Jørgen Larsson (nossral.org)

Lydgalleriet får permanente lokaler

Lydgalleriet i Bergen mottar nå støtte fra Kulturrådet og Bergen kommune for opprettelse av et galleri for lyd i Bergen sentrum. Størrelsen på bevilgningene er 300 000,- og 50 000,-. Lydgalleriet har flere søknader til behandling hos de samme instansene, og sonderer også det private markedet i jakt på å få finansiert et galleri der total stipulert kostnad er 1,5 millioner kroner. – Hovedsakelig eksisterer det i dag to arenaer for denne type virksomhet, og ingen av dem er bra nok sier Jørgen Larsson, en av initiativtakerne bak Lydgalleriet.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Bak Lydgalleriet står en gruppe kunstnere, kunsthistorikere, musikere og kulturarbeidere. Disse har arbeidet med å få dette prosjektet på beina i litt over et år.

Den foreløpige offentlige støtten gjør det mulig for disse å gå videre med planene om et eget visningsrom for lydbaserte uttrykk midt i Bergen sentrum.

Fra BEK til Lydgalleriet
Flere av initiativtakerne har bakgrunn i BEK (Bergen senter for elektronisk kunst), deriblant Jørgen Larsson som startet BEK, og nåværende leder Roar Sletteland. Jørgen Larsson, hvorfor trenger Bergen Lydgalleriet?

— Norge og Norden trenger Lydgalleriet. I dag eksisterer det hovedsakelig to arenaer for denne type virksomhet, og ingen av dem er bra nok. Det ene arenaen er det tradisjonelle billedgalleriet, den hvite kuben, der presentasjon av kunst med lyd som bærende element ofte medfører store akustiske problemer.

— Det andre er konsertscenen – konsertrommet. Den frontale presentasjonsformen fungerer svært dårlig til presentasjon av skulpturelle elementer, videoelementer og andre installasjonsbaserte lydarbeider.

— Vi er nå er i en situasjon hvor man mangler et sted som kan fylle dette tomrommet, sier Larsson

Lydgalleriet ser det altså som sin oppgave å fylle dette tomrommet. Hva kommer dere til å presentere i Lydgalleriet?

— Det kommer til å være et fullspekket program, med lydinstallasjoner og kunstverk som står til utstilling. Det vil også komme serier med lyttekvelder, aktiviteter som workshops, og annen miljøskapende virksomhet. Visningsrommet skal også kunne brukes til elektroakustiske konserter og rene høytalerkonserter. Det er helt klart et behov for et sted å ha høytalerkonserter, noe Natasha Barrett nylig etterlyste i et intervju på Ballade, sier Larsson.

Kommersiell virksomhet
Dette er veldig konstnadskrevende virksomhet – det kan se ut som det vil oppstå et behov for kommersiell virksomhet. Når dere har startfinansieringen på plass, hvordan tar dere sikte på å finansiere den daglige driften?

— En del skal være et salgsgalleri/butikk der vi vil eksperimenter med lydkunstens salgspotensial. Innledningsvis skal vi ha juleutstilling med salgbare lydkunstobjekter. Vi kommer også til å selge en del lydgadgets, objekter og fenomener som vi vil at skal skape en forundring i forhold til lyd hos spublikum. Vi vil også selge CD-er og litt mer enkle ting.

— Salgsdelen er selvfølgelig ment for å hente inn penger, men det er også en invitasjon inn. Det er enklere for publikum å gå inn i en butikk enn å og inn i et galleri, sier Larsson.

Lydgalleriet vil etter planen bygges i Østre Skostredet 3, et hus som for tiden står tomt. Huset eies av Pallas Eiendom og inngår i deres utviklingsprosjekt i Vågsbunnen i Bergen sentrum.

— Innenfor salgsavdeligen skal selve visningsrommet ligge. Det blir 120 kvadratmeter med så god akustikk som vi kan få til, sier Larsson.

Tidsskrift
Gjengen bak Lydgalleriet har også planer om å gi ut et tidsskrift som skal fokusere på lydkunst.

— Vi kommer til å gi ut første nummer i september. Det er planlagt som en kvartalsmessig utgvivelse, men vi får se hvordan det blir dette første halve året. Vi har ikke bestemt et navn enda, og første nummer blir en billigutgave.

— Det er mye av våre egne tekster, og vi produserer alt sammen selv. Det er vel i praksis bare utgifter for trykking i det første nummeret, sier Larsson.

Får Lydgalleriet finansieringen på plass vil dørene åpne før 2007. Lydgalleriet kjørte pilotutstillingen [link id=61320 title=»Vertikale øyeblikk og lineære forløp – en dagsutstilling om lyd i rom«]Landmark i september i fjor.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev