grunn av ei ytre kraft – her ein sandstorm i Kalahariørkenen. Erik Bye sprenger dei konkrete rammene for denne enkle situasjonen og gir oss ein tekst som fortel om eit universelt håp som lever i mennesket og naturen. Resultatet er sterkt og gripande, både som realistisk handling og som metafor.

Dørene åpner 19:00, kionsereten begynr 20:30. Lokalet tar ca 100 mennesker.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev