Eugene Ejike Obiora

Store protester mot henleggelsen av Obiora-saken

I dag er det varslet demonstrasjoner i både Bergen, Oslo, Trondheim og Skien, etter at anklagene mot fire tjenestemenn i Trondheimspolitiet ble henlagt av Spesialenheten sist fredag. På TV2-nyhetene i går kom det frem at politimannen som skal ha tatt det fatale kvelertaket på Eugene Obiora også skal ha stått bak et tredje overgrep mot en innvandrer. VGs Stein Østbø bruker i dag sin faste spalte til å levere et varmt forsvar for Samvirkelaget.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Norsk-nigerianske Eugene Obiora døde 7. september 2006 i Trondheim etter at politiet foretok en hardhendt og etter hvert svært omdiskutert arrestasjon, som følge av at Obiora oppførte seg truende overfor de ansatte på et sosialkontor i byen.

En av politimennene skal utenfor sosialkontoret ha foretatt et såkalt ”halsgrep” på arrestanten, mens han lå på magen på bakken med hendene i håndjern bak på ryggen. Denne politimannen har også tidligere blitt anklagd for å ha gått svært hardhendt frem mot innvandrere — da i forbindelse med den såkalte Baidoo-saken.

På TV2-nyhetene i går var toppoppslaget at den samme politimannen også er anmeldt en tredje gang, i forbindelse med at han også skal ha tatt «halsgrep» på en tredje innvandrer. Dette skal ha skjedd omtrent på samme tid som Baidoo-affæren, der tjenestemannen også ble anklaget for å ha benyttet unødig vold, i tillegg til at den fornærmede mente at han kom med rasistiske utsagn.

Det tredje, angivelige overgrepet som TV2 kunne fortelle om i går, ble også anmeldt til SEFO, med bilder av skadene den arresterte skal ha blitt påført, men ledelsen ved Spesialenheten sier likevel til TV2 at de ikke ”kjente til saken”, til tross for syv måneder med vitneavhør og etterforsking.

Det er denne politimannen som har blitt navngitt av Samvirkelaget i sangen ”Stopp Volden”, som Trondheim Politikammer prøvde å få et rettslig forbud mot. Denne saken tapte politiet, selv om Samvirkelaget selv valgte å anonymisere tjenestemannen under fremføringen av sangen på en konsert på Samfundet nylig.

I dag tar VGs Stein Østbø for seg denne saken i sin faste tirsdagsspalte, og uttrykker klar støtte til rapperne. Han ironiserer over hvor mye krefter politiet har lagt ned på å verne en av sine egne, og konkluderer på følgende vis:

” Politivold og maktmisbruk er et onde som heller ikke politiet selv kategorisk kan avvise. Hadde det ikke forekommet, ville ingen ha snakket om det. Men det er det altså. Svært mange, faktisk. Ergo trenger Norge låter som «Stopp Volden». I selvinnsiktens savn og ytringsfrihetens navn.”

Også ellers har protestene mot henleggelsen av saken vakt stadig sterkere reaksjoner. Det blir i dag, tirsdag, holdt demonstrasjoner i både Trondheim, Bergen, Skien og Oslo.

Arrangørene har på forhånd annonsert at dette skal bli verdige og fredelige markeringer mot de ansvarlige politifolkene i Trondheim, samt Spesialenheten for politisaker.

*
Trondheim: Tirsdag 8.mai kl. 19.00: Oppmøte på Torget, appeller og musikk

*
Skien: Tirsdag 8.mai kl. 19.00: Handelstorget i Skien (utenfor Arkaden)
*
Oslo: Tirsdag 8.mai kl 16.00: Oppmøte ved Justisdepartementet

*
Bergen: Tirsdag 8.mai kl 18.00: Oppmøte utenfor politistasjonen
*
Tromsø: Tid og sted er ennå ikke helt klart.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev