Rolf Gupta

KORK direkte fra Paris

Kringkastingsorkesteret spiller i kveld for første gang i Paris. Foranledningen er Precénces-festivalen, som i år arrangeres for 15. gang. Du kan selv høre kveldens forestilling fra 20 til 22 på NRK P2.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Det er Radio France som arrangerer Precénces-festivalen, som kun er viet ny musikk. Alle konserter er gratis for publikum, og KORK skriver på sine hjemmesider at de venter fullt hus, når de nå inntar Radiohusets store konsertsal i Paris

Det er ingen liten fjær for norsk musikkliv at Lasse Thoresen er programsatt som festivalkomponist gjennom tre Présences-festivaler, fra 2004 til 2006. Det franske musikktidsskriftet Classica siterte i 2003 Présences-festivalens kunstneriske leder René Bosc, som uttalte at «Thoresen er en mesterlig komponist, og at han derfor vil få en spesiell plass som huskomponist».

Den norske ambassaden i Paris har vært en viktig fødselshjelper i samarbeidet mellom Thoresen og Présences-festivalen.

— Ambassaden spurte om jeg hadde forslag til arenaer og mennesker i Paris som det kunne være interessant å samarbeide med, fortalte Thoresen i et intervju med Ballade i 2004, – Jeg hadde blitt oppmerksom på Présences-festivalens programprofil, og tenkte at her kan flere norske komponister passe inn. Så ble det til et møte mellom festivalens kunstneriske leder René Bosc, ambassadens Anne Rikter Svendsen og meg selv.

I 2003 skrev Bosc selv om Thoresens «Løp, lokk og linjar» i festivalprogrammet: – «Løp, lokk og linjar» kan sammenlignes med «Noces» av Stravinsky koblet med «Folk Songs» av Berio. Folkesangeren mestrer kvarttoner like godt som siste skrik i ringmodulatorprogrammer som kjører på Mac G5.» Begeistringen for Thoresen førte til et treårig samarbeid mellom festivalen og Thoresen.

I år byr Radio France og Presences-festivalen på i alt på 82 verk, hvorav 39 urfremføringer, 17 av dem bestilt av Radio France. 23 av konsertene er gratis for publikum, inkludert kveldens opptreden av Kringkastingsorkesteret. Konserten vil inkludere verkene «Illuminasjoner, konsert for to celli og orkester» av Lasse Thoresen, «Concertino» av Marc-André Dalbavie (som er festivalens franske festivalkomponist), «Chiaroscuro» av dirigent Rolf Gupta selv, og «Konsert for stemme og orkester» av Maja Ratkje.

Konserten produseres av EBU, og sendes direkte på NRK P2 mellom 20 og 22 i kveld. Rolf Gupta er kveldens dirigent, mens cellistene Aage Kvalbein og Liv Oppdal er solister under «Illuminasjoner». Maja Ratkje bidrar selv med solostemme på «Konsert for stemme og orkester», som er en av festivalens spesialbestilte konserter.

Årets festival vil dessuten by på uroppføringer av både Rolf Wallin og Cecilie Ore, med henholdsvis verkene «The Age of Wire and String» og «Cirrostratus». Wallins stykke vil bli fremført av Ensemble Court-Circuit med Pierre-André Valade som dirigent, mens Ores «Cirrostratus» spilles av BIT 20 Ensemble, også med Valade som dirigent. Også Sidsel Endresen, Christian Wallumrød & Helge Sten vil i løpet av festivalen opptre med sitt kritikerroste Merriwinkle-prosjekt.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev