Twain/Essential

Lansering og påskekonsert i Logen

I dag er det lanseringskonsert med slagverksduoen Twain og strykekvartetten Essential (bildet), og i morgen kommer Vertavo strykekvartett rett fra Japan til påskekonsert i Gamle Logen.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Twain og Essential, samt solistene Birger Mistereggen (slagverk med trommeslåtter) og Magnus Andersson (pianist), holder i kveld lanseringskonsert i Gamle Logen.

Programmet handler om Logens historie. En konferansier vil lede publikum gjennom klaverrecitalen som åpnet lille sal i 1839, konserter med Ole Bull og Myllarguten, ball og festivitet, jazzkonserter, kommunestyremøter (!), lokalets forfall, rettssaken mot Quisling, og til slutt fram mot den nylige renoveringen og konsertere med internasjonale artister.

Alle musikerne er utdannet ved Norges musikkhøgskole og har allerede rukket å markert seg som solister og kammermusikere.

I morgen er det klart for Vertavo-kvartettens framføring av Joseph Haydns «Jesu syv ord på korset» i Gamle Logen. At Jesu siste utsagn, ytret på korset før hans død, har gjort sterkt inntrykk på mange ned gjennom historien, er ikke vanskelig å forstå. Både i den talte forkynnelse og i den formidling som skjer gjennom kunsten, har disse syv utsagn av den korsfestede berørt mennesker og inspirert til tro og tanke.

Verket for strykekvartett ble urframført i Santa Cueva i Cádiz langfredag 6. april 1787. Det var et bestillingsverk, og rammen rundt framføringen beskrev Haydn selv på denne måten: Veggene, vinduene og søylene ble drapert i sort klede, og en stor lampe hengende midt i taket var det eneste som lyste opp dette hellige mørket. Midt på dagen stengte dørene og musikken begynte. Etter et passende preludium gikk biskopen opp på prekestolen, uttalte et av de syv ordene og knyttet noen kommentarer til det. Han steg så ned fra prekestolen og stilte seg foran alteret. Denne pausen ble fylt av musikk. Biskopen entret og steg ned fra prekestolen for andre gang, og tredje gang, og slik fortsatte det. Etter hver preken begynte orkesteret å spille igjen. Min komposisjon måtte ta hensyn til denne fremførelsen. Det var ingen enkel oppgave å skulle komponere sju adagioer i rekkefølge, hver av dem på nærmere ti minutter, uten å kjede lytteren.

Gamle Logen ønsker å gjenskape atmosfæren fra katedralen i Cádiz denne kvelden, og som den første framføringen av Haydns verk er også denne konserten lagt til fastetiden. Biskop Sigurd Osberg vil fremføre Jesu syv siste ord på korset, etterfulgt av hans egne meditasjoner, mellom hver sats.

Dette er sesongens nest siste konsert i serien «Vertavo i Gamle Logen». Siste konsert er 2. mai. Da har Vertavo med seg stjernesopran Barbara Hendricks og den svenske pianisten Staffan Scheja.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.