Bergjlot Jonsdottir

– Hosting ødelegger Festspillene

– Folk som er forkjølet eller plaget av høysnue og liknende, bør vite at de ikke har noe i en konsertsal å gjøre, mener festspilldirektør Bergljót Jónsdóttir. Hun mener flere konserter nærmest blir hostet og kremtet ihjel av snufsete konsertgjester. .

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Det er kaskadene av host og hark, kremt og nys, bjeffing og snufsing under Randi Stenes og Det Norske Kammerorkesters konsert i Grieghallen lørdag som har fått det til å renne over for festspilldirektør Bergljót Jónsdóttir. Også sist Det Norske Kammerorkester gjestet Bergen, ble deres konsert nesten kremtet i hjel av publikum. Også torsdagens konsert med Gabrieli Consort & Players konsert i Domkirken ble forstyrret av hostende publikummere,

— Folk som er forkjølet eller plaget av høysnue og liknende, bør vite at de ikke har noe i en konsertsal å gjøre. Alminnelig høflighet og omtanke for andre, tilsier at slikt gjør man ikke, man holder munn og nese lukket, eller blir hjemme, sier en arg festspilldirektør til Bergens Tidende.

Billettene kan man overlate til andre eller til nød få refundert, mener Jónsdóttir. Hun mener også at slik oppførsel kan få større konsekvenser enn hosterne aner. At det sjenerer både kunstnere og medpublikum, er i seg selv ille nok. Men det stopper ikke der:

— NRK og Festspillene har satset penger på å få til et best mulig opptak av Det Norske Kammerorkester. Dette skulle brukes til å profilere orkesteret og Norge som kulturnasjon i utlandet. Nå vet vi ikke om opptaket kan brukes i en slik sammenheng. Jeg tror ikke folk er klar over lydstyrken i et host eller nys, men det utgjør ganske mange desibel. Dessuten lurer jeg på om noen tror at når musikken er på det svakeste, skjer det så lite at man bare kan slippe fra seg noen lyder. Det motsatte er tilfelle, nettopp i de svake partiene skjer mest.

Jónsdóttir avslutter med sin egen oppskrift på å undertrenger egne host og nys:

— Får å stoppe et nys klemmer jeg fingrene fast mot noen punkt på nesen, det pleier hjelpe. Hosten går det an å holde ganske lenge, om nødvendig helt til du begynner å gråte. Jeg velger heller det fremfor å ødelegge en konsert. Tårene mine har strømmet mer enn en gang på konserter, det handler om selvkontroll.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev