Johs Bergh

Norsk jazzelite hyller Johs Bergh

Torsdag 3. oktober blir det hyllestkonsert til inntekt for Johs Berghs Minnefond i Oslo Konserthus. Store navn i norsk jazzliv har nærmest stått i kø for å få være med på å hylle jazzentusiasten og – historikeren Johs Bergh, som gikk bort i mai i fjor. Egil Kapstad, Einar Iversen, Frode Gjerstad og Karin Krog er bare noen av artistene som blir med Oslo Jazzfestival på denne begivenheten.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Johs Bergh (1932-2001) var den fremste kapasitet innen norsk jazzforskning, jazzformidling og jazzhistorisk ekspertise. Fra han i ung alder ble formann i Oslo Jazz Circle, viet han kontinuerlig, i nærmere 50 år (!), det meste av sitt liv til norsk jazz, som klubbaktivist, konsertarrangør, konferansier, kåsør, skribent, tidsskriftredaktør, plateprodusent, programleder og rådgiver så vel på musikalske som organisatoriske felt. Norsk Jazzforbund, Norsk Jazzforum, NRK, flere jazzfestivaler og klubber, og ikke minst hans siste hjertebarn, Norsk Jazzarkiv, har alle nytt godt av Johs Berghs kunnskaper, oversikt og musikalitet, hans flittighet, pålitelighet, ordentlighet og hans totalt uselviske virksomhet for å skape bedre kår for publikum og musikere i Norge. Vi tør påstå at ingen person i dette landet har uselvisk gjort mer for norsk jazz enn Johs Bergh. Det var ikke hans natur å motta hyllestkonserter, medaljer og utvendig heder – men vi gir ham dette allikevel i takknemlighet for hans innsats, sier Aage Teigen i Oslo Jazzfestival.

Det var ikke nei i noens munn da norske elitemusikere ble bedt om å delta uten vederlag i denne hyllest- og beneficekonsert til ære for Johs Bergh. Mange føler nok at de står i takknemlighetsgjeld til ham. Noen få måtte takke nei på grunn av andre engasjementer, mange er ikke spurt etter at deltakerlisten ble full – men følgende fremragende norske jazzmusikere vil stå frem på scenen i Oslo Konserthus torsdag 3. oktober:

Egil Kapstad, Einar Iversen, Per Husby, Bjørn Alterhaug, Terje Venaas, Jon Christensen, Svein Christiansen, Espen Rud, Eyvind Olsen, Atle Hammer, Ditlef Eckhoff, Tore Jensen, Frode Thingnæs, Frode Gjerstad, Knut Riisnæs, Bodil Niska, Ove Stokstad, Jens Molvær, Karin Krog og The Big Chief Jazzband. Dertil kommer verbalinnslag med Jan Erik Vold – og Knut Borge blir konferansier.

Inntektene fra denne beneficekonsert vil gå til forskning innen norsk jazz, inklusiv ivaretakelse og bearbeidelse av historisk materiale, til gunst for norsk jazz og norske jazzmusikere. Blir tilstrømningen og overskuddet så stort som denne jazzmønstringen skulle tilsi, vil det bli opprettet et fond i Johs Berghs navn.

— Vi regner med at publikum kjenner sin besøkelsestid for årets elitemønstring i norsk jazz, sier Aage Teigen i Oslo Jazzfestival, som har koordinert begivenheten. – Konserthuset skal fylles, og fondet bør bli stort – til gunst for det norske jazzliv som Johs Bergh så utrettelig har arbeidet for.

Konserten finner som nevnt sted i Oslo Konserthus 3. oktober, og starter klokken 21. Et eventuelt overskudd fra konserten vil bli brukt til Johs Berghs egen fanesak – norsk jazzforskning og historikk.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev