Samvirkelaget_logo

Samvirkelaget inn for retten

Sør-Trøndelag politidistrikt og Politiets fellesforbund har levert en hastebegjæring til Trondheim tingrett der de krever at Samvirkelagets kommende CD må stanses. De forlanger også at låten hvor de navngir en politimann under etterforskning ikke blir spilt offentlig. I følge Samvirkelagets Don Martin krever de dette uavhengig om navnet på den voldstiltalte politimannen nevnes eller ikke. Avgjørelse i saken finner sted i kveld, en time før bandet står på scenen i Trondheim.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

I følge Adresseavisen er argumentasjonsgrunnlaget etter alt å dømme at innholdet i låten er en ulovlig ærekrenkelse. I sangteksten rettes beskyldninger mot en navngitt politimann i Sør-Trøndelag politidistrikt som er under etterforskning etter at Eugene Obiora døde etter pågripelse 7. september i 2006. Dersom Trondheim tingrett skulle komme til at teksten er en ulovlig ærekrenkelse av politimannen, og at den skal forbys, vil de kunne nedlegge en midlertidig forføyning. Det betyr et rettslig forbud mot å gjengi låten, skrive Adressa.

Ballade huker tak i Samvirkelagets DJ Don Martin nå i ettermiddag i det han kommer ut av rettslokalet i Trondheim. Han er oppgitt over utviklingen i denne saken:

— På grunn av en midlertidig forføyning om dette er en hastesak avgis det kjennelse allerede klokken 22.00 i kveld, sier Martin.

— Tilbudet fra plateselskap om å fjerne navnet på politimannen ble ikke godtatt, og myndighetene ønsker å fjerne låten uavhengig om politimannens navn nevnes eller ikke.

En prinsipiell sak

Han mener det ligger prinsipielle hensyn bak dette:

— Kjernen i dette er at de prøver å avsi en prinsipiell dom, som også kommer til å gjelde andre kunstnere som ønsker å kritisere politivold. Politiet sier det er irrelevant om politimannens navn nevnes eller ei, problemet er dermed ikke det konkrete navnet, men at vi tar opp en politivoldsak. Det vil tydeligvis politiet selv ha monopol på.

— Politiet mener det er ulovlig å hevde noe som er i strid med noe de selv eller rettsvesenet er uenig i. Men det må være alles rett å hevde sitt syn i en sak, mener Don Martin.

Samvirkelaget står på scenen på Samfundet i Trondheim klokken 23.00 i kveld. Da har retten etter planen tatt en avgjørelse.

— Jeg vet ikke hva vi skal gjøre, først må vi vente på hva som skjer. Personlig synes jeg det er vanskelig å forstå at vi ikke kan spille denne låta uten å nevne navnet. Det hører ikke hjemme i en rettstat.

En absurd sak

Hva er det som gjøre denne saken så viktig for dere?

— Politivold er et problem i Norge som overhodet ikke blir tatt alvorlig. Når politiet etterforsker hverandre finner de aldri at det blir gjort noe galt. Denne gjeldende politimannen har vært involvert i flere alvorlig saker. Dessuten er det normalt hvis noen dør av kveldning at man ikke får gå fri, og i hvert fall ikke får beholde sin maktposisjon mens saken er under etterforskning, sier Martin med ettertrykk.

— Han burde vært suspendert til en avgjørelse blir tatt. Denne saken har pågått siden september uten at noe har skjedd, de trenger ikke engang lete etter gjerningsmenn eller vitner, mens vår sak brukte de to uker å få opp. Det er egentlig helt absurd.

Uansett utfall i denne saken, dere føler kanskje at dere har lykkes i å peke på noe dere mener er viktig med dette?

— Helt klart. I begynnelsen ble alt fokus rettet mot oss og spørsmålet om personvern. Uavhengig av hvordan rettsaken går håper jeg at fokus nå rettes mot politivold i Norge og hvordan slike saker blir behandlet av autoritetene i Norge. Dette har mest vært kjipt for oss, men nå går ikke denne saken bort, uavhengig om vi blir dømt eller ikke.

1. mai spiller Samvirkelaget på Sentrum scene i Oslo, sammen med blant andre Now We’ve Got Members.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev