Nils Økland

Innspurt for Music Factory

Samtidsmusikkfestivalen Music Factory gjør seg klar for sin siste uke. – Så langt er vi veldig fornøyd med både publikumsoppslutning og gjennomføring, sier Berge Osnes i Music Factory. I kveld, mandag, er det klart for kafékonsert med Nils Økland (bildet), Berit Opheim og Ole Henrik Moe, og til helgen kommer blant annet Bak-truppen, Nicolas Hodges og Ametri Strykekvartett.

Kalender

Music Factory har som mål å være den viktigste samtidsmusikkfestivalen utenfor Oslo, og framstår i år med en betydelig ansiktsløftning i forhold til fjorårets fokus på kammermusikk og konserter i Grieghallen. I år trekkes konsertene inn på kafé- og galleriscener som Café Columba, Café 9 og Gallery 3,14 med et innhold som spenner fra datamusikk, teater, performance og forholdet mellom samtids- og folkemusikk.

– På åpningskonserten «Techno Trippin'» med Bit 20-ensemblet var det et helt annet type publikum enn vi er vant til fra tidligere, samtidig som vi ikke skremte bort våre trofaste gjester. Vi fikk til og med gode kritikker i BA, som ikke akkurat er kjent for å være musikk-intelligentsiaens domene, ler Berge Osnes i Music Factory.

Årets spenn i program og spillesteder er noe Music Factory ønsker å videreføre, selv om festivalen gjerne vil konsentrere seg om to-tre steder i sentrum av byen. Music Factory startet opp på Verftet, men ble med tiden skvist bort av sterkere kommersielle krefter og måtte på let etter nye lokaler. Forsøket med Grieghallen var ingen suksess, ifølge Osnes.

– Erfaringene med å flytte ut av Grieghallen har vært udelt positive, vi treffer flere typer mennesker samtidig som det er lettere økonomisk. Grieghallen ble både veldig dyr og anonym, og etter min personlige mening er den ikke en ordentlig konserthall.

I kveld er det improvisasjonskonsert med Nils Økland og venner, med utgangspunkt i norsk folkemusikk og nyskrevne stykker av Ole Henrik Moe og Arvid Gangsø, på Café Columba. Spesielt samarbeidene med billedkunstarenaer som Café 9, Bergen Kunstforening og Gallery 3,14 inspirerer til videre satsing, synes Osnes. Nå gleder han seg til helgen og finalen på Music Factory.

– Jeg ser spesielt fram til pianisten Nicolas Hodges og hans program «À deux mains» på lørdag. Han presenterer et i hovedsak tysk program med komponister som Helmut Lachenmann og Konrad Boehmer, samt norske Eivind Buene. Nettopp Lachenmann er en komponist vi håper å få som festivalkomponist i årene som kommer. Vi har vært i kontakt med ham og han har uttrykt ønske om å delta, så nå er det bare å håpe at timeplanen passer.

Music Factory foruten med konserten «The Cubist Break-Up» med Ellen Aagaard (sang), Marianne Haug (piano) og Kai R. S. Hanssen (slagverk), konsert med Ametri Strykekvartett og det franske danseensemblet Court Circuit.

– På mandag er det bare å betale regningene igjen, og da håper jeg vi kan puste ut. Men så langt er vi veldig, veldig fornøyd med både publikumstilstrømning og gjennomføring, avslutter Osnes.

Her er programmet:

• Mandag 21. mai
Nils Økland, Berit Opheim og Ole Henrik Moe, Café Columba kl. 2030.

• Fredag 25. mai
Bak-truppen Greatest Hits, Café 9, Bergen Kunstforening kl. 2030.

• Lørdag 26. mai
«À deux mains» med Nicolas Hodges (piano), Gunnar Sævigs sal kl. 1930.
«The Cubist Break-Up» med Ellen Aagaard (sang), Marianne Haug (piano) og Kai R. S. Hanssen (slagverk), Gunnar Sævigs sal kl. 2200.

• Søndag 27. mai
Ametri Strykekvartett; Victoria Johnson (fiolin,) Sigyn Fossnes (fiolin), Peter Sebastion Szilvay (bratsj), Tanja Orning (cello), Gallery 3,14 kl. 1930.
«Danse aveugle» med Court Circuit, Peer Gynt-salen kl. 2200.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.