Halvor Haug

Halvor Haug fyller 50 år

En av vår samtids mest særegne komponister runder 50 år den 20. februar. Dette ble bl.a. markert med uroppføring av hans fjerde symfoni med Oslo Filharmoniske orkester under Manfred Honeck sist torsdag. Her skriver Kjell Viig sin hilsen til Haug, som ellers er aktuell både under Oslo Kirkemusikkfestival, og som Årets Komponist i Trondheim. Trondheim Symfoniorkester vil ellers ha verdenspremiere på Haugs 5. symfoni i april.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Kjell Viig

5. mars vil man under Oslo Kirkemusikkfestival kunne høre Halvor Haugs orkesterverk «Poema Patetico» fra 1980 fremført av Kringastingsorkesteret, og til høsten skal jubileet markeres med en egen kammermusikkaften i Universitetets Aula.

I Trondheim er Haug denne sesongen «Årets komponist» med oppføringer av orkesterverket «Il Preludio dell´ Ignoto» sist høst, «Poema Sonoro» i mars og uroppføring av hans 5. symfoni i april. Bergen Filharmoniske Orkester er også med på markeringen ved å fremføre hans 25 år gamle verk «Stillhet for strykere».

«Jeg er så gammeldags at jeg skriver symfonier», skal Halvor Haug en gang ha sagt litt ironisk. Det hersker ingen tvil om at Haugs musikk har dype røtter i den nordiske symfoniske tradisjon. Fra disse røttene har det vokst frem musikk med grener av sterke emosjoner, dramatikk og intellekt; egenskaper som samlet gjenspeiler Halvor Haugs egen personlighet, varme følelser, temperament, mot, styrke og originalitet. Hans mesterlige orkestreringskunst trekkes stadig frem. Halvor Haug har evnen til å ta vare på de modernistiske elementer og komposisjonsteknikker som har vokst frem i etterkrigsårene og på en dynamisk måte bruke disse i en mer tradisjonelt klingende musikk. Haugs musikk kan derfor i virkelig mening ses på som nyskapende, og kan vanskelig regnes med blant de nyromantiske strømningene som for tiden går over verden. Like fult er han ved flere anledninger blitt beskrevet som en moderne romantiker.

Halvor Haug er født i Trondheim i 1952 og vokste opp i Vestre Bærum utenfor Oslo. Etter studier i Oslo, Helsinki og London har han markert seg sterkt som en av Norges mest betydningsfulle komponister. Hans symfonier og mange mindre orkesterverker har vakt betydelig oppsikt i norsk og internasjonalt musikkliv.

Han oppnådde sin første suksess som 24-åring, da «Symfonisk bilde» ble urfremført av Norges Musikkhøgskoles Symfoniorkester. Verket har vært fremført en rekke ganger siden, og ble spilt inn på plate av London Philharmonic Orchestra i 1982. «Stillhet for strykere» fra 1977 er allerede blitt som en klassiker å regne, med et stort antall fremførelser. Haug viste tidlig en klar profil og et godt grep om instrumentasjon, som han har befestet og utviklet videre. I «Poema Sonoro», som ble bestilt av Oslo Filharmoniske Orkester i 1980, fremstår akustisk tekstur som viktigere enn tidligere. Enda viktigere er hans tre symfonier fra henholdsvis 1982, 1984 og 1993. De er formmessig forskjellige, men viser slektskap ved lange frittflytende partier, lyrisk intensitet og kraftige følelesesutbrudd. Første symfoni, i tre satser, ble urfremført av Oslo Filharmoniske Orkester i 1983, og er senere innspilt på plate av London Symphony Orchestra. Symfoni nr. 2, som er skrevet i én stor sats for et rikt instrumentert orkester, vakte stor oppmerksomhet da den ble urfremført av Ungdomssymfonikerne på Festspillene i Elverum i 1984, og senere ved oppførelser av Oslo Filharmoniske Orkester i 1986 og Bergen Filharmoniske Orkester i 1992 . Symfoni nr. 3, «Det uutgrunnelige livet», ble skrevet på bestilling til Trondheim Symfoniorkester, som urfremførte symfonien i 1994. Den er senere blitt spilt av Bergen Filharmoniske Orkester, og er utgitt på CD med Norrköping Symfoniorkester.

«Insignia» er i den senere tid blitt Halvor Haugs mest spilte verk med fremførelser i Norge, Sverige, Finland, England og Tyskland. English Chamber Orchestra sto for verdensprimiéren i 1994. Haug har laget ett verk for sangsolist, en syklus for mezzosopran og orkester, «Glem aldri henne» til tekster av Gunnar Reiss-Andersen. Det var bestilt i anledning Trondheim bys 1000-Års jubileum i 1997, og ble uroppført av danske Marianne Rørholm og Trondheim Symfoniorkester dirigert av Ole Kristian Ruud. Haugs hittil siste orkesterverk «Il Preludio dell ´ Ignoto» var bestilt av Ungdomssymfonikerne.

Verket fikk meget god omtale i pressen etter fremførelsene på Expo 2000 i Hannover og ved Young Euro Classic i Berlin i august 2000.

Selv om Halvor Haug har størst ry som symfoniker, har han også en utsøkt samling av verker for ulike kammerbesetninger. Klavertrioen ble bestilt av Grieg Trio, som også uroppførte den i 1995. Andre verk som bør nevnes er Strykekvartett nr. 1 (1985) og nr. 2, som hadde verdenspremiére i 1996 ved International Chamber Music Festival i Stavanger (Oslo String Quartet), hvor Halvor Haug var festivalkomponist.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.