De tre komponistene som torsdag 3. februar ble tildelt Årets verk 2021: Kristine Tjøgersen, Edvin Østergaard og Rolf Gupta. (Foto: Beate Styri / Norsk Komponistforening)

Årets verk 2021 til tre komponister: Edvin Østergaard, Rolf Gupta og Kristine Tjøgersen

Komponistforeningen vil vise spennvidden og uttrykksviljen som finnes blant norske komponister med tre verk som representerer en del av samtiden vår.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Rett før helgen delte Norsk Komponistforening ut priser for «fremragende verk urfremført eller tilgjengeliggjort for offentligheten» de tre  siste årene.

De tre komponistene og verkene som mottok priser er:

Ørenslyd: Ritus V
av Edvin Østergaard. Verket er skrevet for tre sangere og kontrabass. Urfremført høsten 2019 i Tieranatomisches Theater, Humboldt-universitetet i Berlin sammen med utstillingen «AugenWerk» med kunstnerne Ingo Nussbaumer og Hubert Schmidleitner.

Les også intervju med Edvin Østergaard – om kunst og vitenskap

Komponist Edvin Østergaard. (Foto: Beate Styri / Norsk Komponistforening)

Jordens sang av Rolf Gupta. Verket ble skrevet til Kristiansands Symfoniorkesters 100-årsjubileum for det lokale musikklivet i Kristiansand, og urfremført av Kristiansand Symfoniorkester, solister og fire lokale kor, dirigert av Peter Szilvay i Kilden teater og konserthus i 2019.

Les også Erling Gulbrandsens spontane anmeldelse av Rolf Guptas Jordens sang etter åpningen av Ultima 2021

Komponist Rolf Gupta. (Foto: Beate Styri / Norsk Komponistforening)


– Piano Concerto
av Kristine Tjøgersen.
Verket er bestilt og urfremført av Ellen Ugelvik og Trondheim Sinfonietta i 2019 på Dokkhuset i Trondheim.

Les også intervju med Kristine Tjøgersen – om å skape og spille samtidsmusikk

Komponist Kristine Tjøgersen. (Foto: Beate Styri / Norsk Komponistforening)

– Vi deler nå ut disse prisene med et ønske om å vise nettopp noe av denne spennvidden – og uttrykksviljen, kraften – som finnes blant norske komponister, gjennom å løfte fram tre fremragende verk med særskilte kvaliteter, som hver på sin egne måte representerer en del av vår samtid, sa styreleder Jørgen Karlstrøm i åpningstalen.

Norsk Komponistforening forteller i en pressemelding at det kom inn 171 forslag til Årets verk-prisen, Komponistforeningens musikkfaglige utvalg nominerte 20 av dem, og juryen kåret så tre vinnere blant disse. Prisvinnerne får 50 000 kroner hver.

Juryen besto av dirigent og komponist Rei Munataka (Japan/Sverige), musikkritiker Maren Ørstavik (Norge), komponist Antti Auvinen (Finland) og leder i Musikkfaglig utvalg, Bjørn Morten Christophersen (Norge).

 

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Norsk Komponistforening, NOPA og Musikkforleggerne  er medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.