Nils Økland

Med musikk på menyen

Matopplevelser, litteratur og malerkunst er bare tre av stikkordene for Trondheim Kammermusikk Festival, som har som tema «I grenseland». Festivalen avsluttes søndag kveld, og Ballade titter her nærmere på tre av evenementene denne helgen.

Kalender

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Fredag klokken 20 er det duket for et storfint møte mellom mat og musikk, når Atle Bjøringsøy, som nylig ble valgt til Årets Kjøkkensjef i Norge 2001, setter Trondheim Kammermusikk Festivals musikere i stevne. Kveldens gjestekokk er Lasse Waagbø fra Bølgen & Moi på Høvikodden, som tidligere har gått i lære hos Bjøringsøy. Det musikalske hovedansvaret ligger hos konferansier Øyvind Gimse, som er kjent som solocellist fra Ttrondheim Symfoni Orkester og TrondheimSolistene, og også har sittet i Kammermusikkfestivalens styre og programråd siden starten. Kveldens musikere er Isa Katharina Gericke, sopran, Øyvind Bjorå, fiolin, Nils Økland, fiolin, Magda Johanna Stevensson, bratsj, Rolf Baltzersen, kontrabass, Sveinung Bjelland, klaver og Gudrun Lintrup, klaver. Denne femretters opplevelsen starter med aperitiffer klokken 19.30, og finner sted i nye Britannia Hall i Britannia Hotel, Trondheim, der kunstnerne Håkon Bleken og Håkon Gullvåg nylig har ferdigstilt Norges tredje største veggmaleri i fellesskap.

Senere på kvelden bør det mulig å kvitte seg med noe av kaloriene, når TrondheimSolistene og Magnetic North Orchestra inviterer til nattkonsert. Det er årets festivalkomponist Jon Balke som står som hovedmann bak denne nattkonserten, som byr på følgende musikere: Jon Balke, piano/keyboards, Per Jørgensen, trompet, Arve Henriksen, trompet, Morten Halle, saksofon og fløyte, Svante Henrysson, cello, Anders Jormin, bass, Audun Kleive, trommer – og altså TrondheimSolistene. Magnetic North Orchestra hadde sin debut på Vossajazz som en forlengelse av Balkes arbeid i bandet Oslo 13. Balke ønsket å kombinere en stor perkusjonsgruppe, strykere og jazz-sekstett for å få en større variasjon i klangfarge og muligheter. Siden den gang har ensemblet utviklet seg til en base på 7 musikere som noen ganger utvides, og noen ganger splittes opp i mindre enheter. Orkesteret har turnert over hele verden og gjort spennende prosjekter med blant annet dansere og multimedia-artister. I dag fremstår MNO med et originalt sound basert på tradisjonene i jazz, klassisk samtidsmusikk og nord-og vestafrikansk musikk.

TrondheimSolistene ble på sin side stiftet i 1988 av fiolinisten Bjarne Fiskum. Orkesteret består av spesielt talentfulle ungdommer som er håndplukket fra studentmiljøet og det profesjonelle musikkliv med utspring i Trondheim. De har høstet gode kritikker i både Tyskland, Sveits, England, Nederland, Frankrike og Japan. Et foreløpig høydepunkt i orkesterets karriere var Europa-turneen med Anne Sophie Mutter våren ’99 med påfølgende plateinnspilling på Deutsche Gramophone. Denne turneen skal gjentas i Amerika høsten 2001. I det siste året har de også gjort seg bemerket gjennom samarbeid med Herbjørg Kråkevik. Konserten finner sted på Royal Garden Hotel, og starter klokken 22.00.

Søndag står litteraturen i høysetet for Trondheim Kammermusikk Festival. Under ”Ord i Nord” leser forfattere leser fra sine egne bøker kombinert med levende musikk. ”Ord i Nord” startet i 1998, da festivalen hadde «Norden» som tema, med forfatterne Peer Hultberg, Sissel Lie, Lars Amund Vaage og Göran Tunström. Året etter kom Herbjørg Wassmo, Tale Næss og Erik Fosnes Hansen. Fjoråret var et «hvileår», men bød likevel på en konsert med Leo Tolstoj som tema. Årets opplesere er Ane Cath. Vestly, Fredrik Skagen og Edvard Hoem, mens det også blir et fokus på den svenske forfatteren Karin Boye, der Eldbjørg Raknes, Jon Balke og Knut A. Vestad har skrevet egen musikk til hennes dikt. Blant musikerne finner vi orkesteret Silent Brass, sopranen Isa Katharina Gericke, fiolinistene Øyvind Bjorå og Sigmund Tvete Vik, cellisten Øyvind Gimse, samt Jon Balke, Knut A. Vestad og Gudrun Lintrup, klaver. I tillegg opptrer både et skoleorkester og et mannskor.

”Ord i Nord” finner sted på Ringve Museum, der hele festivalen også skal avsluttes med en gallakonsert klokken 18 samme dag.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev