Samvirkelaget (Foto: Haavard Kallestad)

Brudd på personvernet vs. krav om ytringsfrihet

Politiets fellesforbund går nå rettens vei for å stoppe den kommende CDen til gruppa Samvirkelaget, bandet som består av medlemmer fra blant annet Gatas Parlament og Hopalong Knut. Bakgrunnen for at Samvirkelaget nå må belage seg på et møte med rettssystemet, er at de på en av platens låter navngir en politimann som ansvarlig for dødsfallet til Eugene Obiora i fjor høst. – Låta skal bidra til å øke presset på rettsvesenet og politiet for å behandle denne type saker ordentlig. Verken rasisme eller politivold blir tatt seriøst i politiet, sier rapper Elling Borgersrud til Adresseavisa.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Eugene Obiora døde etter et basketak med politiet, som pågrep ham på Østbyen servicekontor i Trondheim den 7. september i 2006. Fire polititjenestemenn har etter denne pågripelsen status som mistenkte i saken. I følge Adresseavisen har rettsmedisinere konkludert med at Obiora mest sannsynlig døde som følge av kvelning.

Drapssak eller injuriesak?

Samvirkelaget omtaler denne episoden på en låt som etter planen skal være med på deres kommende plate. Politiet ønsker nå å gå rettens vei for å stoppe låten, både på CD, i media og fremført live.

— Vi kan ikke leve med at politifolk blir hengt ut på denne måten, sier lederen for Politiets Fellesforbund Arne Johannesen i et intervju med NRK Trøndelag.

— Vi håper å sette fokus på det denne saken egentlig dreier seg om. Dette er en drapssak, ikke en injuriesak, hevder Samvirkelagets Asle Gauteplass i samme reportasje. Han mener politiet setter seg selv i en offerrolle.

— Ingen er dømt for du har en fellende dom i en rettsinstans, her snakker vi om medlemmer i Politiets fellesforbund som kun er under etterforskning. Da er det et grovt overtramp å henge de ut med fullt navn, tordner Arne Johannesen til NRK Trøndelag.

Liten sjanse for gjennomslag

Til Dagsavisen kommenterer jusprofessor Jon Bing at Politiets fellesforbund har liten sjanse for å få gjennomslag for sin sak:

– For at et utsagn skal regnes som en ærekrenkelse, må man i utgangspunktet bevise at det som sies er falske anklager, altså at det ikke er sant. I og med at saken mot politimannen ikke er avgjort, vil det trolig være vanskelig. Dermed er dette neppe straffbart slik saken står i dag, sier Jon Bing, som selv er kritisk til det musikerne har gjort.

Samvirkelaget forsvarer sitt standpunkt

Vokalist i Hopalong Knut er Kristin Jensen. Hun sitter dessuten i Kringkastingsrådet, som blant annet vurderer presseetiske regler og normer i NRK. Til Adresseavisa forsvarer Jensen bandets vurderinger:

— Jeg synes denne saken er viktigere enn at jeg eventuelt skulle få smekk fra rådet. Derfor er det både riktig, og nødvendig, å gjøre dette, sier Jensen til Adresseavisa.

Hun mener at hensynet til selve saken veier tyngre enn hensynet til politimannen og hans familie.

Vokalist Elling Borgersrud (Gatas Parlament) uttaler til Adressa at han anser dette som en ”rasistisk voldshandling fra staten, og at dette minsker sjansen for en objektiv behandling av saken.”

— Låta skal bidra til å øke presset på rettsvesenet og politiet for å behandle denne type saker ordentlig. Verken rasisme eller politivold blir tatt seriøst i politiet, mener han.

LO krever permittering av politifolkene

LO i Trondheim krever nå at de fire politifolkene som er etterforsket for dødsfallet til Obara nå permitteres, skriver Klassekampen i dag.

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) krever nå at LO sentralt følger opp lokalavdelingens vedtak. De viser til at det i mange land, blant annet i USA, er vanlig praksis å permittere politifolk involvert i dødsfall.

Til Klassekampen utaler Los informasjonssjef Jenny Ann Hammerø at LO ikke vil uttale seg om saken før de har fått behandlet den politisk.

Denne saken skal opp i Trondheim tingrett.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev