Ketil Vea. Notehefte, utsnitt fra Musikkforlagene.no

Minneord om Ketil Vea

Komponisten, pedagogen og administratoren Ketil Vea hadde mye av sitt virke i Nord-Norge, der han ble en drivkraft for oppbygging av musikklivet, skriver styreleder Åse Hedstrøm i Norsk Komponistforening

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Komponisten, pedagogen og administratoren Ketil Vea gikk bort 20. november nær 84 år gammel. Han hadde mye av sitt virke i Nord-Norge, der han ble en viktig drivkraft for oppbygging av musikklivet. Han var pådriver for Nordkalotten Symfoniorkester, et samarbeid på tvers av grensene til Sverige, Finland og Russland. Som leder av Nord-norsk musikkråd, nedla han et stort arbeid med å dyrke frem landsdelens musikkliv fra små regiongrupper via landsdelsmusikere til det som idag er Nord-Norsk Opera og Symfoniorkester.
Som nordnorsk komponist hadde han nærhet til landsdelens natur, forfattere og den samiske kulturarv, noe flere av titlene hans vitner om: Stallogargo, Jiedna, Barents Sea, Godt at gråmåsen sang – en musikalsk kommentar til et dikt av Arvid Hanssen, hyllesten til Hurtigruta Fem dampskip og Nordlandet til tekst av Kjell Sandvik.
I sine komposisjoner tok han utgangspunkt i det miljø han befant seg. I Nord-Norge bestod det lenge av store grupper amatørmusikere samt profesjonelle solister og kammerensembler. Mange av verkene ble derfor skrevet for amatører med profesjonell medvirkning, som en rekke konserter for profesjonell solist og amatørorkester. Halvparten av verklisten på over 110 titler er for orkester og større ensembler, en betydelig del av verkene var basert på tekst.
Ketil Vea satte solide spor etter seg i norsk musikkutdanning som rektor ved Nord-norsk Musikkonservatorium og lærer ved Musikkonservatoriet i Oslo, Nesna Lærerhøgskole og Toneheim Folkehøgskole. Hans lærebøker har vært i flittig bruk i norsk musikkundervisning. I 1983 mottok han Lindemanprisen for sitt pedagogiske virke. Samme år mottok han Nordland Fylkes Kulturpris og Petter Dass-Prisen for sin organisatoriske og kompositoriske virksomhet tilknyttet landsdelen. I 1992 var han festspillkomponist ved Festspillene i Nord-Norge. I 2007 ble han tildelt Kongens fortjestemedalje i gull.
Norsk Komponistforening takker Ketil for hans store innsats som komponist, administrator og pedagog. Våre tanker går til hans familie og venner.
På vegne av Norsk Komponistforening
Åse Hedstrøm
Styreleder

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.