Ballade og Samspill presenterer Samspill Sessions: Igor & Fetterforeningen

Denne uka har vi en helt eksklusiv framføring for Samspill Sessions i Ballade. Fetterforeningen – her med den mer kontinentale og internasjonale versjonen Union of Cousins – presenterer låten «Bergen Blues», med Elvis Medic og Monica Ifejilika som gjesteartister. Låten er en god blanding av americana, rumensk fele, klassisk trekkspill, bosnisk tenor og africana-vokal, og er en hyllest til byen i vest.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

– Fortell kort om dere selv og musikken deres! Hva ønsker dere å formidle?
– «Fetterforeningen», også kjent som «Fetterorkesteret» eller «Igor og Fetterne», er et teatralsk kabaret-prosjekt med den etterlengtede kombinasjonen av ekte venner og ekte musikere i samme pakke. Siden Mangfoldsåret 2008, og kåring av årets debutartist innen verdensmusikk i Norge, har Fetterne i samme ånd, med humor og følelser, levert mange hundre opptredener på scener i Norge, TV, radio og til teater. Teatralsk kabaret innebærer at ensemblet ikke lener seg på et rent uttrykk, men varierer former for å få frem et budskap av variasjon og mangfold. Det betyr at fetterne gjerne opptrer for barn, politikere, pensjonister, og danseglade balkanesere, i barnehager, på politiske seminarer og Ompa-Ompa-fester, og inntar den formen som trengs for å fortelle sin historie og kommentere på alt fra kjærlighet til politikk til åndelig eksistens.

Elvis er i bygget (Foto: Elisa Bates)

– Besetningen består av to solister fra Norges musikkhøgskole, to dataingeniører fra Visma, og to teknisk utdannede komikere, alle fra eks-Jugoslavia, men også en Espen, trommis med progressiv jazz-bakgrunn, som klarer å orientere seg i vanskelige tider (ref. ni åttedeler, fire femdeler, og andre balkaniserte komplikasjoner).

Her ser du videoen fra liveinnspillingen av låten «Bergen Blues»:

– Hva tenker dere om denne digitale formidlingen av musikken gjennom Samspill Sessions?
– Vi musikere i Fetterforeningen samlet ønsker i denne teksten å rette en offentlig takk til Samspill. I Norge finnes det flere organisasjoner enn mennesker, og de fleste av dem er der uten å gjøre mye nytte for oss som minoritetsartister og sceneutøvere. Samspill har derimot hatt en funksjon og betydd noe for oss.

Monica Ifejilika og fetterne (Foto: Elisa Bates)

– For å forklare: i praksis betyr dette at Samspill formidler, sånn cirka, et oppdrag i løpet av året, får oss nevnt i en hyggelig offentlig sammenheng og gir oss en liten status-peptalk. Det høres ikke ut som så mye, men i dårlige tider, i oppstartstider, i minoritetstider, og i byråkrattider, så har den ene oppmerksomheten i løpet av året mye å si for ikke å gi helt opp før de gode tidene kommer. Det er en fin modell, som forutsetter at Samspill løfter meg bittelitt og gir meg en pekefinger og tommelopp til at jeg/artisten må gjøre resten. Flere slike støtteorganisasjoner burde finnes for oss «slitere» – og med det mener jeg «frilansere».

– Og så, sier historien, akkurat når man skulle tro at årets Samspill-peptalk m/tilbehør måtte bli avlyst på grunn av korona, så spør de om vi vil bli med og produsere en musikkvideo med vår musikk. Ja!

Vågal sjangerblanding og tett samspill under Bergen Blues (Foto: Elisa Bates)

En liten omtale av bandet som følger videoen til Bergen Blues:
Helt eksklusivt for Samspill Sessions presenterer «Union of Cousins» en annerledes blues featuring Elvis Medic og Monica Ifejilika. Bergen Blues er et resultat av vågal sjangerblanding, herunder «Americana, rumensk fele, klassisk trekkspill, bosnisk tenor og africana-vokalist». Den opprinnelige versjonen «Bagrem Blues», med tekst på bosnisk, fikk en spesiell dimensjon under Festspillene i Bergen 2019, og derav en ide om å dedikere en egen versjon til Bergen by, skriver gruppa i sin omtale av bandet, låten og versjonen.
 

LES MER på Facebook her og her, på Igor Dunderovic’ hjemmeside og på Festspillene i Bergens Facebookside.

OM SAMSPILL SESSIONS
Samspill og Ballade har startet opp et samarbeid om visning av en serie med korte konsertopptak i Samspill Sessions. Det er organisasjonen Samspill International Music Network som står bak initiativet, interesseorganisasjonen for profesjonelle, internasjonale utøvere bosatt i Norge. Ballade viser videoene til de seks artistene og bandene som er del av Samspill Sessions, der de seks har spilt inn to låter hver på scenen hos Nordic Black Theatre/Caféteatret på Grønland i Oslo. Videoene er produsert av Elisa Bates (foto) og Bernt Isak Wærstad (lyd).
 

Til vanlig samarbeider Samspill med Cafe Sør i Oslo om konsertserien Sunday World, hvor nye artister og nye prosjekt får vist seg fram på en av Oslos myldrende livescener. Da koronautbruddet gjorde at samfunnet stengte ned i mars 2020 kunne ikke de resterende seks konsertene som var planlagt for vårens Sunday World-program gjennomføres som vanlig. Samspill hadde et ønske om å gi disse artistene et meningsfylt og alternativt tilbud til konserten, og rigget opp for opptak av liveframføringer i videoformat. De seks artistene i Samspill Sessions fikk tilbud om å spille inn og filme to låter hver live på Caféteateret, fordelt på tre intensive produksjonsdager.
 

Opptakene kommer i denne rekkefølgen:
29. sep. Orun – Caxixi
6. okt. Moisés Gadea – Tortillas
13. okt. Sondre Mæland – Opp og Stå
20. okt. Union of Cousins feat. Ifejilika – Bergen Blues
27. okt. The French Connection – Blanche et Bleue
3. nov. Diasporas – Panha-m bo Leva-m
10. nov. Orun – Do Pivete Pro Pivete
17. nov. Igor & Fetterforeningen – Plast
24. nov. Diasporas – Lua nha Testemunha
1. des. The French Connection – Mon Amie la Rose
8. des. Sondre Mæland – Angst
15. des. Moisés Gadea – Te Doy

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev