Edvard Hagerup Bull 2006 (Foto: Guri Dahl)

Oslo-Filharmonien fremfører Edvard Hagerup Bull

Komponisten Edvard Hagerup Bull fremføres torsdag og fredag i Oslo konserthus. Oslo Filharmoniske orkester under ledelse av Michel Plasson spiller verket ”Epilogue pour orchestra à cordes”, som ble skrevet som en klage over oppreisingen av Berlinmuren i 1961. Under konserten fremføres også «Symfoni» av Chausson og Mozarts «Klaverkonsert nr 10» med solistene Sveinung Bjelland og Tor Espen Aspaas.

Kalender

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Edvard Hagerup Bull regnes som en av de største og mest originale norske komponister født i det 20. århundre. Under Oslo-Filharmoniens konserter torsdag og fredag denne uken, kan man høre hans verk ”Epilogue pour orchestra à cordes”. Oslo-Filharmonien skriver i sin programomtale:

”Edvard Hagerup Bull har en helt egen stemme i norsk musikkliv. Allerede navnet antyder slektsbånd til så vel Edvard Grieg som Ole Bull, selv om det er langt tilbake, og hans far Sverre var en kjent og betydningsfull musikkpersonlighet. Edvard Hagerup Bull tilbrakte mange år borte fra Norge, og det er kanskje en grunn til at han ikke er blitt kjent som fortjent. Utenlandsperioden ble innledet i Paris i 1848-53, da han studerte komposisjon hos bl.a. Darius Milhaud, deretter studerte han hos Boris Blacher i Berlin 1959-61. På hjemmebane møtte hans musikk den gang så negativ omtale og han selv så mye motstand, at han valgte å flytte til Paris. Og der strømmet verkvestillingene inn fra mange prestisjetunge hold. Først i 1987 vendte han tilbake til Norge, og også her begynte han nå å få den fortjente anerkjennelsen.

Et totalt vendepunkt, både musikalsk og menneskelig, opplevde han i løpet av det siste studieåret i Berlin i 1961. Hendelsen resulterte i et av hans sterkeste verker, det tre satsers verket «Epilogue», med undertittelen ”En hyllest til minnet om en forgangen verden; til minne om skjenselens dåd 13. august 1961 (Berlinmuren)”. «Epilogue» ble uroppført i Paris i 1966 av Ars Musica og Jean-Jaques Werner, og er et verk som stadig minner verden om det som skjedde i 1961. I august skal det fremføres i Berlin i forbindelse med 45-årsmarkeringen, på en konsert ved tidligere Checkpoint Charlie. I løpet av en dag å bli avskåret fra venner som bodde ”over gaten”, vakte stor harme og dyp fortvilelse, både blant dem som ble direkte rammet og andre mennesker. Første sats speiler en foruroliget forundring, som i andre sats sllår ut i opprørt vrede. Den siste satsen konstaterer faktum men aksepterer det ikke, og angst og mistro melder seg.”

Edvard Hagerup Bull ble født i Bergen i juni 1922 der hovedbygningen til Universitetet i Bergen ligger i dag. Under studietiden i Paris var han elev hos Olivier Messiaen (analyse) og Jean Rivier (komposisjon) i tillegg til studiene under Darius Milhaud. Milhaud karakteriserte ham forøvrig som en av has mest briljante studenter, og som en musiker med en solid teknikk og med en meget tiltrekkende, kraftfull og høyt fantasifull musikalsk personlighet.

Under konserten fremføres ellers Mozarts «Klaverkonsert nr 10» med Tor Espen Aspaas og Sveinung Bjelland som klaversolister, og «Symfoni» av Chausson.

Se ellers Oslo-Filharmoniens hjemmesider.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev