Stillbilde fra den tyske regissøren Fritz Langs fem timer lange epos ”Die Nibelungen” fra 1924. (Foto: Fritz Lang)

Ballade video LXXX: Skal vi drepe drager?

Åtte videoer, tre premierer. Møt Smerz, Flying Rabbit, Damokles, Dobbeltgjenger, Skambankt, Antipole, Tusmørke og Golden Core.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Hurra! Åtti utgaver av Ballade video, og ingen tegn på at det produseres mindre der ute. Det er vi utrolig glade for, spesielt i en tid hvor live-musikken ikke lenger er en aktuell møteplass. Her kan du som vanlig både høre og se nye og eldre artister, som Antipole fra Trondheim. Det prosjektet har faktisk aldri fått oppmerksomhet i norske medier før, til tross for en økende interesse utenlands.

Det er en del rock i denne utgaven, men også en temmelig stor spennvidde, både stemningsmessig og musikalsk. Vi har tre premierer, der vi blant annet setter fokus på hvordan det låter når den unge duoen Golden Core lar seg inspirere av Wagner, tyske filmklassikere og norrøne myter. God fornøyelse!
 

SMERZ: Believer

Vi setter et stort kryss i taket for denne gjennomførte videoen, som er laget til tittelkuttet fra Believer, det kommende debutalbumet til duoen Smerz. Det kommer fredag 26. februar via XL Recordings, og distribueres av Playground.

Smerz består av Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg, og har blant annet lydsatt danseforestillingen Øy av Carte Blanche under Borealis-festivalen. Albumet ble også fremført i sin helhet på Nasjonal Jazzscene allerede under Ultimafestivalen i september, og vil inneholde seksten låter.

– Teksten til «Believer» ble skrevet over en periode på nesten to år, så sangen endte med å følge livene våre i den tiden. Videoen gir kanskje en følelse av å alltid lete ette noe? Det er noe lengsel der i hvert fall, sier duoen til Ballade video.

”Believer” er regissert av Benjamin Barron, med Julius Krebs Damsbo som klipper. Kristian Engelsen er hovedfotograf, mens Bror August står for kostymene. Object & Animal er produsenter, med Morgan Clement som utøvende produsent. Catharina Stoltenberg og Henriette Motzfeldt opptrer selv i den vakre videoen.

Det kommende albumet følger opp EP-ene ”Okey” og ”Have Fun”, der den sistnevnte ble nominert til Spellemannpris. Singelen ”I Don’t Talk About That Much” ble sluppet på tampen av 2020. Sjekk også gjerne videoen til ”I don’t talk about that much / Hva hvis”.
 

FLYING RABBIT: Keep On Digging

Premiere! Oslo-bandet Flying Rabbit består av Emily C. Brannigan (vokal), Jacob Kronen (gitar), Christer Jørgensen (trommer), Tim Lowerson (saxofon), Julia Wiklund (saxofon) og Erik Grønnesby (kontrabass).

– Videoen har vi produsert selv, og den er filmet på greenscreen hjemme i stua vår. Den er produsert av meg selv, og mangfoldige timer gikk med i klippen, forteller Jacob Kronen. Musikkstykket er en av fire låter på debut-EP-en ”Eclectic Playground”, som slippes i dag, 15. januar.

– ”Keep on Digging” er basert på et dikt skrevet av vokalist Emily C Brannigan sin far, Patrick Brannigan. Det beskriver hvordan vi graver oss selv ned i et hull ved å ødelegge planeten vår, og ikke forandrer våre vaner.

Bandet forteller at låten starter rolig og reflektert, men øker i intensitet mot slutten. Slik sett er den bygget opp for å simulere den destruktive fremtiden vi blir fanget i.

– “Keep On Digging” er en spesiell låt for meg, siden vi endelig fikk laget en sang basert på et av diktene til min far, kommenterer Emily. – Det er et vakkert dikt som hyller planeten vår, men det beskriver også hvordan vi ikke klarer å stoppe ødeleggelsen av det flotte vi har.
 

DAMOKLES: Ms. Misanthropy

Premiere! «Ms. Misanthropy» er single og video nr. fem fra Oslo-bandet Damokles. Låten er produsert av gitarist Kristian Liljan, og er mastret hos Jeløy Sound.

Damokles – som beskriver seg selv som ”punkrock lifers making emo noise” – består av medlemmer fra orkestre som Dunderbeist, This Sect, Kite, No Life Orchestra, Melkeveien, Stonegard og Contrarian, pluss enda litt til.

I bandet finner vi ellers Frode Pettersen (bass). John Birkeland (trommer) Ronny Flissundet (gitar, vokal), Fredrik Ryberg (gitar). Gøran Karlsvik (vokal/tekst). Det foreløpig navnløse debutalbumet, som inneholder ti låter, er nå ferdig, og kommer om ikke så veldig lenge.

– Videoen til «Ms. Misanthropy» ble til på bandøving og den faste Eyes Wide Shut/Hellfire Club-festen vi pleier å arrangere etterpå, forteller Gøran Karlsvik, som også står for regi på videoen.

– Den kommende plata blir litt av en merkelig reise. Og for tiden jobber vi med album nr. to.
 

DOBBELTGJENGER: Johanna

Da setter vi over til Bergen, der vi finner rockebandet Dobbeltgjenger. De består av Vegard Wikne (vokal, gitarer, bass og synther), Sondre Veland (trommer, perkusjon og gitarsolo på “Johanna”), Knut-Martin Langeland Rasmussen (gitarer), Bastian Veland (gitar, synth, perkusjon) og Jone Kuven (bass), med Jonas Flemsæter Hamre som gjestende saxofonist.

Ingen utpreget mangel på gitarer i dette bandet, altså. Og åpenbart ingen mangel på energi og catchy temaer, heller. Medlemmene i Dobbeltgjenger er for øvrig også med i band som Ocean Of Lotion, Major Parkinson, Honeyvein og Ossicles.

Det kommende albumet heter Smooth Sailing, og har tatt tre år å lage. Det skal etter planen slippes på Karisma Records i april i år.

– Vi har ventet så lenge på å slippe nytt materiale, og gleder oss stort over å slippe “Johanna” nå – et stykk skitten, utemmet og rosa stoner-punk! Videoen er ellers laget på beste 2020-vis: med hjelp av en iPhone, og filmet med passende sosial avstand i stuen til sangeren, sier bandet.
 

SKAMBANKT: 10/10

Enda mer rock, sier dere? Og kanskje av det litt roligere slaget?

Da passer det jo bra med en ny låt fra Skambankt, Jærens store sønner. Som altså består av Terje Winterstø Røthing (vokal, gitar), Hans Egil Løe (gitar, vokal), Tollak Kalvatn Friestad (bass), Børge Sageng Henriksen (trommer) og Jonny Engelsvoll (tangenter).

– Nytt år byr på nye muligheter! Vi kickstarter like så greit året med å slippe tredje låt fra albumet Jærtegn, som kommer 29. januar. På dette albumet vil vi nok en gang by på en litt annerledes versjon av Skambankt, men mer om det senere, lover bandet på sin Facebook-side.

Jærtegn er deres åttende album, og skal i følge forhåndsomtalen inneholde mer Skambankt-rock, men også hint av country, indie og viser. Om den nye låten sier bandet kort og godt:
– Her er ”10/10”, en sang om en god plass å være, sangen plateselskapet vårt, Indie Recordings, mente burde vært første single fra albumet.
 

ANTIPOLE feat. Paris Alexander: Marble [Molchat Doma Remix]

Antipole fra Trondheim er gitarbasert, melankolsk postpunk og cold wave, blandet med synth og trommemaskiner. Karl Morten Dahl startet Antipole i 2014 med et mål om å lage musikk inspirert av The Chameleons, The Asylum Party og The Cure, samt nyere artister som She Past Away og Lebanon Hanover.

8. januar ga Antipole ut ”Marble”, med Paris Alexander på vokal og produksjon, som ny digital single og video. Her finner man også en techno-inspirert miks gjort av hviterussiske Molchat Doma, som har slått seg stort opp det siste året med sin sovjetinspirerte musikk.

– Med utgangspunkt i Molchat Doma sin miks ønsket jeg en enkel og stemningsfull video der jeg gjorde alt selv. Det er lite sovjet-blokker og hus i Trondheim, så da ble det heller skogen.

Antipole har gitt ut to album i fysisk format: Northern Flux (Unknown Pleasures Records) og Radial Glare (CD/LP, Young & Cold Records). Platene ble laget i samarbeid med Paris Alexander og Eirene, som begge er tilknyttet Blue Door Productions i Brighton, England.

Antipole har spilt konserter i England, Belgia og Tyskland, men liker studioformatet og ikke minst remiks-formatet vel så godt som livescenen. Sammen med produsent Paris Alexander har Dahl blant annet remikset Clan of Xymox, She Past Away og Agent Side Grinder.

– Dette er faktisk første gang Antipole omtales i en norsk publikasjon. Det ser ut som at musikken treffer bedre i USA, Mexico og Tyskland, men jeg føler kanskje at postpunk er på gang her også. Alle som har falt for Molchat Doma bør forresten sjekke ut fantastiske Nürnberg, også fra Hviterussland. Jeg har nettopp gjort en remiks av deres låt ”Zorky”, som kommer ut i løpet av året.
 

TUSMØRKE: Age of Iron Man

Tusmørke er nok en av landets pussigste og mest originale grupper – og høyt elsket av mange av sine fans. De regnes som en del av den vitale progrock-scenen hjemme, og har så langt gitt ut åtte album siden 2012, i tillegg til en splitt-LP med Spectral Haze.

Tusmørke har røtter tilbake helt til 1994, og er nå snart tilbake med et dobbeltalbum kalt Nordisk krim. Det er på hele 82 minutter, og bygger blant annet på historien om såkalte myrlik i Danmark, som ble funnet i så god tilstand at lokale myndigheter først trodde det dreide seg om nylige drapssaker.

– Som barn besøkte vi museene i Moesgaard og Silkeborg, og ble helt lamslått ved synet av myrlikene, med svart hud og oransje hår. Rett etterpå oppdaget vi heavy metal. Det er pussig hvordan du kan elske en sjanger helt fra sjuårsalderen, og likevel aldri lære å spille den, sier brødrene Benedikt og Kristoffer Momrak, som flyttet fra Skien til Oslo i slutten av tenårene.

I Tusmørke finner vi ellers medlemmer fra Wobbler og Alwanzatar. Nordisk krim kommer, som mye annen interessant norsk musikk om dagen, ut på Karisma Records i Bergen. Slippdato er satt til 26. februar 2021.

Martin Furan har filmet, klippet og produsert, mens Benediktator står for regi og manus. Mari Sletten gjør en utmerket figur i rollen som gudinnen Nerthus.
 

GOLDEN CORE: Fáfnis bani

Premiere igjen! I dag slipper den svært bra metalduoen Golden Core en ny single på strømming og vinyl. ”Fáfnis bani” er tatt opp i Mølla Studio av Knut Magne Valle (Arcturus, Mayhem, Ulver), og er den første utgivelsen siden albumet Fimbultýr fra 2019.

– Teksten er på islandsk, og omhandler den norrøne legenden Sigurd som på oppdrag fra sin fosterfar Reginn dreper dragen Fåvne med sverdet Gram, stjeler dragens gull og ringen Andvaranaut. Historien er hentet fra Volsungesagaen, og er en mørk fortelling om grådighet, vonde skjebner, magi og uunngåelig død, forteller duoen.

”Fáfnis bani” kommer ut på farget vinyl med artwork av Ingrid Nyhus. Vinylens b-side, ”Helvítis Djöfull”, er til alt overmål en coverlåt av det islandske punkrockbandet Sogblettir.

Bildematerialet her er hentet fra den tyske regissøren Fritz Langs fem timer lange epos Die Nibelungen fra 1924. Den overraskende naturtro dragen var lagd av Karl Vollbrecht, og ble operert av syv menn inne i kostymet, som fikk instrukser av regissøren per telefon.

Vi liker sånt som dette godt, vi. Hele første del av den klassiske stumfilmen kan for øvrig sees her.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.
Som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. Og vær snille mot drager også. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.