Apoptygma Berzerk live (Foto: Apoptygmaberzerk.de)

by:Larm 2005: Fra A(ncestral Legacy) til D(runk)

Den kommende helgen møtes musikkliv og musikkbransje i Stavanger, til by:Larms åttende avvikling. I forkant av festivalen, som vil gi en rekke ferske band en mulighet til å vise seg frem et større publikum for aller første gang, vil Ballade bringe videre by:Larms egen artistoversikt. I denne første delen kan du gjøre deg kjent med artister og band som bpopulation, Brimstone Cam ´N A-Lee, DinoSau og Drunk.

Kalender

Ancestral Legacy

Ancestral Legacy har røtter helt tilbake til 1995, men det var først i 2002 at dagens stil og besetning tok form. De lager i utgangspunktet musikk litt på siden av det som er vanlig i det norske metallmiljøet, ikke black metal og heller ikke typisk gothmetal med masse synth. Det er ikke helt lett å sette en merkelapp på Ancestral Legacy, men har man hørt noe av band som Lacuna Coil, The Gathering og Novembre, så er man inne på noe.
www.ancestrallegacy.com

Andreas Segrov Band
I kjølvannet av Bergensbølgen for et par år siden, har Andreas Segrov Band etablert seg som en av de nye lovende fra den kanten. De har allerede spilt både på Nattjazz og by:Larm, blitt anbefalt i flere av landets store aviser, og fått gode liveanmeldelser. Musikken beveger seg i landskapet mellom rock og melodisk pop, men henter også inspirasjon fra visepop og country. I tillegg har den vakre videoen til låta «Why I’m Asking» rotert på Svisj i vinter.
www.segrov.com

Ane Brun
Som en slags Karin Park i revers, flyttet Ane Brun fra Bergen og til Stockholm, og har opplevd en relativt stor suksess der borte siden hun slapp sin debutplate «Spending Time With Morgan». Ane er fortsatt et ganske uskrevet blad hjemme i Norge. Hun begynte sin aktive musikerkarriere ganske sent; som 21-åring tok hun med familiens gamle nylonstrengsgitar til Oslo, og oppdaget snart en ny trofast følgesvenn. I to-tre år lærte hun seg låter av Ani Difranco, Joni Mitchell, Ben Harper, Nick Drake m.fl., og tilla seg på den måten et gitarspill som var litt mer enn bare vanlig kompakkorder. Av svensk musikkpresse blir Ane Brun ofte rost opp i skyene for å ha sitt eget uttrykk, med melankolske og finstemte tekster. Anes nye album «A Temporary Dive» ventes i februar.
www.anebrun.com

Animal Alpha
Blant band med dundrende rytmer og hylende gitarer, finner du Animal Alpha. De ble startet i 2003 og har jobbet hardt. Resultatene fra det uoffisielle oslomesterskapet Fightclub på Garage, der bandet vant, tyder på at det er nettopp det de har gjort. Øvd hardt, altså.
www.animalalpha.com

Annie
Årets norske popsensasjon! Etter at «The Greatest Hit» ble en undergrunnsschlæger for noen år siden, har mange ventet i spenning på hennes første fullengder. Når så «Anniemal» endelig kom, fikk man bekrefta alle mistankene: Det finnes en popstjerne av internasjonalt format i Norge! På skiva finner man kredible artister som Timo Kaukolampi, Richard X, Yngve L. Sætre, Röyksopp og Annies avdøde kjæreste Tore «Erot» Kroknes. Med sterke hitlåter som «Chewing gum», «My Heartbeat» og «Me Plus One» på rad og rekke, var kritikerne enige om at dette var elektronisk popmusikk med smittende refrenger og lang levetid. Annie har den siste tiden arbeidet i Finland med en livepakke som skal presenteres utover våren og sommeren, med opptreden på by:Larm som en av de første konsertene.
http://www.animero.com

Apoptygma Berzerk
Apoptygma Berzerk eller apop blant venner, er et norsk band fra Fredrikstad med nesten hele sitt betydelige marked i utlandet. For den jevne nordmann er de ganske så ukjente, men de som har et forhold til EBM og elektronika på åttitallsvis vet at apop er i den absolutte verdenstoppen på dette feltet. På kontinentet har de vært aktive siden begynnelsen av nittitallet med flere hits, mange fans og lange turnéer. Som antydet ligger mye av inspirasjonen tilbake på åttitallet med band som f.eks. Nitzer Ebb, Front 242 og Depeche Mode, men frisket opp med nyere dansbare elementer. Stefan Groth er grunnlegger og ubestridt kaptein på skuta som ellers har hatt en noe varierende besetning gjennom årene. Ny plate er varslet i løpet av året, og deres tidligere gitarist Anders Odden (Cadaver, Magenta) er nå tilbake i bandet igjen. Ryktene vil ha det til at vi har en liten stilendring i vente. Apop live i Stavanger er en aldri så liten begivenhet og bør merkes av i liveprogrammet med tjukk rød tusj.
http://www.apoptygmaberzerk.de/

Arcturus
Etter en musikkstilendring i bandet Mortem i 1990, byttet de navn til Arcturus. Et par vinylsingler og en demokassett så dagens lys tidlig i bandets historie. Etter noen år på is, og noen utskiftninger i line up, slapp bandet en limitert mini-cd. Denne sies å være en black metal-klassiker som det er så godt som umulig å få tak i. Debutalbumet «Aspera Hiems Symfonia» kom i 1995, og oppfølgeren «La Masquerade Infernale» i 1996. Med blant annet en strykerkvartett medvirkende, var dette en innovativ plate som hentet stor anerkjennelse blant musikkritikere og gjorde Arcturus til et velkjent og respektert navn. Ryktene om at Arcturus hadde gitt seg florerte etter en periode, uten at det skjedde stort. Flere av medlemmene har dessuten jobbet med andre vidt forskjellige band og prosjekter, som Kåre & The Cavemen, Ulver, Mayhem og Emperor. I 2002 kom albumet «The Sham Mirrors».
www.adastraenter.com

The Beautiful People
The Beautiful People så dagens lys i Kristiansund i 2001, da fire lokale sjeler fant hverandre i et musikalsk fellesskap på musikklinja på videregående. Et par år senere pakket de ned gutterommene og satte kursen mot hovedstaden som lykkejegere. Som en av Zoom 04s vinnere, fikk bandet turnert hele landet med sin første ep på Public Demand Records / Perfect Pop. Debutalbumet er likedan spekket med energisk postpunk og mørk nyveiv – harde trommemaskiner, drivende bassganger og fengende synthlinjer. Og en snasen frontfigur i 21-årige Ådne Meisfjord, som omtrent låter som om noen har genspleiset Greg Dulli med Ian McCulloch og Ian Curtis.
www.thebeautifulpeople.tk

bpopulation
I vår gikk de i studio med produsentparet Even Ormestad og Audun Bormann i Studio No57. Her har de preprodusert et par låter som henter inspirasjon fra både 60-, 70- og 80-tallet, og som kan plasseres et sted i det britiske/skandinaviske rockelandskapet. Bpopulation er det siste bandet som kapret seg en plass på by:Larm ved publikums hjelp, etter en avstemming på by:Larms hjemmesider.
contact@bpopulation.com

Brimstone
Bergensbandet Brimstone slapp i 2004 sitt debutalbum på Big Dipper Records. The Brimstone Solar Radiaton Band som de også kaller seg fra tid til annen, har etter tre år i rockesirkuset levert kritikerroste konserter over det ganske land. Det finnes en stor og dedikert fanskare for de kjortelkledde bergenserne. Åpningssporet på deres raskt utsolgte debut-ep «Going out EP» ble spilt på Petre i over et år, og i 2003 halte bandet i land en fjerdeplass i EM i Rock i Spania. Bergens Tidende skrev: «Brimstone fortsetter å imponere. Det er bare å konstatere at Motorpsycho har fått en sterk konkurrent.»
www.brimstone.no

Bruvoll/Halvorsen
Duoen Bruvoll/Halvorsen synger om mordbrann, sjalusi, kriger og skipsforlis. De gjør det på norsk og de gjør det på alvor. Det er kvederen Jon Anders Halvorsen som trekker fram opptil 700 år gamle folkeviser fra Telemark. Gitaristen Tore Bruvoll fra Tromsø byr på virtuost spill med utgangspunkt i amerikansk sørstatsblues, på morderballader som også byr på lun humor. Bruvoll/Halvorsen er noe nytt for de fleste: mer tradisjonelt enn Odd Nordstoga, mer dempet enn Gåte og mer norsk enn Kings of Convenience. Til nå har det blitt over 60 liveopptredener i Norge, Tyskland, Skottland, Nederland, USA og Danmark. cd-en «Nattsang» kom ut på Heilo i 2004. På by:Larm stiller duoen, i følge dem selv, med et eksklusivt backingband.
www.bruvoll-halvorsen.no

Cam ´N A-Lee
Cam’N A-lee er de to Rapperne Cam (Årvoll,Norge) og A-Lee (Årvoll,Iran) sammen med DJ – Soulshock (Gata,Portugal). Beatsene sine får de bl.a. fra Silverplate og Dompapp i tillegg til at A-lee mekker endel hjemme. P3s urørt kåret dem til månedens urørt for juli/august og juryen sier; låta «What do you mean» har fete beats, et kult poeng i teksten og bra flyt. Noen i juryen savna litt mer variasjon i sangen, men ellers er dette, sitat et av jurymedlemmene, «den beste urørtlåta jeg har hørt på ganske lenge, faktisk!» Cam `N A-Lee kan bli et viktig navn å følge med på i norsk hiphop framover.

Casiokids & the Nigerian Bolsjeviks
Elektroduoen Casiokids kommer opprinnelig fra Stavanger, men er for tiden bosatt i Bergen. Bandet består av Keyboard-Kai på synth, kassett og vokal, og Mr. Limbo på blokkfløyte, synth og vokal. The Nigerian Bolsjeviks spilte sin første konsert med Casiokids på Ekkofestivalen i Bergen i 2004. De tilfører Casiokids organisk driv i form av congas og gitar. Sammen med et spesiallagd afrikansk videoshow, gjør dette Casiokids & the Nigerian Bolsjeviks til en spenstig akustisk/elektronisk miks av afrikansk glede og tyskinspirert elektronikk. På Bylarm 2005 planlegger dessuten Casiokids et samarbeid med skyggeteatergruppen Aslakturus, som skal fortelle historien om «De Afrikanske Kjemperobotene» ved hjelp av bandets musikk.

Cast
Cast representerer Equicez, Anonyme Alkohol Likere, Organized Bums og Pass It Records. Er også blitt mye omtalt for en politirazzia på Quartfestivalen i 2003 og ble sådan nektet spillejobber der hvor man mente at Equicez’ kjente hasjbeholdning på et par gram hadde dårlig innflytelse på ungdommen. Til tross for at tekstene til Cast & Co langt fra handler om å forherlige dop. Tvert i mot. Cast synger om problemene ved misbruk, og har i følge uttalelser til media selv sluttet med både alkohol og hasj. Den langt mer edruelige 25 åringen rapper omtrent døgnet rundt i stedet, og det kommer helt klart ikke bare han selv til gode!

The Chairs
The Chairs er tre karer ifra Vardeneset, og en ifra Hinna. Som band dukket de opp på 90-tallet, og har gitt ut ett album og en drøss med singler på plateselskapet Kippers.
Det har vært forholdsvis stille rundt The Chairs en stund, men nå er de tilbake for fullt. Musikken deres bærer fortsatt preg av kjærlighet til indiepop og garasjerock. Om The Chairs skal forbli kult- og undergrunnshelter i Stavanger, eller om det er den aktuelle skiva «Fly The Flag» som skal ta dem steget videre opp, gjenstår å se. Om det hadde vært noe rettferdighet igjen i verden, så hadde The Chairs blitt playlistet på alle norske radiostasjoner.
www.ilovethechairs.com

Chris Lee
Sandvikarapperen Chris Lee er i begynnelsen av tjueåra, og ble først interessert i hiphop i 13-14-årsalderen, da storebroren spilte plater for ham. Fra han var 15, har han skrevet egne tekster og rappet. I 1998 kom han i kontakt med JJEQ og Jbo fra California over internett, og sammen startet de bandet 3 Kings. Siden ble de også en del av hiphopkollektivet International Loose Cannons.
www.ilc-music.com

Christer Knudsen
Den lille spedbygde siddisen Christer Knutsen er et musikalsk multitalent. Til vanlig spiller han tangenter i altcountrybandet Tumbleweed og gitar på utgivelsene til Thomas Dybdahl. I tillegg har han reist rundt som solosupport for Jan Ove Ottesen fra Kaizers Orchestra. Nå har han også vist seg som en glimrende sanger og låtskriver. Christer leker seg med klassiske popballader, parret med den såre, melankolske delen av countryrocken. De siste årene har Christer Knutsen jobbet med sitt første studioalbum «Would You Please Welcome», hvor store deler av Stavangers musikkelite bidrar. I tillegg kan vi også høre en inspirasjon fra en mer internasjonal elite: Tom Waits, Bob Dylan, Wallflowers, Tom Petty, Wilco m.fl. Det viktigste er at Christer Knudsen har den sjeldne gaven som kalles særpreg.

Colt
Colt er countrybandet til Kjell Breivik. Han har i årevis vært omreisende; både som trailersjåfør og som roadie for Morten Abel, Kaizers Orchestra, Vidar Busk m.fl. – og det er ingen hemmelighet at han har hatt store problemer med alkohol og narkotika. Plata «Whitelinefever», som kom i januar 2004, er et personlig oppgjør med hele denne livsstilen, og om hans redning, omvendingen til kristentroen. Et samlet pressekorps lot seg virkelig imponere over denne debutplata. Den ble påbegynt så tidlig som i 2000, men hele innspillinga ble lagt på is da Breiviks turbulente liv tok overhånd. Produsentene Gulleiv Wee (The September When) og Inge Engelsvold hadde imidlertid såpass tro på prosjektet, at så snart Brevik hadde fått orden på livet sitt, kvittet seg med dopet og gravlagt destruktiviteten, ønsket de også å forsette innspillingen. Resultatet har blitt et debutalbum inspirert av et hardt levd liv, men også influert av den tradisjonelle amerikanske countryrocktradisjonen. Det være seg alt fra Rolling Stones til Johnny Cash, Hank Williams og Waylon Jennings. For å si det med Stavanger Aftenblad; «en vokal som høres ut som den er filtrert gjennom 150 år gammel bøffelhud».

DinoSau
DinoSau-universet startet med raketter og sitrondrops på et øvingslokale i Oslo vinteren 2002. Musikerne har utdanning fra jazztradisjonen, men musikken har elementer fra både jazz, elektronika, pop og rock.
www.dinosau.thevik.com

Disiplin
Historien om Disiplin begynte da General K sluttet i Myrkskog i 2000. En tidlig demo havnet i fanget til Satyricon-frontmann Sigurd «Satyr» Wongraven som signerte dem til sin egen label, Moonfog.
Disiplins selvtitulerte og selvproduserte debutplate innehar det umiskjennelige Moonfog-soundet. Musikken er basert på oldschool black metal, med inspirasjon ifra både trash- og death metal.
www.home.no/babalon

Drunk
Drunk ble startet av medlemmer fra de smått legendariske hardcorepunkbandene Life, But How To Live It? og So Much Hate på slutten av 90-tallet. Siden den gang har bandet utgitt diverse vinylsingler og splitt-lp-er på ulike obskure etiketter, pluss albumet «The Company Tie» på deres egen label, This Bastards Voice. Drunk viser med denne skiva at mye har skjedd siden 1977. Med sin bakgrunn, har de utviklet en dynamisk og harmonisk punkstil med en nerve som utfordrer lytteren og tvinger frem dansefoten. På albumet har Drunk fått god hjelp ifra flere hold; den er innspilt av Andreas Kirkvaag (WE), mikset av Øystein Greni (Big Bang), og mastret av Helge Sten (Deathprod).
www.drunk.no

Utenlandske artister i denne rekken som også bør nevnes er Bikini Machine (Frankrike) og Casa Electro Novo (Tyskland). Du finner ut med om dem ved å gå til www.bylarm.no.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev