Nasjonalballetten

Historisk dansefest i Sarpsborg

Hele 70 dansere og musikere står på scenen når Dansens Internasjonale Dag feires i Folkets Hus i Sarpsborg torsdag 29. april klokken 19.30.Sammen med Det Norske Blåseensemble og dirigent Bjarte Engeset vil dansere fra Nasjonalballetten, Halden Ballettskole og Sarpsborg Kulturskole presentere en rekke publikumsfavoritter.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

På programmet står blant annet utdrag fra «Nøtteknekkeren», «En midtsommernatts drøm» og dans til musikk av Geirr Tveitt og Aron Copland.

Når fire profesjonelle dansere med Richard Suttie i spissen nå kommer til Folkets Hus, er det første gang Sarpsborg får besøk av Nasjonalballetten. Forestillingen blir derfor en blanding av
profesjonelle dansere, musikere i toppklassen og ungdommelig entusiasme, representert ved de unge danserne fra de lokale ballettskolene.

Den internasjonale Dansens Dag ble etablert i 1982 av Unesco som en markering av all dans, med ønske om global feiring av alle danseformer på tvers av politiske, kulturelle og etniske grenser. I Norge var Halden først ute med å arrangere Dansens Dag i 2000, i regi av Trine Wille og Mitt Halden. Siden 2001 har den internasjonale Dansens Dag blitt feiret i hele Norge. For mer informasjon om dansens dag kan du klikke her.

Det Norske Blåseensemble ( se deres hjemmeside her) ble opprettet 1. januar 2003 som en videreføring av Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet. Stiftere er Halden Kommune og Østfold fylkeskommune.

Dette skjedde som et resultat av forsvarets omorganisering medførte at noen av dets musikkorps måtte løsrive seg og finne andre former for drift. For Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet ble løsningen å opprettes som stiftelse.

Ensemblet har som mål å i størst mulig grad presentere et bredt spekter av musikk, fra tradisjonelle, klassiske verker til blues, rock og moderne verk, samt samtidsmusikk. Ensemblet er regionens eneste profesjonelle blåseensemble og består per i dag av 26 musikere.

Nasjonalballetten er en del av den Norske Opera og er Norges ledende ensemble innen klassisk ballett. Ballettsjef er Espen Giljane. For mer informasjon om Nasjonalballetten kan man klikke seg inn på operaens hjemmeside.

Bjarte Engeseth er kunstnerisk leder for Det Norske Blåseensemble. Han har siden sin avsluttende dirigenteksamen ved Sibelius Akademiet i Helsinki dirigert de fleste norske og mange utenlandske orkestre. I tillegg til sin stilling ved Det Norske Blåseensemble er han også leder for Tromsø Symfoniorkester og har mange engasjementer inn -og utland. For en mer utfyllende beskrivelse av Engeseths gjøren og laden anbefales Pro Artes’ side som du finner her.

Program:

Vals fra «Gayaneh» – Aram Kachaturian

Velkomne med æra – Geirr Tveitt
— Dansere: Halden Ballettskole

Hastverksbryllup – Geirr Tveitt

Storskrytarstevet – Geirr Tveitt

Bruradrammane – Geirr Tveitt
— Dansere: Halden Ballettskole

Stabsarabesque – Olav Anton Thommesen

Sicilienne – M. T. Paradis
— Dansere: Sarpsborg Kulturskole

Gymnopedie nr 1 – Erik Satie
— Dansere: Sarpsborg Kulturskole

Hoe down fra «Rhodeo» – Aron Copland
— Dansere: Halden Ballettskole

Bryllupsmarsj fra «En Midtsommernattsdrøm» – Felix Mendelssohn

Notturno fra «En Midtsommernattsdrøm» – Felix Mendelssohn
— Dansere: Richard Suttie & Maiko Nishino fra Nasjonalballetten
— Koreografi: Robert Sund

Russisk dans fra «Nøtteknekkeren» – Peter Tchajkovskij
— Dansere: Kaloyan Boyadjiev & Kristian Ruutu fra Nasjonalballetten
— Koreografi: Dinna Bjørn

Can can
— Dansere: Halden Ballettskole

Forestillingen vises torsdag 29. april kl 19:30 i Folkets Hus i Sarpsborg. Billettprisen er 180,- eller 120,- for inviterte, medlemmer av venneforeningen og studenter.

Stillinger

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev