Max Schreck i "Nosferatu" (F.W. Murnau, 1922)

«Nosferatu» med Kristiansand Symfoniorkester

Kristiansand Symfoniorkester går nye veier. Fredag 16. januar kl. 21 er det premiere på filmprosjektet «Nosferatu – a symphony of horror» på Aladdin i Kristiansand. Musikken er komponert i 1995 av den tyske musikkprofessoren Hans Petter Müller-Kieling, og er ikke tidligere spilt i Norge. Stumfilmklassikeren «Nosferatu» av F.W Murnau er fra 1921, og regnes som et av de virkelige mesterverkene innen tysk film.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Av Arvid Skancke-Knutsen

Kristiansand Symfoniorkester, under ledelse av dirigent Rune Bergmann, ønsker med dette å lage en «interaktiv» forestilling. I tillegg til at filmen blir vist på lerret, vil filmens tema bli tatt ut i lokalet. Rekvisitter kostymer, farger, og «en noe uforutsigbar adferd fra musikerne» skal gi publikum en sterk opplevelse, heter det i forhåndsomtalen.

— Forestillingen skal være grensesprengende og unik, forteller orkesterdirektør Øystein Eidsaa. – Kristiansand Filmklubb er en sentral samarbeidspartner i gjennomføringen av arrangementet.

Forestillingen vil bli vist på den tidligere kinoen Aladdin, Kongensgate 6. i Kristiansand den 16., 19., 20., 21. og 22. januar, alle dager kl.21.

— Vi synes dette er kjempespennende, sier en begeistret Eidsaa. – For et lokalt orkester er det viktig å tenke nytt og annerledes. Stivner vi i form og innhold, oppfyller vi ikke de forventninger som publikum skal ha til oss. KSO skal være et levende orkester i en levende landsdel. Hvis noen opplever dette som provoserende, så har vi i oppnådd noe viktig, nemlig å skape engasjement.

«Nosferatu – eine Symfonie des Grauens» var den første filmatiseringen av Bram Strokers klassiske roman om Dracula. Filmen ble aldri godkjent av Strokers enke, og hun beordret alle kopier og originaler brent. Filmen ble spilt inn på nytt av Werner Herzog i 1979, da med Klaus Kinski i rollen som Graf Orlok.

«Nosferatu» beskrives som en film om simultanitet – om personer i isolasjon som strekker seg etter andre karakterer langt borte fra dem. Max Schreck, som spiller Graf Orlok i den opprinnelige filmen, skapte en karakter som blir sitende på netthinnen lenge etter at filmen er ferdig. Den intense tolkningen førte til en rekke myter om skuespilleren, blant annet at han var vampyr i virkeligheten (!), noe filmen «The Shadow Of The Vampire» spilte opp rundt. Schreck var en del av Max Reinhardts skuespillertropp, og var i sin tid tid en meget anerkjent karakterskuespiller.

En rekke komponister og artister har gjennom tidene lydsatt de sugererende bildene. Originalmusikken var skrevet av Hans Erdmann, mens også Peter Shirman, Richard Mariott og James Bernard har komponert sine egne versjoner av lydsporet. I tillegg har grupper og artister som Popul Vuh, Hugh Cornwell, The Silent Orchestra, Type O Negative, Christian Death og Electric Hellfire Club alle levert alternative soundtracks, eller låter inspirert av filmen.

Kristiansand Symfoniorkester er i dag en betydelig musikkinstitusjon i regionen. I januar 2003 ble orkesteret slått sammen med musikerne fra Forsvarets Distriktsmusikkorps. Orkesteret består i dag av 50 heltidsansatte musikere, som spiller i flere grupperinger under navnene Kristiansand Symfoniorkester, Kristiansand Kammerorkester og Kristiansand Blåseensemble.

Interesserte kan lese mer om filmen og bakgrunnen på nettsiden Nosferatumovie.com. En nærmere presentasjon av Kristiansand Symfoniorkester og sesongens øvrige program finner du på kso.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.