Christian Eggen og Julian Skar, 2005

Norsk-svensk samtidsunion på Parkteatret: «Forgrunnsmusikk, ikke bakgrunnsmusikk»

Hvert år inviterer Oslo Sinfonietta og Oslo Kammermusikkfestival unge, uetablerte komponister til å vise frem sine kunster under festivalen. I anledning årets unionsfeiring fremføres nye verker av norske Julian Skar (23) og svenske Erik Peters (35). I tillegg spilles verk av norsksvenske Ole Lützow-Holm og den modernistiske klassikeren György Ligeti. Konserten fremføres på Parkteatret i Oslo lørdag 13. august kl. 18 under ledelse av dirigent Christian Eggen.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

28/03/2020 Kl. 19:00

Oslo

Fatoumata Diawara

28/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Julian Skar har studert på Griegakademiet i Bergen og på Musikkhøgskolen i Oslo, og vært elev av Wolfgang Plagge og Rolf Wallin. Han har arbeidet innen pop og rock, klassisk og samtidsmusikk, elektronika, jazz og avantgarde.

Stykket «Traces of ink and crayon on paper with hand lettered ink label in gold leaf frame» er i utgangspunktet en kommentar til Robert Rauschenbergs kunstverk «Erased de Kooning drawing». I verket går Rauschenberg løs på en tegning med viskelær. I sin komposisjon har Skar gradvis dekonstruert og systematisk strammet opp sine første tolkninger av bildet.

— Med stykket har jeg prøvd å lage noe ekstremt vakkert, sier Skar.- Jeg synes det er viktig å ta bort alt det spissborgerlige fra samtidsmusikken. Det er folkelig å være morsom, og å ville lage vakre ting. Og det er viktig å kommunisere. Mange synes dette er en opphøyd kunst, men det blir litt for dumt for meg.

— Samtidsmusikk har likevel en helt annen energi enn annen musikk – det ligger så mange tanker og tolkninger bak hver note. Men så er da også samtidsmusikk en av de få musikkformene som kun har én funksjon: Det er forgrunnsmusikk, ikke bakgrunnsmusikk, og ubrukelig til det meste annet, for eksempel støvsuging.

— Spiller etter sin egen indre puls

Erik Peters er utdannet ved den Konglige Musikkhøyskolen i Stockholm og har skrevet for flere av Sveriges fremste ensembler, som Sveriges Radios Symfoniorkester, Kroumata og Kammererensemblen. Han kombinerer ofte akustiske og elektroniske utrykksmiddel, og beveger seg fritt mellom ulike kunstneriske uttrykk, som live-elektronikk, improvisasjon, radiokunst og lydinstallasjoner.

Om «Der Wegweiser» sier Peters:

— Stykket består av ulike deler med forskjellige karakterer. Grunnleggende opplevelser som varighet, register, dynamikk, hastighet etc. utgjør til sammen med en spesiell tonalitet det musikalske materialet. I stykket forekommer også en kanon der musikerne spiller etter sin egen indre puls, helt uavhengig av hverandre. Dirigenten hviler da. Stykket er tilegnet min lærer Lars-Erik Rosell, som gikk bort i begynnelsen av dette året.

Oslo Sinfonietta spiller også «Sounding» av Ole Lützow-Holm og György Ligetis Kammerkonsert (1969-70). Lützow-Holm er kjent for sin radiokomposisjon av «Ulysses» skrevet for Lena Endre, men er på mange måter en forsvunnen norsk komponist, etter flere år som komposisjonsprofessor ved Musikkhøyskolen i Göteborg. «Sounding» ble skrevet på oppfordring av Oslo Sinfonietta i 1987 og urframført på Høvikodden samme år. Det er en utforskning og videreføring av et stykke han skrev for Ensemble Modern, et mangefasettert verk med arkaiske innslag som har hatt stor innflytelse i hans senere musikk.

Urverk fra den ungarske mester

Ungarske Ligeti er en av de største og mest nyskapende komponistene i Europa. Hans særegne stil er utrolig musikalsk lekende og ofte rent ut morsom, og mye av musikken har kvaliteter av urverk over seg. Ligeti ble kjent for et vidt publikum med Stanley Kubricks filmer «2001 – en romodysse» og «Eyes Wide Shut», samt operaen «Le grand macabre». Han er kanskje en av modernistene som har mest musikalsk tilnærming til samtidsmusikken, og betegnes som en meget visuell kunstnerisk modernist som stadig overrasker sitt publikum med noe nytt og uventet.

Oslo Sinfonietta arbeider aktivt med å få frem det som rører seg av det nye innenfor norsk samtidsmusikk. Som Norges eldste og mest profilerte samtidsmusikalske ensemble er det organisert som en musikerpool med noen av Norges fremste musikere, blant annet fra Oslo Filharmoniske Orkester, Den Norske Operas orkester og Kringkastingsorkesteret. Dirigent og kunstnerisk leder er Christian Eggen. Oslo Sinfonietta er støttet av Norsk Kulturråd og Oslo Kommune. For mer informasjon og biografier, se www.oslosinfonietta.no.

Oslo Sinfonietta fremfører: «Der Wegweiser» av Erik Peters, «Traces of ink and crayon on paper with hand lettered ink label in gold leaf frame» av Julian Skar, «Sounding» av Ole Lützow-Holm og «Kammerkonzert für 13 Instrumentalisten» av György Ligeti.

Dirigent: Christian Eggen
Tid: lørdag 13. august kl 18.00
Sted: Parkteatret, Olaf Ryes Plass 11, Oslo
Pris: 230,- /Studenter GRATIS

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev