Grex Vocalis

Grex Vocalis turnerer i Japan

3. -11. juli drar koret Grex Vocalis på turné til Japan. I april i år hadde Grex Vocalis seminar og konsert med Fumiaki Kuriyama, en av Japans anerkjente kordirigenter. Nå skal de besøke flere av Kuriyamas kor og holde konserter sammen med disse. Blant annet skal koret tolke samtidsverket ”Mizu o Kudasai” som har tekst av en overlevende etter atombomben over Hiroshima.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— “Mizu o Kudasai” betyr “gi meg vann”, forteller Beate Styri fra Grex Vocalis. – Teksten ble skrevet av Tamiki Hara, et av Hiroshimas ofre etter atombomben under andre verdenskrig. Han overlevde, men tok siden sitt eget liv på grunn av smertene ved ettervirkningene av bomben.

Da Kuriyama kom til Norge, var Grex spente på om de kunne innfri hans forventninger. Både klangbildet og tekstuttalen var vanskelig. Men det viste seg å være lett å forstå ham.

— Riktignok hadde vi god hjelp av en tolk som behersket engelsk, men Kuriyama hadde også en helt spesiell evne til å fortelle med bilder og bevegelser. Vi har vel aldri før opplevd å møte en dirigent som på en så stillferdig og inderlig måte klarer å snu følelsen av det å ikke beherske et annet ubegripelig språk og et uvant klangbilde til en fantastisk konsertopplevelse, sier Styri.
— Vi ser frem til å møte og arbeide med Kuriyama i Japan.

Fumiaki Kuriyama har høstet stor anerkjennelse for sine tolkninger av japansk samtidsmusikk. Han er aktiv i å bestille nye verk, og korene hans stikker stadig av med priser i en av de viktigste konkurransene i Japan, All Japan Chorus Competition.

Fumiaki Kuriyama og Grex Vocalis’ dirigent Carl Høgset møtte hverandre første gang under Grex Vocalis’ tur til Japan i 1994. Ved den anledning ble Høgset invitert til å instruere 7 av Kuriyamas kor i løpet av en lang aften. Siden den gang har Kuriyama og Høgset møttes jevnlig både ved festivaler og i juryer rundt om i verden. Høgset har vært gjestedirigent ved Tokyo Cantat fire ganger, og er invitert i år igjen til den tiende Tokyo Cantat.

Nå reiser Grex Vocalis til Japan med det samme programmet som Kuriyama instuderte med koret i Oslo i april. Koret skal holde fem konserter under ledelse av Fumiaki Kuriyama og Carl Høgset i fem byer i Japan: Sapporo, Matsumoto, Nirasaki, Utsonomiya og Tokyo.

Grex’ skandinaviske avdeling inneholder verker av Knut Nystedt, Edvard Grieg, Sparre Olsen, danske Morten Lauridsen og Sverre Bergh, samt folketoner i arrangement.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev