plakat

Vil fylle kirkene

Britiske The King’s Consort under ledelse av Robert King har fått æren av å innlede tidenes første Oslo Kirkemusikkfestival. Festivalsjef Bente Johnsrud håper festivalen kan trekke folk til kirkene i tiden før påske på samme måte som julekonsertene før jul.

Kalender

Musikkrettigheter 101

01/12/2023 Kl. 12:30

Oslo

ASTERISK | Tobias Kvendseth: shame tapes

01/12/2023 Kl. 19.30

Vestland

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Georg Friedrich Händels oratorium «Oppstandelsen» med britiske The King’s Consort, et av Europas ledende ensembler innen framføring av tidlig musikk på originalinstrumenter, åpner Oslo Kirkemusikkfestival i Oslo Domkirke i kveld kl. 20. Med 27 konserter fordelt på ni kirker, inkludert Gøteborg domkyrka, er festivalsjef Bente Johnsrud godt fornøyd med omfanget på festivalen, som hun håper blir en årviss affære.

— Jeg tror ikke festivalen blir større, årets program er kanskje til og med litt i overkant størrelsesmessig, sier Johnsrud.

Ideen om en egen kirkemusikkfestival åpenbarte seg for festivalsjefen under en skitur i Jotunheimen for et år siden. Johnsrud har lang erfaring med konsertproduksjon og turneer, med blant annet sju år i Oslo Domkor bak seg. Ønsket med festivalen var å gjøre noe for kirkemusikken – en musikkform Johnsrud mener er lite priviligert i Norge. Og skytsengler som Gunnar Stålsett som styreleder og Stein Erik Hagen som hovedsponsor var verdifull hjelp.

— Jeg tenkte tidlig på Hagen som en mulig samarbeidspartner, han har tidligere vist interesse for kirken og kirkemusikk. Han bidrar med en betydelig del av budsjettet, nærmere halvparten. Vi har også lagt lista for festivalen såpass lavt at vi kan klare oss selv om vi ikke selger halvparten av billettene.

Programmet spenner fra middelalderhymner til nykomponert samtidsmusikk – med blant annet to urframføringer – og rommer også danseinstallasjoner, barnekorstafett, jazz og multimedia.

— Vi ønsker at festivalen skal være for hele det kirkemusikalske miljøet. Men jeg ser ikke på bestillingsverk og helt nye verk som hovedoppgaver; da er det vel så viktig å spille viktige verk fra nærmeste samtid, som for eksempel Trond Kvernmos «Matteuspasjonen», et av forrige århundres viktigste kirkemusikalske verk.

Men hva er kirkemusikk? Både samtidsmusikk, rock, pop, jazz, techno og hip hop må vel defineres som kirkemusikk med en gang det spilles i kirkerommet?

— Med ren kirkemusikk mener jeg verker med tekst eller musikk som har noe med kirken å gjøre. Hovedfokuset under festivalen er på den klassiske tradisjonen, men jeg ønsker å samarbeide over grensene – ved å dra inn utøvere fra andre kunstformer som dans, billedkunst og opera.

Kirkekonserter har sin høysesong i perioden rett før jul. Er det interesse for en kirkemusikkfestival på denne tiden av året?

— Kirkekonsertene før jul er veldig populære, og jeg møter stadig folk som er helt over seg etter å ha hørt et stort oratorium før jul. Jeg håper festivalen kan oppfylle et lignende behov i tiden før påske. Regner man på hvor mange som besøker kirkerelaterte konserter i året, tror jeg vi har minst like stort potensiale som andre, lignende festivaler – om ikke større. Jeg kan godt tenke meg at vi favner litt bredere og treffer mange forskjellige miljøer.

Hele programmet finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.