Oslo Sinfonietta

Møt morgendagens dirigenter

Oslo Kammermusikkfestival og Oslo Sinfonietta samarbeider i år om et prosjekt kalt Morgendagens dirigenter. I juni 2002 holdt man en workshop hvor dirigentstudenter fra hele Norden arbeidet med Oslo Sinfonietta under veiledning av ensemblets faste dirigent Christian Eggen. Fem av dirigentstudentene, en fra Sverige, to fra Danmark og to fra Norge, er valgt ut til å dirigere hvert sitt verk på Oslo Sinfoniettas konsert under Oslo Kammermusikkfestival.

Kalender

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Dirigentstudenter er avhengige av å ha et orkester til disposisjon for å kunne arbeide og utvikle seg som musikere, skriver Oslo Sinfonietta i en pressemelding. De fleste arbeider med symfoniorkestre i løpet av studietiden. Men i samtidsmusikken er store deler av repertoaret skrevet for mindre ensembler, ofte med utradisjonelle kombinasjoner av instrumenter.

Oslo Sinfonietta ønsker at unge dirigenter skal få erfaring i å arbeide med nyskrevet musikk i et profesjonelt ensemble. Det å løfte et helt ferskt verk opp fra papiret krever andre innfallsvinkler og teknikker. Dirigenten har ingen tidligere innspillinger og tolkninger av musikken å forholde seg til. Han må lese partitur, dirigere, lytte og instruere musikerne på andre måter enn i et klassisk repertoar.

Derfor tilbyr man annethvert år en workshop for dirigenter under utdannelse i samarbeid med Oslo Kammermusikkfestival. I juni i år arbeidet ni dirigentstudenter fra hele Norden med Oslo Sinfonietta under veiledning av ensemblets kunstneriske leder og faste dirigent Christian Eggen. Denne dirigentworkshop’en er støttet av Norsk Musikkfond og Letterstedtska Föreningen.

— På konserten 23. august presenterer vi fem av dirigentene som deltok i workshopen. Rei Munakata, Ante Skaug, Casper Schreiber, Per-Otto Johansson og Helge Kjekshus studerer direksjon i henholdsvis Stockholm, København og Oslo. Oslo Sinfonietta gleder seg til å følge deres utvikling videre. Dette er dirigenter man snart vil se igjen på europeiske konsertscener, lover Oslo Sinfonietta. Konserten finner sted 23. august, og Oslo Sinfonietta vil spille to moderne klassikere og tre verk av unge, norske komponister.

Sopranen Tone Elisabeth Braaten vil denne kvelden være solist i sanger av Igor Stravinskij. Anton Weberns «Sechs Stücke für Orchester,» som Webern selv har redusert til kammerversjon, er blant modernismens klassikere. Henrik Hellstenius skrev ifjor en fiolinkonsert tilegnet Peter Herresthal, som også er solist ved denne anledningen. Herresthal fikk nylig Spellemannspris for sin innspilling av Arne Nordheims musikk for fiolin. Trond Reinholdtsen er Oslo Sinfoniettas huskomponist i 2002. I sitt verk «Psalm» fra 1998 utforsker han musikken som fortelling. «Music for Ensemble» fra 1998 er Øyvind Torvunds første verk for sinfonietta.

Oslo Sinfonietta ble etablert i 1986 av komponisten Asbjørn Schaathun, og er det eldste eksisterende samtidsmusikkensemble i Norge. Ensemblet bestiller og fremfører nye verk av norske og utenlandske komponister og har et stort repertoar av moderne klassikere fra det internasjonale repertoaret.

Oslo Sinfonietta er organisert som en musikerpool med noen av Norges fremste musikere som til daglig spiller i Oslo Filharmoniske Orkester, Den Norske Operas orkester, Kammerorkesteret, Kringkastingsorkesteret og som frilansere. Denne organisasjonsformen gir ensemblet den fleksibilitet og kvalitet som det moderne ensemblerepertoaret krever.

Christian Eggen er ensemblets kunstneriske leder og faste dirigent. Eggen startet sin dirigentkarriere som leder av Ny Musikk Ensemble i 1981. I 1988 ble han dirigent for Cikada, og siden 1994 har han vært kunstnerisk leder for Oslo Sinfonietta. Hans arbeid med samtidsmusikk har gjort ham til en etterspurt dirigent verden over. Han har arbeidet med komponister som Cage, Lachenmann, Xenakis, Lindberg, Saariaho og Ferneyhough.

Oslo Sinfonietta spiller jevnlig ved norske og internasjonale festivaler og har spilt inn flere CDer. Ensemblet vil spille to konserter under Ultimafestivalen 2002, 6. oktober og 13. oktober. I november er ensemblet invitert til Tage für neue Musik i Zürich og til MAGMA, Nordiske Musikkdager i Berlin. I disse dager utkommer en CD med musikk av Eivind Buene: «Objects Of Desire» på Albedo. Oslo Sinfonietta er støttet av Norsk kulturråd og Oslo kommune.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev