Kulturmeldingfugl

– Norge bør få et profesjonelt korensemble!

Det mener Trond Okkelmo, som er spesialrådgiver i Norsk Teater- og Orkesterforening. – Det er for lettvint å avfeie et slikt ensemble med at det vil være for ressurskrevende, skriver Okkelmo i dette innspillet. – Dersom målet er kvalitet i musikklivet, må Norge også ha et profesjonelt korensemble, som bør drives på en slik måte at det ved siden av egen virksomhet kan bidra både til orkestrenes og regionoperaenes virksomhet.

Kalender

LYTTELUNSJ med Kenneth Karlsson

03/02/2023 Kl. 11.30

Viken

Hanne Tveter & Jorge Vera

03/02/2023 Kl. 21

Oslo

Ary Morais & Band @ Drammens Teater 4. feb

04/02/2023 Kl. 15:00

Viken

Lørdagsopera 4. februar

04/02/2023 Kl. 15:30

Oslo

Av Trond Okkelmo, Spesialrådgiver, Norsk Teater- og Orkesterforening

Norge bør få et profesjonelt korensemble!

Kulturmeldingen mener det er særskilt behov «for å styrkja og profesjonalisere korfeltet». Det vises til utredningen Musikkliv og musikkpolitikk (Norsk Kulturråd 2002), som konkluderer med at et nytt nasjonalt kor vil være altfor ressurskrevende. Det hevdes at man ved ulike støtteordninger kan gi de eksisterende korensemblene romsligere økonomisk ramme.

En større ramme er selvsagt positivt for profesjonaliseringen og kvalitetsutviklingen i disse ensemblene, men Norsk teater- og orkesterforening (NTO) mener det virker for passivt at Norge som nasjon ikke skal kunne få et profesjonelt kor utenom Den Norske Operas, og dermed ha ringere kvalitet på sin kormusikk enn nabolandene Sverige, Finland og Danmark.

Det er for lettvint å avfeie et slikt ensemble med at det vil være for ressurskrevende. Dersom målet er kvalitet i musikklivet, må Norge også ha et profesjonelt korensemble. Et slikt kor bør vurderes bygget opp og drives på en slik måte at det ved siden av egen virksomhet kan bidra både til orkestrenes og regionoperaenes virksomhet. Tre av symfoniorkestrene har eget kor på amatørbasis, og et profesjonelt kor kan bidra til å styrke fremførelsene opp mot et optimalt kunstnerisk uttrykk.

Som selvstendig ensemble vil koret kunne sette standarden for nivået på norsk korsang, og ensemblet vil utvilsomt være et incitament for norske komponister som ønsker å skrive korverker som krever profesjonalitet på høyt nivå.

I de senere år har profesjonelle korensembler gjestet Oslo og dermed synliggjort for oss hva vi må strekke oss etter i fremtiden.

NTO har derfor i sin uttalelse om Kulturmeldingen til Stortingets kulturkomité bedt om at Stortinget anmoder regjeringen om at det utredes drift av et profesjonelt korensemble i Norge. En utredning kan evaluere kostnadene opp mot nytten et slikt korensemble forventes å ha for både for den skapende og utøvende virksomhet og for publikum.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev