Solveig Kringlebotn

Kringlebotn tildelt ærespris

2. desember mottar operasanger Solveig Kringlebotn Norsk kulturråds ærespris for 2008.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Norsk kulturråds ærespris blir hvert år delt ut til en person har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv. 2. desember mottar operasanger Solveig Kringlebotn prisen på 500 000 kroner.

— Solveig Kringlebotns omfattende karriere i inn- og utland er imponerende, og for tiden er hun Norges mest internasjonalt etterspurte operasanger. Hun har hatt en betydelig karriere i likhet med sine forgjengere Kirsten Flagstad og Ingrid Bjoner, sier Kulturrådet i sin begrunnelse.

Store roller i store byer

Solveig Kringlebotn har hatt store oppgaver på de fremste operahusene verden over. Hun har hatt fem hovedroller på Metropolitan i New York, blant annet som Eva i Wagners ”Mestersangeren”. Hennes debut som Lady Macbeth av Sjostakovitsj, høstet gode kritikker i San Fransisco. I 2007 sang hun den kvinnelige hovedrollen i Wagners ”Lohengrin” på La Scala i Milano. Kringlebotn har hatt tittelrollene i Katerina Ismailowa av Sjostakovitsj i Paris, og hovedrollen i ”Rosenkavaleren” av Richard Strauss på den Norske Opera og i Strauss’ ”Capriccio” – også i Paris.

Solveig Kringlebotn har gjestet Proms-konsertene i Royal Albert Hall syv ganger, der hun urframførte Lutoslawskis sangsyklus i 1991. Hun har vært på turné med velrenommerte orkestre som Israel- og Berliner-filharmonikerne, og hun har sunget på kjente festivaler som Saito Kinen i Japan, Hollywood Bowl, Edinburgh og Salzburg-festspillene – i tillegg til mange norske festivaler. I sesongen 2009/10 kan hun oppleves på det nye operahuset i Oslo.

— Æresprisvinneren har et imponerende register og et bredt og variert repertoar. Tildelingen av Kulturrådets ærespris er med på å vise at vi er stolte av henne i Norge, sier Kulturrådets leder Vigdis Moe Skarstein.

Kringlebotn har også medvirket på en rekke CD-innspillinger, hvorav den siste er med utvalgte norske romanser fra 1800-tallet. Innspillingen av Edvard Griegs ”Haugtussa” fikk toppkarakter i verdens største klassiske musikktidsskrift, BBC Music Magazine, og Erwartung, med tyske lieder, har fått strålende mottagelse i inn- og utland. I 1998 fikk Solveig Kringlebotn Spellemannprisen for albumet Black Roses. Solveig Kringlebotn ble i 2004 tildelt St. Olavs Orden.

Tidligere vinnere

Norsk kulturråd har siden 1968 delt ut sin årlige ærespris. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Skouen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek og Bruno Oldani. Æresprisen i fjor gikk til skuespilleren Jon Eikemo.

Det er Norsk Kulturråd som melder dette.

Stillinger

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev