Ågot Valle, SV (Foto: Sv.no)

Rødgrønn valgseier – forventninger i kulturlivet

Det rødgrønne alternativet ser ut til å ha tatt 87 av 169 mandater i Stortingsvalget, og kan dermed starte regjeringsforhandlingene på Soria Moria konferansesenter. Norges Musikkorpsforbund er en av de første musikkorganisasjonene som kommenterer valget. – Vi har store forventninger til den rød-grønne alliansen, sier NMFs generalsekretær Anna Elisa Tryti . Samtidig begynner spekulasjonene om hvem som vil bli ny kulturminister.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Under det store kulturdebattmøtet på Nasjonalbiblioteket helt på tampen av august fikk kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland mye ros på tvers av partigrensene. Flere av hennes politiske motstandere pekte på gode og modige avgjørelser i hennes statsrådstid, og understreket at Kulturdepartementet kunne ha vært i adskillig dårligere hender de siste fire årene.

Det skulle likevel ikke gå Valgerd Svarstad Hauglands vei under valget i går. Ikke bare må hun forlate statsrådsposten etter Bondevik-regjeringens nederlag, men hun tapte også stortingsplassen i Akershus etter en jevn og spennende strid med Senterpartiets Åslaug Haga.

Det rødgrønne alternativet landet til sist på 87 stortingsrepresentanter, mens de sittende regjeringspartene bare fikk inn 45 av sine. Fremskrittspartiet, som kanskje ikke nødvendigvis skal regnes inn på borgerlig side, gjorde et brakvalg, og kom inn med hele 37 representanter.

Fire navn som Valgerds etterfølger

Nå er alt spekulasjonene rundt Svarstad Hauglands arvtager tatt til. NRKs kommentator Ingvald Garbo mener det rød-grønne alternativet har flere mulige navn på blokken, og trekker spesielt frem Trond Giske og Tove Karoline Knutsen fra Ap, samt forhenværende kulturminister Åslaug Haga (Sp) og den sterkt kulturengasjerte Ågot Valle fra SV.

Om Trond Giske sier NRKs ekspertkommentator:

— Trond Giske har politiske ambisjoner, det har han aldri lagt skjul på. Han har vært undervisningsminister, og det kan tenkes at han har ambisjoner i denne retning.

I følge NRK.no stiller også SV med en sterk kandidat, selv om partiet gjorde et forholdsvis svakt valg:

— Ågot Valle har vært en av de mest aktive på Stortinget. Hun har vært opp og ned i Spørretimen og konfrontert kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Valle har vært en veldig viktig talsperson for lobbyister innenfor kulturlivet, sier Garbo.

Store forventninger til Kulturløftet

Også Aftenposten-kommentator Knut Olav Åmås peker i dag spesielt på Giske og Valle.

De rød-grønne partiene som snart overtar regjeringen, gikk tidlig ut og lovet bedre rammevilkår for kultur, bl.a. for det frivillige kulturlivet. Gjennom 15 punkter har de i Kulturløftet forpliktet seg til å satse sterkt på kultur.

— Nå gleder vi oss til å gå fra prat til penger. Det har vært store løfter i partiprogram og valgkamp. Vi har store forventninger til den rød-grønne alliansen, sier Norges Musikkorps Forbunds generalsekretær Anna Elisa Tryti, som særlig peker på de rødgrønnes forpliktende løfter til det frivillige musikklivet.

Også lederen i Norsk Komponistforening, Synne Skouen, er i følge NRK.no fornøyd med regjeringsskiftet, samtidig som også hun forventer at Kulturløftet oppfylles.

— De rødgrønne vil bli stilt til ansvar i forhold til det løftet for kulturen som de har forpliktet seg på. Det viktigste i tiden framover er å slå ring rundt opphavsretten, kultur og kunst som viktige utrykk som man ikke kan la markedet styre selv som en vare.

Ballade kommer naturligvis nærmere tilbake til den videre utviklingen.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev