Fiolinist og dirigent Lars-Erik ter Jung mottok søndag Komponistforeningens Årets utøver-pris 2023. Prisen på 100 000 kroner skal brukes til nye konserter eller aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister. (Foto: Beate Styri / Norsk Komponistforening)

Årets utøver-pris til fiolinist og dirigent Lars-Erik ter Jung

Komponistforeningens Årets utøver-pris 2023 gikk sist helg til «en drivkraft for nye generasjoner» og en nestor i faget.

Kalender

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

Roger Arve Vigulf og strykere

26/05/2024 Kl. 19

Vestfold og Telemark

Ensemble Ernst på Ridehuset

26/05/2024 Kl. 18.00

Oslo

Lars-Erik ter Jung har vært utøver siden 1980. De siste ca 25 årene har han markert seg som dirigent og ensembleleder, og bestilt, framført og lydfestet verker av mange nålevende komponister.

«Årets utøver har spilt en viktig rolle for ny norsk musikk i lang tid,» påpekte juryen. «Han har ledet de fleste norske orkestre og samtidsensembler, og han har startet og drevet flere egne ensembler og prosjekter med fokus på ny musikk. Dette arbeidet fyller nesten 20 album, og han er stadig en drivkraft for nye generasjoner av komponister. Årets utøver kan regnes som en nestor i faget. Hans store innsats viser en trang og evne til å drive feltet framover.»

Årets utøver-prisen ble delt ut under NRK-programmet «Spillerom» søndag 21. april, der også Årets verk-prisene ble delt ut. Her kan du høre hele sendingen, med prisutdeling, samtaler og musikk.

Prisen er en pengegave på 100 000 kroner til nye konserter eller aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister. Norsk Komponistforening har delt ut «Årets utøver»-prisen siden 1985, og den skal gå til en utøver eller et ensemble som har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode.

 

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Norsk Komponistforening, NOPA og Musikkforleggerne  er medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.