Da er enda en vellykket Borealis-festival avviklet i Bergen. Jeg er fan av festivalen, sammen med veldig mange andre, bare så det er sagt. Derfor gikk jeg på en del konserter i forrige uke.
Deriblant Bergen Filharmoniske Orkesters konsert 26. mars, helt og holdent viet musikk av norske, nålevende komponister, ja sogar to urframføringer.
Deriblant en bestilling av musikk av Geir Jenssen, bedre kjent som Biosphere, en nybrottsmann innen elektronikamusikken.
(Geir Jenssen tok utgangspunkt i Sjostakovitsj’ 15 symfonier i sitt bestillingsverk til [link id=64945 title=»intervju «]med komponisten. BFO sin konsert fikk denne omtalen i BT.)
For å gå rett på sak: Jenssens stykke musikk for symfoniorkester ble kunstnerisk sett en katastrofe! Det er vanskelig å forstå hvorfor man skal invitere musikere inn på arenaer de ikke har forutsetninger for å beherske, uten å forsøke å kvalitetssikre det hele. Min innvending har ingenting med Jenssens musikalske prosjekt å gjøre. Han er tro mot sitt musikalske credo i det han har komponert. Men hvorfor gi en som ikke kan noen ting om orkester et oppdrag om å skrive for Norges fremste symfoniorkester? Hva oppnår man egentlig med slikt?
Resultatet ble, etter min mening, at Biosphere-stykket mest sannsynlig er det dårligste BFO har vært nødt til å spille noen gang. Det hjelper utrolig lite at Brian Eno´s univers suser i bakgrunnen, eller minimalismens hippe tidsutslettende estetikk får være med. Det hele var ubehjelpelig dårlig, til tross for orkesterets, dirigents og teknikeres iherdige bistand.
Hvorfor ikke gjøre som da Paul McCartney skulle komponere sitt Liverpool Oratorium. Han sa hva han kunne (lage gode låter), var åpen på hva han ikke kunne (noter og instrumentasjon). Dermed fikk de inn en orkesterkomponist som kunne ta den delen av jobben som handler om orkesterbehandling. Det er tross alt et meget krevende fag vi snakker om.
Fremføring av norsk samtidsmusikk for orkester er relativt sjelden kost. La oss ta mye bedre vare på disse anledningene i fremtiden.
”En begivenhet i seg selv” stod det skrevet et sted om bestillingen av Jenssen-musikken. Det ble det beklageligvis ikke. Jeg mener dette var de forspilte muligheters prosjekt.
Torstein Aagaard-Nilsen er komponist.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.

Selma fra Hønefoss ble publikummer nummer en million i Bærum Kulturhus
Selma Hasund Poole (18) fra Hønefoss ble overrasket med konfetti, gavekort på danseforestilling og jazzfestival som besøkende nr. 1 million i Bærum Kulturhus i helgen.

Tord Gustavsen kåret til Årets europeiske musiker 2024 i Frankrike
Musikeren og komponisten dedikerer prisen til musikerkollegaer gjennom årene.

Ballade video: Våpen og ammunisjon
Vi setter fyr på kontoret med Honningbarna, Moddi, Don Juan Dracula, Hüskey King, Earth Moon Transit, Tor Kvammen, Kyra Snø, Heartland Countrytrio og Markella.

Om kunst og tankefrihet
ESSAY: Plutselig er det å tenke egne tanker og la fantasien spinne fritt en radikal ting. Og her er kunsten ikke bare nyttig, den er essensiell, skriver Torstein Slåen.