Ole Kristian Ruud dirigerer

Nordisk festaften i konserthuset

Torsdag og fredag er det duket for nordisk festaften i Oslo konserthus. Da skal Oslo Filharmoniske Orkester holde konsert med fiolinist Sølve Sigerland, under ledelse av gjestedirigent Ole Kristian Ruud. På programmet står Carl Nielsens fiolinkonsert, Sibelius’ Finlandia og Ragnar Söderlinds sjette symfoni Todesahnung. Dette er første gang Söderlinds symfoni fremføres av Filharmonien.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Oslo-Filharmonien understreker den sterke nordiske profilen som ligger til grunn for dette programmet: ”Finlands nasjonalepos ‘Finlandia’, et hovedverk av Danmarks fremste komponist gjennom tidene og den norske neoromantikeren Söderlind.”

Til å fremføre disse tre verkene har Oslo Filharmoniske Orkester med seg to markante profiler, fiolinisten Sølve Sigerland og dirigent Ole Kristian Ruud.

Sølve Sigerland

Sølve Sigerland, regnes for å være en av landets ledende fiolinsolister, og han skal fremføre Carl Nielsens fiolinkonsert, som går for å være en av genrens mer krevende verker. Nielsen fullførte sin fiolinkonsert i 1911, som ble påbegynt på Griegs Troldhaugen samme år. Den består av to satser, der duellen mellom solisten og orkesteret er noe av det som skaper et dynamisk konflikttema.
Sigerland har lang erfaring som fiolinist, og debuterte med Oslo Filharmoniske Orkester i 1994. Han har blant mye annet vært engasjert ved Festspillene i Bergen og kammermusikkfestivalene i Oslo, Risør og Stavanger.

Sigerland debuterte med en solo-CD i 2003. Han er dessuten medlem av kammerensemblet Grieg Trio (sammen med Ellen Margrete Flesjø, cello og Vebjørn Anvik, klaver). De har bred internasjonal erfaring, blant annet fra Carnegie Hall og Salle Verdi i Milano. I 2004 overtok Grieg Trio den kunstneriske ledelsen av Stavanger Internasjonale Kammermusikk Festival
Sølve Sigerland har i år tiltrådt professor i kammermusikk ved Universitetet i Stavanger.

Ole Kristian Ruud

Ole Kristian Ruud har vært gjestedirigent i Oslo-filharmonien gjennom snart 20 år. Fra 1987-95 var han sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester og 1996-99 for Norrköpings Symfoniorkester. I 1999 ble han en av Stavanger Symfoniorkesters kunstneriske ledere med norsk repertoar som spesialfelt. Siden 1999 har Ruud vært professor ved Norges musikkhøgskole. På torsdag og fredag skal han dirigere Finlands nasjonalskatt «Finlandia» og Ragnar Söderlinds symfoni «Todesahnung».

Söderlind: Todesahnung

Ragnar Söderlinds Sjette symfoni, med undertittelen «Todesahnung«,ble skrevet på bestilling fra Moskva Radios symfoniorkester og deres sjefsdirigent Vladimir Fedosejev i 1995. Det tok Söderlind lang tid å finne både inspirasjon og skriveglede, og verket ble ikke uroppført før i 2002.

Söderlind, som i år fylte 60 år, regnes som nyromantiker og er kjent for å tillegge tradisjonen stor verdi. Blant hans inspirasjonskilder finner vi blant andre Brahms, Mahler, Strauss, Sibelius og Sjostakovitsj. «Todesahnung» har noen fellestrekk, for eksempel et skjebnetema, som har fått enkelte til å trekke paralleller til Tsjaikovskijs sjette symfoni Pathétiq.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev