Jono El Grande 2003_1 (Foto: Rune Grammofon)

«Dugnad»: Solidarisk musikkfestival over nyåret

Simen Joner, som blant annet er kjent fra folk-rock bandet «The Hoodlums» har tatt initiativ til en ukes kulturfestival, hvor alle inntektene uavkortet går til Etiopia og Eritrea. Artister som Frost, Ravi, Øystein Greni og Jono El Grande har sagt seg villige til å stille opp gratis og Joner fikk til og med råd fra selveste Bob Geldolf i sammenheng med planleggingen. Festivalen vil finne sted i flere norske byer i uken 26.januar til 1. februar 2004. – Ved hjelp av musikk, revy, stand-up og barneforestillinger håper vi å kunne lage en festival som folk har lyst til å gå på. At pengene går til en viktig sak er en bonus, det skal være et godt arrangement, sier Joner til Ballade.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Av Kyrre Tromm Lindvig

— Jeg leste om at det var ny sultkatastrofe i emning i Eritrea og Etiopia og tenkte etter hva det var jeg kunne gjøre, sier Joner om hvordan det hele startet.

— Det jeg kan, er jo å drive med musikk og å arrangere ting. Slik ble idéen om å lage en kulturfestival født, forteller han.

En viktig del av festivalen vil være å fokusere positivt på de to landene, deriblant deres rike kulturelle og historiske arv.

— Dette skal ikke føles som en pengeinnsamling, dette skal være en festival. Det er viktig for oss å kunne presentere disse landene som noe annet enn ofre for nød og katastrofer. Vi arbeider sammen med Eritreisk Forening og Etiopisk Forening, og vi vil forsøke å presentere kultur fra disse landene i sammenheng med arrangementene, sier Joner.

Men det er ikke bare afrikansk kultur som skal vises frem; Joner forteller at han har vært i kontakt med mange store norske artister som har sagt seg villige til å stille opp, men at siden kontraktene ikke er skrevet enda er han litt tilbakeholden med å komme med opplysninger. Foreløpig kan Joner fortelle at Palace of Pleasure, Ravi og DJ Løv, Jono El Grande, Wibutee, Fe-Mail, El Caco, Frost, Don Juan Dracula og Øystein Greni har sagt ja til å stille opp gratis.

— Det er flere store navn på gang, men de må jeg holde for meg selv inntil detaljer er avklart, forklarer Joner.

Til nå er det avklart skal festivalen foregå både i Oslo og Stavanger, i uken fra 26. januar til 1. februar 2004. – Men det er også planer om å få til noen arrangementer i andre byer.

– Vi prøver å få til noe i Bø, Trondheim og Tromsø også, men det er ikke sikkert det blir noe av. Vi driver og planlegger for harde livet her, ler Joner.

I selve organisasjonen – som heter Dugnad 2004 – er det nå 20 personer som jobber, og de har knyttet til seg over flere hundre frivillige.

— Men vi trenger mange flere, sier Joner. – Særlig lydteknikere, produsenter, billettører, bookingansvarlige og folk til å jobbe med administrasjon og sponsoravtaler har vi et skrikende behov for. Det er som sagt gratisarbeid, men jeg er ikke tvil om at det kommer til å være verdt det, poengterer han.

En litt morsom anekdote i sammenheng med dette prosjektet er at Joner fikk muligheten til å snakke med Bob Geldof, alle veldedighetskonserters «far».

— Ja, jeg hadde planer om å få han til å stille opp på en pressekonferanse og greier, men det ble det ikke noe av. Men vi hadde en interessant prat i flere timer, jeg fikk mye ut av det, avslutter Joner, som har hentet inn betydelig faglig hjelp for prosjektene som skal støttes:

100% av alle inntekter fra festivalen blir fordelt likt på tre utviklingsprosjekter. Ett gjennomføres i Eritrea via Utviklingsfondet, og to i Etiopia via Redd Barna og Kirkens Nødhjelp. Prosjektene er valgt i samarbeid med fagfolk som Trygve Berg fra Noragric på Norges Landbrukshøgskole, John Jones fra Institutt for Globalt Nettverkssamarbeid, Informasjon og Studier og Axel Borchgrevink fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Dugnad 2004 har valgt Norges eneste bank med etiske retningslinjer, Cultura Bank, til å forvalte midlene.

Interesserte frivillige kan kontakte Simen Joner på simen@dugnad2004.no eller på telefon 22 69 47 00. Sjekk også websidene www.wuha.noog www.dugnad2004.no

Stillinger

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev