Grå seter: spesialsydde setetrekk som viser hvor mange som kan sitte i salen under pandemien. Nå tror flere kulturhus at de også må plukke ut dem med bostedadresse utafor egen kommune og pusle salene sammen på nytt. Sal i Arendal kulturhus.

Komponister slåss for ny norsk kormusikk

I dag morges troppet Det Norske Solistkor og Norsk Komponistforening opp hos kulturkomiteen på Stortinget. Deres felles sak var å styrke det vokalensemblet som står for de fleste fremføringene av ny, norsk musikk for kor.

Kalender

Gjennom flere år har Komponistforeningen ønsket seg et profesjonelt drevet kor som er i stand til å takle de utfordringene nyskrevet musikk gir. Det nærmeste de har kommet er Solistkoret, som drives på dugnad av styremedlemmene, og opererer med symbolske honorarer til høyt utdannede sangere.

— Vi har de menneskelige og kunstneriske ressursene som kreves for å holde en profesjonell standard, men administrasjonen er dessverre amatørmessig, sa styreleder Siri Rude i en pressemelding før dagens møte med politikerne. Hun håpet at kulturkomiteen nå i det minste kan finne midler til en 50%-stilling for en daglig leder til neste år.

Ballade snakket med Rude ved ellevetiden onsdag formiddag, og fikk vite at hun var godt fornøyd med forløpet av høringen.

— Kulturkomiteen viste interesse for vår sak, og stilte relevante spørsmål. Vi fikk fortalt om vår situasjon, og talt vår sak. Vi fikk lagt frem både hva vi kunne ønske oss, og hva vi rent konkret trenger for å overleve.

Til stede på møtet med Stortingets kulturkomite var også Glenn Erik Haugland og Gunda Djupvik fra Norsk Komponistforening, som var de som hadde tatt initiativ til høringen. Norsk Komponistforening la også frem andre saker for politikerne – blant annet vedrørende økonomisk støtte til Operatoriet, samt økte arbeidsstipend til norske komponister.

— Arbeidsstipendene er svært viktige med tanke på mulighetene for å få mer nyskrevet musikk, sier Djupvik. – Når vi nå får en ny opera, må vi jo også begynne arbeidet med å fylle den med innhold. Ut fra samme tankegang er støtte til Operatoriet også viktig, fordi det er et smart verksted for å prøve ut nye ting. Vi vil gjerne være med på å gi dem muligheter for skikkelig drift, og la frem et ønske om at Operaen må pålegges å gi dem midler til å lønne en kunstnerisk leder, og en halv stilling til administrasjon. I tillegg må det være rom for å tildele produksjonsmidler til aktuelle produksjoner.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev