Terje Tønnnesen

Fabio Biondi til Norge – og stor norsk satsning i vente

Tirsdag 1. april spiller en av verdens store autoriteter i nytolkninger av musikk fra 16- og 17-hundretallet - fiolinisten Fabio Biondi - med Det Norske Kammerorkestret i Universitetets Aula. Menorkesteret kommer også til å satse kraftig på norske komponister i tiden fremover. - Vi har engasjert en drøy håndfull unge, norske komponister til å lage rene strykerverk for oss, som vi vil bruke til åpne konserter i utlandet med, forteller kunstnerisk koordinator for DNK, Sven Henning.

Kunstmusikk

Men først ut er altså fiolinvirituosen Fabio Biondi, som med sitt ensemble, Europa Galante, har gjort seg kjent med en rekke innspillinger, hovedsakelig fra Barokken og den begynnende Klassisismen.

I konserten med Det Norske Kammerorkester tirsdag har Biondi funnet frem til en rekke «ukjente» verk, selv om komponistene heter både Händel og Mozart så vel som Boccherini og Nardini. Under konserten vil den italienske musikeren blant annet spille Bibers Passacaglia – trolig barokkens mest krevende verk for solofiolin.

— Det får oss uvegerlig til å tenke over hvor fastlåst tradisjonelle programvalg oftest er blant de tradisjonelle komponister, hevder kammerorkesteret, som i sin pressemeddelelse beskriver den kommende konserten slik:

— Det er en internasjonal topp som spiller i Aulaen tirsdag. Biondi som kommer til å by på tolkninger blant det mest utsøkte man kan høre – hvor som helst. Det Norske Kammerorkesters 6 årlige konserter i Oslo har etter hvert fått en svært høy stjerne blant publikum. Foruten den sedvanlige høye standard rent spilleteknisk bringer disse konsertene nytt fokus på gammel musikk, eller ny gammel musikk – dessuten sterke innslag av nyskrevet musikk.

Den neste konserten i rekken finner sted den 6 mai, og byr på solistene Terje Tønnesen (filolin) og Cathetine Bullock (Bratsj). Lutoslawski, Mozart og Gesualdo står på programmet, sammen uroppførelsen av et norsk bestillingsverk – som enda ikke er kunngjort på kammerorkesterets hjemmesider.

Dette dreier seg om et verk kun for strykere, av Kari Beate Tandberg, forteller kunstnerisk koordinator for Kammerorkesteret, Sven Henning.

— Tittelen er «Abstraktes Bilt» – grunnen til at nettsidene ikke er oppdaterte er antakeligvis at programmet der er basert på et sesongprogram som ikke har vært klart før nylig, sier Henning, som gleder seg til å høre hvordan stykket kommer til å fungere:

— Vi kan ikke si så mye om musikken enda, rett og slett fordi ingen har hørt den. Det Norske Kammerorkester kommer ikke til å ta fatt på verket før tidlig i mai, men det ser ut som et relativt krevende verk rent teknisk – komponisten har satt grundige anvisninger på hvordan stykket skal spilles tidlig i partituret, så at orkesteret kommer til å få noe å bryne seg på, er jeg sikker på. Så vidt jeg vet er stykket inspirert av en billedserie ved samme navn, av den tyske kunstneren Gerhard Richter.

Flere bilder fra denne serien har i lengre tid hatt en prominent plassering på Astrup Fearnley-museet i Oslo.

Bestillingsverket er ett av flere som kammerorkesteret har bestilt fra unge, norske komponister, forteller Henning: – Det har vært et ganske skrint utvalg av nye norske strykeverk i vårt repertoar i senere tid, derfor har vi bestilt en rekke korte verk på rundt 10 minutter, som kan brukes til å åpne konserter vi spiller i utlandet.

— I dette ærend har vi kontaktet en drøy håndfull unge komponister, som har fått oppgaven å lage slike verk – utelukkende for strykere. Dette er på en måte å «snøre korsettet», da en ren strykeroppsetning kan frata komponisten en del virkemidler – men alle de vi har kontaktet har tatt utfordringen, uten å be om ekstra instrumentering. Det er artig å se hvordan våre oppegående norske komponister takler å skrive bare for strykere, sier Henning, som også kan avsløre de neste navnene i rekken:

— Lars Petter Hagen kommer til å få ett verk fremført, og etter det griper vi fatt i noe Eivind Buene har laget til oss. Vi tror disse stykkene kommer til å bli svært fine tilskudd til vårt allerede solide repertoar, og orkesteret gleder seg allerede til å ta fatt på dem, sier Henning.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

I en tid der demokratiet står på spill får begrepet skyldfølelse renessanse.

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Dette er platene du pakkar med deg i lag med krimromanen, kvikklunsjen og appelsina.

Nyhet! Ballades festivalguide

Nyhet! Ballades festivalguide

Vi lanserer Ballades festivalguide, som vil samle musikkfestivaler over hele landet, gjennom hele året.

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Ballade radio: Varm opp til metalfestivalen med den heite debatten om hatytringer i black metal fra fjorårets festival, med et sterkt internasjonalt panel.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

Spellemannsnominerte Why Kai dro på turné til Japan, og fikk både nye fans og eksistensiell angst.

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Nylig ble det kjent at Michael Krohn legger opp som vokalist på grunn av sykdom. Her er hans siste nachspiel som sanger.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio