Sigarett stomp

Norsk jazzhistorie på CD

Norsk Jazzarkiv og Herman Records i Trondheim gir nå ut tre CDer med til sammen 72 norske jazzinnspillinger fra 1920 til 1960. Denne historiske skattekisten er et supplement til de tre bøkene om norsk jazzhistorie som Norsk Jazzarkiv tidligere har gitt ut, og inneholder nærmere fire timer med unike opptak, der vi går fra ragtime med Orpheum Duo til saxofonisten Mikkel Flagstads kvintett på Pinguin Club.

Kalender

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Norsk Jazzarkiv har tidligere gitt ut bøkene ”Jazz, hot & swing”, ”Sigarettstomp” og ”Coolo, kløver & dixie”, som er skrevet av Johs. Berg og Bjørn Stendahl. Her dokumenterer man på en forbilledlig måte den tidlige jazzens historie i Norge, med både analyser, komplette diskografier og underholdende anekdoter. Disse tre bøkene får nå sitt eget lydspor i form av tre CDer med samme titler, som dekker periodene 1920- 1940, 1940- 1950 og 1950- 1960. Både bøkene og CDene har undertitlene Jazz In Norway.

— Bøkene våre dekker den tidlige perioden av norsk jazz bra, forteller Finn Kramer-Johansen ved Norsk Jazzarkiv. – Det har hele tiden vært tanken at det også skal være mulig å høre musikken vi har skrevet om, og det er derfor vi og Herman Records nå gir ut denne CD-serien. Du har tidligere hatt en LP-serie som også het ”Jazz In Norway”, men de platene er knapt tilgjengelige i dag. Det har vært noe stoff med Robert Normann som har kommet ut på CD, men med disse tre utgivelsene er vi mye nærmere å gi et dekkende bilde av det tidlige jazzlivet i Norge. Med tiden skal dette bli en serie på fem CDer, som skal gå frem til 1980. Det betyr også at vi skal gi ut to bøker til, som går frem til den perioden.

Tekstene i de innholdsrike omslagsheftene til CDene er på engelsk, noe som i følge Kramer-Johansen skyldes at det er internasjonalt samlermiljø som interesserer seg for denne typen utgivelser.

— Det er ellers fire-fem sentrale norske jazzsamlere som har hjulpet oss med å sette sammen disse CDene, der 32 av sporene aldri har vært utgitt siden de opprinnelig kom på EP- eller 78-plater. Diskografen og jazzhistorikeren Johs. Berg har ikke minst vært viktig i denne sammenhengen, og har jobbet mye for å fremskaffe best mulig opptak.

Johs. Berg var selv til stede under pressekonferansen Norsk Jazzarkiv arrangerte torsdag klokken ett, og kunne fortelle at det lå mange frivillige arbeidstimer bak arbeidet med samlingene.
— Alt materiale fra før 1950 er i utgangspunktet fritt, men ellers er det mye arbeid med å hente inn tillatelser. Vi har ikke forsøkt å lage noen best of-samling av norsk jazz, men snarere lagt vekt på å vise et tverrsnitt av det som skjedde. Plateinnspillinger med jazz ble ofte sjelden vare her hjemme, i motsetning til i Sverige og Danmark. I hele perioden fra 1945 til 1950 finnes det ikke flere offisielle norske jazzinnspillinger enn det som kommer ut i løpet av et par måneders tid nå.

CDene blir distribuert av Musikkoperatørene her hjemme, og selges enkeltvis. Interesserte vil ellers finne nærmere opplysninger på hjemmesidene til Norsk Jazzarkiv. Prosjektet er støtet av Norsk kulturråd.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev