Magni Sørløkk, Ingrid Kindem og Atle Bredal om det stadig trangere nåløyet for norsk musikk på P1 (Foto: Guro Kleveland)

Ballade radio: For gammel for P1?

Låtskriverne vil ha musikken sin på lufta. P1 må tekkes sine 1,3 millioner lyttere. Klarer de å møtes? Hør paneldebatt om mangfold i den formaterte rafdiomusikken, i ny podkast ute nå.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

– Gjennom årene har det vært mye irritasjon over at våre medlemmer ikke blir spilt i viktige kanaler, som P1. Slik startet styreleder i NOPA og TONO, og musikkskaper Ingrid Kindem debatten. Hun framholdt hvordan de hadde et aldersspenn fra tenåring til 80-åring på deres siste samling for låtskrivere – og spurte dessuten P1-musikksjefen om de hadde rotasjon på musikkprodusentene som tar de viktige avgjørelsene på hva som blir spillelistet i den største av statskanalene – og de snakka stort sett om en gyllen plass på de såkalte A- og B-listene.
– Selvfølgelig skjønner jeg. Radioens musikksjef Atle Bredal utviste forståelse for frustrasjonen blant låtskapere, og at det er trangt å komme med. Særlig når utvalget av norsk musikk er blitt så stort. Han bekrefta dessuten at det har blitt litt trangere om plassen på den aller gjeveste lista for ny musikk i kanalen hans, den såkalte A-lista.
– Desssverre har ikke P1 plass til alle, og dette gjelder flere under 50 også, svarer P1s Atle Bredal.
– Vi playlister flere under 50 enn over 50, beskriver han videre.

Men kom partene noe nærmere? Og hvordan blir egentlig musikken valgt ut, og får låtskriverne den tilbakemeldinga de bør få, slik det er i dag? Hør dem i Ballades ferskkeste podkast her, i opptak fra da Guttorm Andreassen leda den første musikkpolitiske debatten på årets Bylarm, i februar!

Dette er bakgrunnen: Bjørn Eidsvåg hadde laget ny låt sist høst, og spurte NRK P1 om han er blitt for gammel for å få den spilt. Reaksjonene og debattinnleggene lot ikke vente på seg – i Vg, der innlegget til Eidsvåg først sto, her på Ballade.no, med mer – og her er kapittel tre i «føljetongen» om aldersgrensa på musikken i Norges største radiokanal. Ballade inviterte nemlig til bransjepanel for å debattere og spre opplysning om hvordan låtene kommer med på de gjeveste plassene i NRKs musikkformatering. Introduksjon av Monica Larsson (Bylarm).

Under finner du nyeste episode av Ballade radio – fra flere avspillingsplattformer. Klipp fra Dagsnytt 18 med Bjørn Eidsvåg gjengitt med tillatelse fra NRK.

Hør på Spotify /

Hør på Soundcloud

Hør i iTunes

Eller let opp Ballade radio i den podkasttjenesten du måtte foretrekke. Vil du høre mer? Det ligger en rekke episoder ute som tematiserer de fleste musikksjangre, og debatter/kritikk/samtaler rundt temaer om dem.

 

 

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. NOPA, som Ingrid Kindem er styreleder for, er blant medlemmene i Foreningen Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.