Yngve Slettholm, 2005

Slutt på usikkerheten? Valgerd vil frede KORK

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vurderer å frede Kringkastingsorkestret (KORK). Dette vil i så fall bli et krystallklart svar på truslene om nedleggelse fra NRK-ledelsen. – Det har med jevne mellomrom blåst litt rundt Kringkastingsorkestret, men vi håper at vi ved en eventuell vedtektsfesting kan få sikre driften på lang sikt, sier statssekretær Yngve Slettholm. Forslaget ser ut til å høste bred, politisk støtte.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Av Øyvind Holen

Den kostbare driften av Kringkastingsorkestret har ført til at NRK-orkestret lenge har stått i fare for nedleggelse, for å dekke opp underskudd i NRK. Nå ønsker NRKs generalforsamling, med kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i spissen, å gjøre slutt på den gjentatte usikkerheten.

Orkesteret er for verdifullt til å være salderingspost, forklarer statssekretær i Kulturdepartmentet, Yngve Slettholm, overfor NRK P2s Kulturnytt.

– Vi har registrert at Kringkastingsorkestret har en stor betydning både for NRK og et samlet norsk musikkliv. For oss er Kringkastingsorkestret et svært viktig orkester. Kulturpolitisk sett så viktig at vi er villig til å ta det inn i NRKs vedtekter om nødvendig. På årets generalforsamling har vi vurdert å vedtektsfeste at NRK skal ha et eget orkester, for å sikre at vi også har et orkester på lang sikt. Det har med jevne mellomrom blåst litt rundt Kringkastingsorkestret, men vi håper at vi ved en eventuell vedtektsfesting kan få sikre driften på lang sikt, sier Slettholm til NRK.

Kringkastingsorkestret kan se tilbake på en 60 år lang historie, men trusselen om nedleggelse har sin bakgrunn i et millionunderskudd. NRK-sjef John G. Bernander har tidligere krevd at orkestret skal ha en egeninntjening på 20 prosent, noe KORK har vært langt unna å innfri. Bernander vil nå avvente en avgjørelse fra kulturdepartementet før han gjør noe.

Flere politikere har allerede stilt seg positive til forslaget som ble fremmet mandag, men NRKs generalforsamling vil uansett ikke behandle forslaget før i juni neste år.

– Vi sto på barrikadene forrige gang Kringkastingsorkesteret var utsatt på grunn av NRKs økonomi, og vi er fortsatt Kringkastingsorkesterets beste venner. Og alt som kan trygge Kringkastingsorkesterets framtid skal få SVs støtte. Jeg synes Yngve Slettholm her har vært konstruktiv, og skal nok få vår støtte til et slikt forslag, sier SVs kulturpolitiske talsmann Magnar Lund Bergo til Kulturnytt.

– Vi synes det høres kjempepositivt ut. De betyr at man innrømmer at NRK som allmennkringkaster har en rolle ut over det å bare være et reklamefritt tilbud, sier Venstres Trine Skei Grande fra Venstre.

Eirin Faldet i Arbeiderpartiet og leder av kulturkomiteen, Høyres Sonja Irene Sjøli, er også positive til forslaget om vedtektsfeste en fortsatt drift av Kringkastingsorkesteret.

– Dette støtter jeg fult og helt. Kringkastingsorkesteret er et solid og tradisjonsrikt orkester som i gjerne vil beholde. Jeg tror det er viktig at dette blir vedtektsfestet slik at vi slipper å så tvil om deres eksistens i tiden fremove, mener Sjøli.

Du kan lese NRKs sak her.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this