Ragnhild Berstad (Foto: Lisbeth Risnes)

Edvardpriser for samtidsmusikk og pop

Opphavsmennene bak gruppen The National Bank og komponist Ragnhild Berstad ble torsdag tildelt hver sin EDVARD-pris i kategoriene populærmusikk og samtidsmusikk. Tildelingen fant sted i Tonos lokaler i Oslo – og her kan du lese juryens begrunnelse for de to valgene.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

I populærmusikkkategorien var det klart at kampen skulle stå mellom Ravi & Løv (nominert for låten ”Dødsøt”), David Chelsom Vogt (for ”Ballad of an old man”) og The National Bank (for ”Tolerate”).

Den sistnevnte låten, som også var singelen fra bandets selvtitulerte debutalbum, er signert Martin Hagfors, Lars Horntveth og Martin Horntveth. I tillegg til trofeet, pengene og æren kunne de tre opphavsmennene notere seg for følgende ros fra Edvard-juryen:

— ”Tolerate”er resultatet av et samarbeid mellom flere sentrale opphavsmenn i norsk populærmusikk. Teksten har en alvorlig og sårbar undertone. Melodiføringen i verset er uforutsigbar, refrenget er iørefallende og melankolsk. Låten vokser for hver gjennomhøring og evner å ta lytteren med på en reise der tekst og melodi utfyller og underbygger hverandre. Arrangementet er dynamisk, med mange raffinerte detaljer. Måten de har benyttet elektronikk i kombinasjon med akustiske instrumenter gir låten en klar og særpreget signatur. Tolerate er en personlig, vakker og moderne pop-låt med internasjonal slagkraft.

I klassen for samtidsmusikk var det Ragnhild Berstad som til sist kunne glede seg over oppmerksomheten. Hun fikk Edvard-prisen for stykket ”Recludo”, som Oslo Sinfonietta utfremførte på Kunsthøgskolen i Oslo i mars i fjor. ”Recludo” er en såkalt konsertforestilling, basert på en idé av komponisten selv.

— «Recludo» er et spill om nærhet og distanse, om å skjule og avdekke, om å stenge inne og åpne opp, med scenerommet som et viktig kompositorisk element, har Ragnhild Berstad selv sagt om verket.

Disse ordene ble nå bygd ut med følgende vurdering fra Edvard-juryen:

— ”Recludo” er et verk med store, organiske intensitetsbylgjer, sett saman av fortetting/fortynning av rytmisk aktivitet, fargeskifting, instrumentering, og med mikrotonale melodi- og samklangslinjer. God spenning/jamvekt mellom solistar og plenum, ulike plasseringar i rommet, mikrofonboren lyd og akustisk lyd. Eit personleg, heilstøypt og rikt fassettert verk, med ei sterk, underliggande dramatisk kraft. Nøye avstemt bilde- og lyslegging tydeleggjer stykket ytterlegare.

De øvrige nominerte i samtidsmusikk var Eivind Buene for verket ”Assymmetrical music” og Henrik Hellstenius for verket ”Ombra della sera”.

Tidligere i høst har TONO delt ut pris i kategoriene tradisjonsmusikk og musikk til annen kunstart. Disse ble tildelt henholdsvis Jorun Marie Kvernberg og Sverre Indris Joner.
Den femte og siste prisen skal deles ut i kategorien Kirkemusikk. De nominerte er ennå ikke offentligjort, men vil bli gjort kjent på www.tono.no, der du også finner uttalelser om alle de nominerte verkene.

Edvard-prisen er en pris TONO deler ut til sine medlemmer. Prisen tilfaller opphavsmannen til fremragende verk som er urfremført i foregående kalenderår. Hver pris er på 40.000 kroner, samt et eksemplar av Edvard-trofeet, designet av Bruno Oldani.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev