Oslo Kirkefestival-symbol

Oslo Kirkemusikkfestival åpner fredag

Åpningskonserten under Oslo Kirkemusikkfestival 2003 er en fremføring av Carl Maria von Webers «Missa Sancta nr. 1 i Ess-dur», med Kringkastingsorkestret, Det Norske Solistkor og den tyske sopranen Sabina Martin i Oslo Domkirke. Programmet for konserten er, i samråd med dirigent Grete Pedersen, noe forandret. På grunn av krigen i Irak vil Det Norske Solistkor nå åpne Oslo Kirkemusikkfestival 2003 med et verk av Sven-David Sandstrøm/Henry Purcell: «Hear my prayer, O Lord». Ellers byr festivalen på et stort fokus på middelaldermusikk, og nye verk av Iver Kleive og Magnar Åm.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

Årets utgave av Oslo Kirkemusikkfestival er den tredje i rekken. Det var britiske The King’s Consort under ledelse av Robert King som fikk æren av å innlede tidenes første Oslo Kirkemusikkfestival den 16. mars for to år siden – symbolsk nok med Georg Friedrich Händels oratorium «Oppstandelsen».

— Vi ønsker velkommen til ti dager med kirkemusikk og kulturopplevelser, der folk kan gi seg selv pusterom til ettertanke i vår travle tid. Vår målsetting, også for denne festivalen, er å presentere tradisjon og mangfold og å gi vårt publikum et møte med det kjente og ukjente innen kirkemusikktradisjonen, nasjonalt og internasjonalt, skriver festivaldirektør Bente Johnsrud på festivalens hjemmesider. – Vi ønsker også å vektlegge den nye og samtidige kirkemusikken og skape en levende og inkluderende festival til glede for våre utøvere og et bredt publikum.

Hun omtaler åpningskonserten fredag kveld på følgende vis: – Årets åpningskonsert med Det Norske Solistkor og Kringkastingsorkestret er en hyllest til vår rike kortradisjon og til et av våre mest allsidige orkestre. Kringkastingsorkestret har lenge kjempet for sin eksistens, men er nå til manges glede sikret et videre liv. Den norske kortradisjonen er sterk og levende og holder høyt, internasjonalt nivå. Til tross for dette har Norge kun ett fullfinansiert kor. Det er et paradoks at profesjonelle utøvere som velger å synge i vokalensembler ikke kan forvente å få betalt for sitt arbeid på lik linje med musikerne de har studert sammen med ved våre høgskoler.

Oslo Kirkemusikkfestival har i år valgt å fokusere særlig på middelalderens kirkemusikk, og vil presentere ulike musikalske uttrykk fra Sentral- og Østeuropa , i tillegg til vårt eget land. Det blir gregoriansk sang, tidlig polyfoni og middelalderens folkelige religiøse musikk, både sunget a capella og fremført med tidens musikkinstrumenter. Også årets festivalutstilling har middelalderens musikk og spiritualitet som tema, og det vil underveis blir både middelaldervandringer og foredrag om epoken.

Oslo Kirkemusikkfestival presenterer dessuten internasjonale kor som Nederland Kammerkor, Monteverdi Choir og Cambridge Taverner Choir, samt det de omtaler som «de beste av våre norske kor og vokalensembler». To nyskrevne verk vil bli urfremført under festivalen i 2003: Et rekviem komponert av Iver Kleive ,og et orgelverk skrevet av Magnar Åm. Iver Kleives «Requiem» er skrevet til Trondhjems Studentersangforening og vil bli fremført av dette mannskoret med solister, og med Iver Kleive selv ved orgelet. Åms verk, «Århundra samanfuga», urfremføres av domorganist i Oslo Domkirke, Kåre Nordstoga.

— Årets festival begynner med J.S. Bach på mesterens egen fødselsdag, og slutter også med Bach, forteller Johnsrud. – Avslutningskonserten er viet et av musikkhistoriens absolutte mesterverker, J.S. Bachs «Johannespasjonen», fremført av en av vår tids mest profilerte dirigenter, John Eliot Gardiner og hans ensembler Monteverdi Choir og English Baroque Soloists.

— Oslo Kirkemusikkfestival kan i tillegg skilte med et rikholdig konsertprogram bestående av jazz, samiske folketoner, religiøse folketoner, portugisisk renessansemusikk, fransk orgelbarokk og banebrytende samtidsmusikk. For øvrig kan publikum oppleve tidebønner og festivalgudstjenester – natuyrligvis med gratis adgang.

Festivalen er støttet av Oslo kommune, Norsk Kulturråd, Norsk Musikkfond, Fond for utøvende kunstnere, Radisson SAS, Vårt Land, samt flere private sponsorer. Begivenhetene varer helt frem til 30. mars, og du finner et komplett program på disse sidene.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev