Gro Sandvik

Nordisk aften i Grieghallen

Torsdag 23. november skal fløytist Gro Sandvik og harpist Turid Kniejski være solister under Bergen Filharmoniske orkesters konsert i Grieghallen. De vil bl.a. uroppføre Knut Vaages «Chaconne», som er et nytt verk for fløyte, harpe og orkester. Resten av kvelden er viet musikken til Jean Sibelius.

Kalender

Ensemble KammerKlang med Elin Gripstrand i Nøtterøy kirke

14/04/2024 Kl. 18

Vestfold og Telemark

Ragatid: Shantala Subramanyam Trio

14/04/2024 Kl. 16:30

Oslo

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

To mangeårige kolleger i Bergen Filharmoniske Orkester, fløytisten Gro Sandvik og harpisten Turid Kniejski, blir å finne på solistplass i Grieghallen torsdag, da Knut Vaages «Chaconne» for fløyte, harpe og orkester skal uroppføres. Vaage er et spesielt aktuelt komponistnavn denne måneden, idet hans opera «Nokon kjem til å komme» etter Jon Fosses skuespill settes opp på Småscenen 25. november. Kveldens gjestedirigent Ole Kristian Ruud har valgt å vie resten av konserten til musikk av Jean Sibelius. Han innleder med to symfoniske dikt bygget på legender fra Kalevala-diktningen – «Tuonelas svane», den første komposisjon som røpet Sibelius’ egenart som komponist, og «Lemminkäinens hjemkomst», av kritikere kalt «vanndråpen som blir til et helt hav». Etter pause spilles Sibelius’ første symfoni, som han bygget på den russiske modellen med store, romantiske gester og fargerik instrumentering.

Mer om Knut Vaage
Knut Vaage er født i 1961, og bor i Bergen, der han livnærer seg som komponist. Han har utdanning i klaver, pedagogikk og komposisjon fra Bergen musikkonservatorium. Vaage har vært aktiv innenfor fleire stilarter, men med hovedvekt på improvisasjons- og samtidsmusikk. Vaage har i flere prosjekt utforsket grensene mellom improvisasjon og komposisjon. Med trioen JKL har han lydfestet noen av improvisasjonene til CD.

Instrumentalmusikk er også en viktig del av Vaages produskjon. «Movements» for stor sinfonietta er et av fleire verk som er bestilt av BIT 20 Ensemble. I «Movements» blir en klassisk formtanke sett opp mot vår tids estetikk. I «Transit», som ble bestilt av det franske kulturdepartementet, oppstår et møte mellom Vaages vestnorske tradisjon og fransk raffinement. Stykket ble urfremført av Ensemble Court-Circuit på Ultima 1998. På den nylig CD-utgitte»Hexa», laget til Ter Jung sekstett, vektlegger Vaage ulike symmetriske teksturar og formasjonar.

Vaage har ellers samarbeidet med en rekke forfattere, noe som bl.a. har resultert i «Ei skapingssoge» basert på dikt av Erling Indreeide, «Tapt slag» med tekst av Hanne Bramness, «Endelig» til seks dikt av Ove Røsbak og sangsyklusen «Eg strøyer mine songar ut» over dikt av bestefaren, Ragnvald Vaage. Saman med Jon Fosse har Vaage utarbeidet eit musikkdramatisk prosjekt med utgangspunkt i Fosses skuespill «Nokon kjem til å komme». Denne operaen ble bl.a. spilt under årets Ultimafestival.

Vaage har videre også skapt musikk for Hordaland teater og Den Nationale Scene.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.