© Privat

Til beste for alle

INNLEGG: Det TONO-finansierte kulturpolitiske arbeidet NOPA og NKF gjør, er en vesentlig grunn til at TONO kan bedrive avregning i Norge, skriver komponist Glenn Erik Haugland.

Politikk & debatt

Jeg har stor respekt for arbeidet Susanna K. Wallumrød gjør som aktiv debattant og tillitsvalgt. Hun er modig og setter fingeren på åpenbare skjevheter i norsk musikk. Når hun [link id=67695 title=»i et innlegg på Ballade.no»] imidlertid skriver om det hun mener er en skjevfordeling i TONO-systemet, er hun farlig nær å skyte seg selv i foten.
Wallumrøds innlegg om komponistorganisasjonenes arbeid innen TONO-systemet er uhistorisk, halvsann og oser av mistenkeliggjøring. I stedet for å bruke energien på MYE større og styggere fisker i kulturindustrien, går hun i strupen på komponistorganisasjoner som i mange tiår har arbeidet og fortsatt arbeider for at flere skal kunne leve av å skrive musikk i Norge. Det dreier seg om organisasjoner som arbeider aktivt for den frie musikkskapingen.
Er det virkelig dette du vil til livs, Wallumrød?
Les Wallumrøds innlegg:[link id=67695 title=» I solidaritetens navn«]
TONO er avhengig av organisasjonene
Det ville ha stått dårlig til med opphavsretten i landet, og TONO hadde faktisk ikke eksistert hadde det ikke vært for i første omgang Norsk Komponistforening (NKF) og etterhvert NOPAs innsats.
TONO har vært, og er fortsatt avhengig av sterke komponistorganisasjoner, både i det kultupolitiske, men også i rekrutteringsarbeidet til tillitsverv i blant annet TONO . TONO er også avhengig av det arbeidet disse organisasjonene gjør for å promotere norsk musikk. TONO sin virksomhet er konsensjonsbetinget.
Det TONO-finansierte kulturpolitiske arbeidet NOPA og NKF gjør for å stimulere norsk musikk i et bredt spekter av sjangre og uttrykk, er en vesentlig grunn til at TONO kan bedrive avregning i Norge.
Les også intervju med leder av NKF: [link id=67698 title=»TONO-midler er avgjørende«]
Kommer alle til gode
NKF og NOPA gjør et stort arbeid som kommer alle som lager musikk i Norge til gode.
Som medlem av TONOs kontrollkomité har jeg i flere år (sammen med en representant fra de uorganiserte) kunne kontrollere organisasjonenes virksomhet. Det er rett og slett imponerende å se hvor mye bra arbeid som gjøres, og hvordan NKF og NOPA år etter år makter å avle frem nye organisatoriske talenter. Det er nemlig ikke gitt at komponister er villige til å legge til side egne karrierer for å ta på seg tunge tillitsverv på vegne av felleskapet.
Midler for alle
Midlene fra TONO som går til organisasjonene er i mange tilfeller også midler som alle komponister, også ikke-medlemmer, kan søke på. Dette gjelder foreksempel arbeidsleilighetene i europeske byer som Wallumrød trekker frem i sitt innlegg.
Tidene har forandret seg og det har rent mye vann i havet siden den gangen TONO hadde tilnavnet «Norsk Komponistforeningens Internasjonale Musikkbyrå». Komponistorganisasjonene har på relativ kort tid gått fra å være eiere og herskere i TONO, til å bli tjenere for et stort mangfoldig komponistfelleskap.
Følg musikkdebatten: Ballade på Facebook
Ikke konspirasjonsromantikk
TONO er avhengig av at NOPA og NKF arbeider på stadig flere områder for opphavsretten, det norske repertoaret samt formidling av et bredt spekter av musikk uansett kommersielt potensiale. Slikt koster.
Hadde Wallumrød virkelig hatt solidariske hensikter, ville hun også tatt med dette helhetsbilde når hun først skal dele av sine kunskaper som styremedlem i TONO til Ballades lesere. Fordelingen av de kulturelle midlene i TONO er ikke mat for konspirasjonsromantikerne.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Vi deler et romskip med Vegar Vårdal, Rebekka Karijord, Ora The Molecule, Don Juan Dracula, Gunerius & Verdensveven, Rimmslimm, Simon Moholt, Chris Eriksen, De Press og Statsmenn.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Se alle saker
Konserttips Oslo
Serier
Video
Radio