Mezzosopran Sunniva Eliassen er initiativtaker og kunstnerisk leder for Bachfest nord. Hun har studert i både Norge og Tyskland, og kan godt sies å ha Bach i blodet fra oppvekst så vel som studier og profesjonelt liv. Hun mener at vi gjennom Bach får tilgang til noe som er større enn oss selv. (Foto: Lena Sørensen)

Verdens nordligste feiring av mesteren på Bachfest nord

Bach feires over hele verden hvert år for å gjøre musikken hans tilgjengelig for alle. Nå får Norge også sin Bachfest – som i tillegg blir verdens nordligste.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Bachfest heter denne feiringen, som hvert år arrangeres rundt om i verden rundt J.S. Bachs fødselsdag 21. mars. Festivalen startet i Leipzig i Tyskland, byen der Bach døde i 1750. Første Bachfest i Leipzig var i 1904. Nå feires den blant annet i Canada, Malaysia, USA og flere steder i Tyskland – og på Bachs 337. fødselsdag, også i Norge.

Bachfest nord blir verdens nordligste utgave av feiringen,
og skal være en årlig festival der Bachs musikk står i sentrum, forteller arrangøren på hjemmesidene. Bachfesten foregår i Nord-Norge fra 19. til og med 21. mars. Konsertene turnerer rundt i landsdelen, og finner i år sted i Tømmervik kirke i Sørreisa, Narvik kirke og Harstad kirke.

På programmet i dette første året til Bachfest nord står samtlige av Bachs altsolokantater med mezzosopranen Sunniva Eliassen, Musikk i Nordland og et sammensatt barokkorkester med de fremste barokkmusikerne i Norge.
– Det er svært sjelden at alle kantatene fremføres i én og samme konsert, og så langt vi vet er dette første gang alle disse kantatene fremføres på en og samme konsert i Norge, forteller arrangøren.

Mezzosopranen Sunniva Eliassen er initiativtaker
og kunstnerisk leder for Bachfest nord. Hun har studert i både Norge og Tyskland, og kan godt sies å ha Bach i blodet fra oppvekst så vel som studier og profesjonelt liv.
– En får tilgang til noe som er større enn en selv, sier Eliassen om Bachs musikk i et intervju Ballade har fått gjengi her. – Bach må ha kunnet noe få kan. Han når fram med noe annet enn ord alene kan, og du kan bli religiøs av å høre musikken hans. Og polyfonien! Det er intellektuelt, komplekst og jo mer du bruker den, jo bedre blir den, polyfonien! Det er stemmer som spilles samtidig og går over i hverandre. Det er kompleksitet, det er fuger og følelser! Musikken hans er slitesterk. Du kan høre den flere ganger. Igjen og igjen. Du kan oppleve den igjen og igjen.

Dette er musikerne som spiller på Bachfest nord:
Sunniva Eliassen – mezzosopran og initiativtaker
Stefan Lindvall – fiolin, konsertmester
Karolina Radziej – fiolin
Inga Gorset – fiolin
Oda Habbestad – fiolin
Ingrid Økland – fiolin
Elina Plucker – bratsj
Tørris Koløen Bakke – bratsj
Anna Carlsen – cello
Fredrik Aske Blikeng – kontrabass
Gunnhild Tønder – orgel
Solmund Nystabakk – teorbe
Anna Starr – obo
Jon Fredrik Hjemli – obo
Hege Sellevåg – obo
Trond Olaf Larsen – fagott

Mer informasjon og fullt program for festivalen finner du på Bachfest nords hjemmesider.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.