Don Martin_maleri

Samvirkelaget vant – første runde

Ska-rapperne i Samvirkelaget har fått tillatelse til å fremføre sin etter hvert så mye omtalte låt ”Stopp volden”. Trondheim Tingrett avslo begjæringen til Politiets fellesforbund (PF) om å stanse fremføringen – og å slette politimannens navn fra den kommende CDen. Retten mener like fullt at teksten er ærekrenkende. PF vurderer nå å gå til søksmål om nettopp dette. NRK beklager på sin side at de spilte sangen på radio, mens Dagsavisens anmelder satt med følelsen av at Samvirkelaget ikke våget å stå på sitt når det virkelig gjaldt.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Fornøyd Don Martin

— Vi vant første runde, sa en smilende Don Martin til Ballade i går. Han var travelt opptatt med å dele ut løpesedler i Oslo sentrum i forbindelse med Samvirkelagets konsert på Sentrum scene 1. mai.

— Nå vurderes det sivilt søksmål, men vi får ta de problemene når de eventuelt kommer, sa Martin, sliten av de siste dagers oppstyr, men fornøyd med å få satt fokus på det medlemmene i laget anser som en viktig sak.

PF: Søksmål om ærekrenking?

Riktig så fornøyd var ikke Politiets fellesforbund etter domsavsigelsen. Selv om den ikke gikk i deres favør, fremhever de at retten mener at å offentliggjøre en politimann på denne måten er ærekrenkende.

— Vårt neste steg i denne saken blir å vurdere om vi skal ta ut søksmål om ærekrenking, sier lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

I en melding fra PF uttrykker Johannessen skuffelse over avgjørelsen i Tingretten. Han mener den setter til side rettsprinsippet om at alle – også politifolk – er uskyldige inntil det motsatte er bevist.

— Men Politiets Fellesforbund tar til etterretning at retten legger til grunn at ytringsfriheten rangeres høyere enn den enkeltes personvern når det gjelder å få stoppet ærekrenkende beskyldninger, sier han.

— Vi registrerer med tilfredshet at retten er enig med oss i at det er naturlig å forstå sangteksten dit at den faktisk innebærer beskyldninger om drap og ulovlig maktbruk begått i tjenesten av en navngitt politimann, og at beskyldningene således fremstår som ærekrenkelser. Vi konstaterer også at retten gir uttrykk for at Samvirkelaget mangler tilstrekkelig grunnlag i faktum for å fremsette beskyldningene. Retten tviler heller ikke på at tjenestemannen lider psykisk overlast ved rockegruppas tilgjengeliggjøring av sangen og sangteksten, sier forbundslederen.

Tingrettens avgjørelse kom sent lørdag kveld.

— Det eneste de saksøkte har fått medhold i, er at det ikke er rettslig grunnlag for å få stoppet utgivelsen av sangen på dette stadium. Begrunnelsen for dette er at konsekvensene av tilgjengeliggjøringen ikke er uopprettelige for polititjenestemannen. Dette er et solid grunnlag for oss til å gå videre. Vårt styre vil diskutere saken på sitt møte torsdag 3. mai. Der vil vi ta en avgjørelse om vi skal ta ut søksmål om ærekrenking, sier Arne Johannessen.

Våget ikke å stå på sitt?

Kjennelsen forelå ikke da Samvirkelaget spilte konsert på Samfundet i Trondheim på fredag, og de valgte å fremføre sangen uten å nevne politimannens navn. Det var noe Johannessen ga honnør for, men som igjen har fått andre til å reagere mer negativt. Dagsavisens Bernt Erik Pedersen dekket konserten, og konkluderte i sin omtale:

— Dermed kom ”Stopp volden”, med glade dansere og aktivister på scenen, men uten politimannens fulle navn, og det var ikke fritt for at vi dermed satt igjen med følelsen av at Samvirkelaget hadde gitt etter, og ikke våget å stå på sitt når det virkelig gjaldt.

P3 spilte låten, beklager

Honnør av PF fikk ikke NRK P3. Samme kveld ble ”Stopp volden” spilt under programmet National Rap Show. Ledelsen i NRK P3 ved Marius Lillelien har tidligere uttalt at det er uaktuelt for NRK å spille den, og omtaler fredagens episode som en ”tabbe”.

Hendelsen fikk Fellesforbundets advokat Jens-Ove Hagen til å reagere, og han uttalte til Adresseavisa:

— Det er nesten imponerende at det går an å gjøre en slik tabbe og utvilsomt et brudd på Vær Varsom-plakaten. Jeg forventer også at dette vil bli fjernet fra nettradioen øyeblikkelig.

Sendingen av National Rap Show er nå tatt bort fra NRK sin nettradio.

— Dette er rett og slett en tabbe av oss. Programlederne hadde fått tillatelse til å spille låten i et ubesluttsomt øyeblikk fra vår side, sier Lillelien til Adressa.no.

1. mai spiller Samvirkelaget på Sentrum scene – med full frihet til å fremføre både den mye omtalte politvoldssangen så vel som andre. Selv sier Don Martin og Samvirkelaget at poenget i denne saken ikke står om rette til å omtale en politimann, men at fokus rettes mot politivold i Norge.

FAKTA:
Advokat Jens-Ove Hagen leverte på vegne av Politiets Fellesforbund i forrige uke en begjæring om midlertidig forføyning til Trondheim Tingrett. I begjæringen ble det krevd at den kommende platen til Samvirkelaget ble stoppet. Om det ikke var mulig, ønsket Forbundet at Samvirkelaget skulle slette navnet til politimannen som er nevnt i en av sangene.

Den aktuelle sangen handler om hendelsen der Eugene Eijke Obiora ble pågrepet av politiet på Østbyen servicekontor i Trondheim 7. september i fjor. Obiora døde i forbindelse med hendelsen.

Fire politimenn er under gransking for denne hendelsen.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev