Siouxie and the Banshees_Slowdive

Low Jive

Uroppførelse av Jon Øyvind Ness’ ”Low Jive, inspirert av progressiv post-punk fra slutten av 70-tallet.

Kalender

I kveld er det klart for uroppførelse av Jon Øyvind Ness’ bestillingsverk ”Low Jive” i Oslo konserthus.

Siouxsie Sioux

Om dette verket sier Ness blant annet at han har søkt seg tilbake til barndomsheltene innen progressiv post-punk:

–Etter at den enestående og innovative gitaristen John McGeoch døde i 2004, har jeg søkt meg tilbake til barndomsheltene innenfor den progressive greina av postpunken; Wire, Joy Division, Siouxsie and the Banshees, Magazine, Public Image Ltd. osv. McGeoch var medlem av de tre sistnevnte bandene. Tittelen ”Low Jive” er hentet fra Siouxsie and the Banshees’ sang Slowdive. Selv om stykket ikke representerer en direkte overføring av musikalsk materiale fra én sjanger til en annen, bør det være åpenbart at det er inspirert av Siouxsies klanglige verden, hvor mørke og rytmer spiller vesentlige roller. Akkordikken er muligens så kompleks at det vil være feil å si at stykket representerer en forenkling i forhold til tidligere, men jeg tror likevel man kan snakke om en estetisk klargjøring, sier Ness.

Szilvay på kort varsel

Peter Szilvay har overtatt denne konserten på kort varsel, etter at Ingar Bergby har fått sykdomsforfall.

Szilvays karriere har vært i stadig ekspensjon siden han debuterte med Kringkastingsorkestret i 1996. Gjennom de tre siste sesongene har han bl.a. ledet store konsertprosjekter under kirkemusikkfestivalene i Oslo og Kristiansand. Han er også svært anerkjent som tolker av samtidsmusikk, og har alle forutsetninger for å ivareta programmet med Ness, Tveitt og Mortensen.

Peter Szilvays første cd-innspilling ble utgitt i fjor, med Fliflets Bræins tre symfonier (Kringkastingsorkestret/Simax), og fikk svært gode omtaler i oslopressen. Szilvay var i tre år Mariss Jansons’ assistent, og har ledet en rekke produksjoner i Oslo-Filharmoniens fra 1999 og fremover, men dette blir hans første innenfor begrepet ‘helaftens symfonisk konsert’.

Tveitt-markering med Håvard Gimse

Oslo-Filharmonien innleder 100-årsmarkeringen for Geirr Tveitt med hans klaverkonsert nr. 5, som han selv gjorde stor furore med i sin egenskap av virtuos konsertpianist. Håvard Gimse, nylig omtalt i New York-pressen som ‘ny norsk klavergud’, har komplett Tveitt-innspilling som en av flere internasjonale bestselgere.

Konsert torsdag 7. februar, Oslo Konserthus kl. 19.30:
Jon Øyvind Ness: ”Low Jive” – bestillingsverk, uroppførelse
Geirr Tveitt: Klaverkonsert nr. 5
Finn Mortensen: Symfoni
Peter Szilvay dirigent
Håvard Gimse klaver

Low Jive er bestilt av Oslo-Filharmonien med finansiering fra Norsk kulturråd.

Det er Oslo-Filharmonien som melder dette.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kantor/ menighetsmusiker

Tønsberg kirkelige fellesråd

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev