Komponist og dirigent Rolf Gupta (Foto: Julie Nagelstad)

Musikkritikerprisen til Gupta, KSO og Peter Szilvay

Prisen får de for framføringen av Rolf Guptas verk «Jordens sang». – La oss håpe at Musikkritikerprisen bidrar til at Jordens sang blir et verk på standardrepertoaret, som med sin tematiske åpenhet kan mane til ettertanke om fortid og fremtid, og som ikke minst fornyer norsk symfonisk kunst, sa kritiker Magnus Andersson i sin tale.

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

Kritikerprisene for teater, musikk og dans ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 17. september, og musikkritikerprisen gikk til Kristiansand Symfoniorkester (KSO), dirigenten Peter Szilvay og komponisten Rolf Gupta for hans verk Jordens sang.

Verket ble første gang fremført i Kilden teater og konserthus i Kristiansand 14. november 2019. I tillegg til stort orkester involverte verket Frikirkens kammerkor, Kilden Vokalensemble, Domkirkens guttekor, Kristiansand operakor og solistene Lydia Mahnkopf og Florian Almedal Sillitoe, skriver KSO på nettsidene sine. Her kan du se hele urframføringen av Jordens sang.

– Dette er fantastiske nyheter, og det er en stor ære for orkesteret å vinne denne prisen sammen med Rolf og Peter, sa direktør for KSO, Geir Rebbestad. – Det gjør meg ekstra stolt at dette var et lokalt samarbeid. Nominasjonen sier noe om kvaliteten som finnes i nærmiljøet her.

Orkesteret selv ble svært glad da de fikk nyheten om at de får prisen (video fra KSOs Facebook-side):

Her kan du lese talen til Kristiansand Symfoniorkester, Peter Szilvay og Rolf Gupta. Talen ble fremført av musikkritiker Magnus Andersson på vegne av juryen og Kritikerlaget, og han sier blant annet dette:
Bestillingen av Jordens sang er et forbilledlig eksempel på hvordan det er mulig å legge til rette for at den symfoniske kunsten skal fornyes, og attpåtil med et verk som traff publikum, som kvitterte med stående ovasjoner. […] Fremføringen hadde ikke karakter av urfremføringens søken etter grunnleggende karakter, men du [Peter Szilvay] fikk verket å klinge med et liv som om du tok stilling til tolkningsspørsmål som mange andre foran deg allerede har stilt og prøvd å svare på. […] La oss håpe at Musikkritikerprisen bidrar til at Jordens sang blir et verk på standardrepertoaret, som med sin tematiske åpenhet kan mane til ettertanke om fortid og fremtid, og som ikke minst fornyer norsk symfonisk kunst.

Prisen er et trykk av Øyvind Torseter.

Kritikerprisene for teater og dans gikk til Gjertrud Jynge for rollen som Ales i Trilogien (teater) og Helgebostad/Johannesdottir/Lauvdal/Floen/Theisen for forestillingen We come in peace (dans).

Norsk kritikerlags seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut én kritikerpris for teater, én for musikk og én for dans. Hver av prisene hedrer «en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon», kåret av landets samlede kritikerstand.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev