Saxappell

Jazz på NRK P1 – og på ny samleplate

I kveld klokken 21 er det premiere på P1s nye jazzprogram Rundt midnatt – som er det første rene jazzprogrammet NRK P1 satser på siden kanalomleggingen tidlig på nittitallet. Samtidig har NRK-medarbeider og jazz-ambassadør Knut Borge gitt ut en dobbel-CD med sine jazzfavoritter på Universal Music, med opptak som spenner fra 1935 til 1993, med hovedvekt på amerikansk 50- og 60-tallsjazz.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Sendetiden er kanskje ikke optimal, men NRK vurderer mulighetene for å flytte programmet til midnattstimen fra nyttår, forteller Jan Ditlev Hansen, som skal være programleder for P1s nye jazz-satsning.

Programmet går i reprise klokken 3 natt til tirsdag, og kan i tre uker etter sending høres på NRKs nettradio. Programleder Jan Ditlev Hansen sier at kjernemusikken i Rundt Midnatt vil være «den lyriske, vakre og melodiske som går i hjertet» – med innslag av både «blues og svingende rytmer».

— I de første programmene utover høsten er et av elementene en liten tilbakeblikk på artister fra den norske festivalsommeren, forteller Jan Ditlev Hansen. – I det aller første programmet omfatter dette Laila Dalseth, Come Shine, Barry Harris og Hector Bingert. Andre faste «stolper» er konkurranser: Ikke den tradisjonelle blindfold’en, men mer inkluderende innslag av typen: «Fra hvilken film har Bill Evans hentet denne musikken?»

Jan Ditlev Hansen forteller også at «Rundt Midnatt» vil gi plass til lytternes personlige jazzklassikere. I det andre programmet hver måned kommer det dessuten en gjest med noen CDer under armen. Først ute er Steinar Kristiansen 10. september.

— Det er meninga at spillelista for hvert program skal legges ut på NRKs nettsider, men dette er ikke klart ennå. Hvis noen har bruk for den er det bare å sende meg en epost, sier Hansen i forkant av premieresendingen. – Alle tilbakemeldinger mottas med takk, enten til meg eller til programmets adresse, som er midnatt@nrk.no.

Jan Ditlev Hansen ble selv tatt av jazzen tidlig i ungdomsårene. Det begynte med Ella Fitzgerald og Duke Ellington. Senere ble det «Miles, Mingus og Monk». Og det tok helt av da han første gang var på jazzfestival og møtte den store saxofonisten Dexter Gordon i Molde.

I dag har Jan Ditlev Hansen hele 1 078 innspillinger med sin store jazz-favoritt – noe som muligens er verdens mest komplette Dexter Gordon-samling:

— Men jazzsmaken min er bredere enn som så, og gir meg stor glede hver dag, sier Hansen. – Jeg selv aldri kom lenger enn til å kjøpe meg en altsaksofon. Trolig den eneste indiske saksofonen i Norge – og komplett umulig å spille på.

En annen NRK-kjenning, Knut Borge, har ellers nylig fylt to CDer med sine absolutte jazzfavoritter på oppdrag fra norskavdelingen til Universal Music. Borge har de siste 15 årene jobbet aktivt i TV og radio, hvorav hele tretten år i samarbeid med Leif «Smokerings» Anderson i programmet «Swing & Sweet». Med utgangspunkt i dette programmet har det også blitt gitt ut fem CDer.

Knut Borge har ellers bl.a. bakgrunn som jazzjournalist i VG – og som freelancer i Dagens Nærlingsliv. Blant artistene som er representert på den doble samleplaten, som har fått den forholdsvis logiske tittelen «Knut Borge presenterer sin Jazzfavoritter», er Louis Armstrong, Oscar Peterson, Count Basie, Ella Fitzgerald, John Coltrane, Billie Holiday og Karin Krog. Alle de 26 låtene har fått hver sin tekst, hvor Borge kommenterer og begrunner sine valg.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev