Siri Torjesen

Siri Torjesen til Leipzig

Under den internasjonale Bachfestivalen i Leipzig framføres Sven David Sandstrøms «High Mass» for fem solister, kor og orkester denne uken. Blant solistene finner vi den noprske sopranen Siri Torjesen, som også var med da det omstridte verket ble urframført i Stockholm for ti år siden.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Dirigent for oppsetningen med Sveriges Radiokor og Gewandhausorchester er Herbert Blomstedt, og blant solistene finner vi som nevnt Siri Torjesen.»The High Mass» ble 90-tallets mest omdiskuterte verk i Sverige, på grunn av harde diskusjoner i komponistmiljøene, men verket er nå i ferd med å nå utenfor Nordens konsertsaler. Konsertene i Leipzig vil også bli innspilt for platemerket Decca, og blant de øvrige solistene finner vi også den svenske kometen, mezzosopranen Malena Ernman.

Siri Torjesen er født i 1958 i Kristiansand, tok diplomeksamen fra Musikkhøyskolen i Oslo, og debuterte i Universitetets Aula i 1988. Siden har hun holdt tallrike konserter i inn- og utland, bl.a. i 1997 med kor og orkester i Sveriges Radio. Torjesen har et bredt repertoar fra opera, oratorier, romanser og ikke minst samtidsmusikk. Hun har flere ganger medvirket ved De internasjonale kirkefestspill i Kristiansand, og i 1995 også ved utdelingen av Nobels Fredspris. Hun ble av Norsk Komponistforening kåret til Årets Utøver 1996, og mottok Oslo Bys Kunstnerpris i 2000.

Sammen med pianist Håkon Austbø, Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Christian Eggen ga hun i april ut CDen «Complete Songs» på Simax, der Fartein Valens vokalmusikk for første gang ble samlet. – På denne platen gjør Siri Torjesen Valens sanger tilgjengelige i dobbelt forstand; de er der på cd-platen, og de fremstår som storartet kunst, mente Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen i sin anmeldelse, og fortsatte:

«Siri Torjesen er imponerende i sin tolkning av denne musikken. Fjellstø i intonasjonen, og med stor, åpen tone gir hun sangene den vokale kvalitet de krever. Og har utmerket følge både av pianist Austbø og Bergensfilharmonikerne (…) Med denne innspillingen har Torjesen utført en bragd få sangere kan gjøre henne etter. Forhåpentlig vil platen åpne for at Valens musikk får plass i konsertsalene, det er i så fall på høy tid.»

Ballade-lesere som ønsker å se nærmere på det øvrige innholdet av den internasjonale Bachfestivalen, kan ta seg en tur til denne hjemmesiden. Vi anbefaler også Solveig Grødem Sandelsons store intervju med Torjesen i forbindelse med nettopp Valen-utgivelsen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.