Cikada strykekvartett, foto: Tom Sandberg

En amerikansk aften med Cikada strykekvartett

Cikada strykekvartett slipper ny CD på ECM med en releasekonsert på Blå mandag 23. mai. Menyen lyder på tre amerikanske klassikere for strykekvartett, henholdsvis av Steve Reich, John Cage og George Crumb. – Verkene er veldig forskjellige, men likevel umiskjennelig amerikanske, sier produsent André W. Larsen til Ballade. Selve platen inneholder Cage-verket og kvartetter av Bruno Maderna og Kaija Saariaho.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Hild Borchgrevink

— Dette er en litt spesiell utgivelse både for kvartetten og for ECM, forteller Larsen. – Cikada har jo hatt et samarbeid med ECM i mange år, men dette er første gang selskapet har laget en CD bare med strykekvartetten. Dessuten er det første gang ECM gir ut verker av Kaija Saariaho og Bruno Maderna, og John Cages strykekvartett er heller ikke utgitt på selskapet før.

John Cages String Quartet in Four Parts er for akustisk strykekvartett. Det er et verk hvor stillheten er viktig. Stillhet som materiale henger sammen med Cages ønske om en nøytralisering av musikken, at musikken ikke lenger skulle være et uttrykk for komponistens følelser eller intensjoner. Det åpner også verket for de lydene som finnes i rommet man spiller i, og tvinger frem en annen måte å lytte på hos publikum. I likhet med «Sonatas og Interludes» for preparert piano tar Cages strykekvartett utgangspunkt i de åtte såkalte permanente følelser i indisk estetisk teori. Satsene knyttes også til egenskaper ved de fire årstidene: skapelse, bevaring, ødeleggelse og hvile.

De andre verkene på platen er finnenes komponistdronning Kaija Saariahos «Nymphéa» og Bruno Madernas «Quartetto per Archi in Due Tempi». På konserten har Cikadene imidlertid valgt å koble Cage med komponistene George Crumb og Steve Reich.

Der Cage er estetisk banebrytende og politisk først og fremst ved å utfordre grensene for strykekvartetten som musikalsk medium, viser George Crumbs «Black Angels» eksplisitt til utenommusikalske politiske hendelser. Stykket er fra 1970, og er inspirert av Vietnamkrigen. «Things were turned upside down. There were terrifying things in the air … they found their way into Black Angels,» skriver Crumb om kvartetten. Cikada strykekvartett startet sin karriere med en nyfortolkning av dette verket og har spilt det i mange forskjellige sammenhenger.

Steve Reichs Different Trains er en minimalistklassiker i tre satser, hvor strykekvartetten er utvidet med tape. Her er det også en uttrykt fortellende tematikk med referanser til annen verdenskrig. Satsene heter «America», «Before the war», «Europe – During the war» og «After the war». Reich skriver selv om stykket at han har hentet inspirasjon fra da han som barn i perioden 1939 – 1942 ofte reiste med tog mellom New York og Los Angeles for å besøke faren sin:

”While the trips were exciting and romantic at the time I now look back and think that, if I had been in Europe during this period, as a Jew I would have had to ride very different trains», skriver Reich. De elektroakustiske lydene på tapen er blant annet opptak av europeiske og amerikanske tog fra 30 – og 40-årene, stemmen til Steve Reichs guvernante som reiste sammen med ham og opptak av samtaler med personer som overlevde Holocaust.

Cikada strykekvartetts ECM-innspilling slippes på det norske markedet mandag.

. Utlandet må vente til 3. juni. Da spiller kvartetten releasekonsert i København, sammen med en helt annerledes kvartett – Copenhagen Saxophone Quartet, forteller Larsen. – På denne konserten spiller de blant annet to urframføringer, av den danske komponisten Jens Hørsving og den norske komponisten Lene Grenager.

Oslo-releasen finner sted på Blå, Brenneriveien 9c mandag 23. mai kl. 21 (dørene åpner kl. 20.00). Bill.: 100/50 medlemmer av Ny Musikk gratis.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev